Mastodon

Deklaráltan megyünk a bronzra. Kispest-Pápa értékelés.

Bizony a mai meccsnek ez volt a fő tanulsága számunkra. Persze eddig is mondogattuk, hogy de jó lenne Európa-kupa, mondogattuk bizony, balladai magányunkban, esetleg a közértben, vásárlás közben… vagy a metrón az NS-t olvasókra pillantva… a melóban a monitor mögött számolgatva gondolatban a “mennyi az annyit”, de akárhogy is, ez igazából szurkolói utópiának tűnt, meg Hanta szokásos “imádom-nem normális” gondolatkísérletei egyikének. De őt épp ezért szeretjük, mert az agymeresztései nélkül nem meccs a meccs. No de hogy négy fordulóval a vége előtt az MTK és a Loki besülőfélben lévő formája és a relatíve kedvező sorsolásunk mellé bejön a zsinórgyőzelmeink sorozata is, és mindez azt eredményezi, hogy a Pápa legyőzését követően Rossi is azt mondja a sajtótájon, hogy kellett a három pont, hogy életben maradjanak európai reményeink… azért ez 1-2 hete nekem még hihetetlen lett volna. De nem az. És noha szerintem továbbra is messze vagyunk ettől az álomcéltól, az, hogy legalább beszélhetünk róla és deklaráltan már csapatcél is, az azért nem semmi – megédesíti az idény végét. Értékelésünk következik…

Kapu

Szabinak egy nagy 0-t beírhatunk mára is, igazából alig kellett játékba avatkoznia, kb olyan volt a szerepe, mint Jason Newstednek a Metallica “…and Justice for All!” albumán, ahol szegénynek a basszussávjait úgy lekeverte az úrhatnám Ulrich-Hetfield duó, hogy felesleges volt bármit is albumra játszania… Szabinak is a kontribúciója ma kimerült néhány vetődés-utánzatban, de az egy igazi pápai ziccert úgy durrantotta mellé a légiós svájci gárdista, hogy a szögletzászló nagyobb veszélyben volt, mit a Szabi őrzötte kapu. A második félidőben azért volt egy kis “kemenesszabi”-zás, és ez így van jól.

Védelem

Ha a védelmünk alapfelállásában játszhat, akkor ott nincs nagy baj“- magyarázta Hanta egy szokásos vendégének a második félidőben, Borsodija felett, és azt kell mondjam, igaza van. Átvészelve az első tavaszi fordulók avantgarde felállásait hátul, az Iván-Ignja-Tandi-Boti négyes biztosan teljesít fordulók óta, 4 meccse szűz a hálónk, és noha ellenfeleink is tré formát mutattak, azért ez a védelmet nem kárhoztató megállapítás, semmiképp! Iván standardprogramot futtatott le ma is az IvánCár PC-n, köszönjük, egy fejesgólt már várnánk, de ez okés volt. Ignjatovics zseniális, Botist már szinte nem is sírom vissza, Tandia pedig lelkesen írja doktori disszertációját a cacaki phD iskolában. Botika kissé halványabb mint ősszel, így most csak szimplán kurvajó kényszer-balhátvéd, mi lesz, ha visszatérnek az őszi király megoldásai is? Jó ez a védelem most, remélem mindenkit megtartunk közülük jövőre is, és a két szélre felnő valaki az ifiből helyettesítőknek, a boldogtalan Alcibiade meg maradhat csere-középsővédőnek.

Középpálya

Zsivány a Fradi elleni remeklést követően ismét lassan, de biztosan szürkül, bár az is igaz, hogy akárkit tett Rossi erre a fura se nem szélső, se nem szűrő posztra az idényben (MaxiKing, NagyGeri), ott senki senki sem muzsikált jól… Nagy Geri szűrő-szerűségként szokásos kűrt futott, nagy küzdelemmel, sok hibával de megalkuvás nélkül, egész addig, míg Patya beállásával előrébb léphetett a hajrában, melynek eredménye több remek labdaszerzés és -megjátszás lett a támadó-középpályán és egy remek heggesztés a kukás lábai közé. Gólörömét imádjuk, meg az egész srácot, nagyon szurkolunk neki és mindig jó látni amikor gólt ver valakinek. Egyre jobban rajzolódik ki az ő biztos helye is a következő évek Kispestjének középpályáján, mint stabil pont és ez jó. Vécsei szeszélyes tavaszt hoz, remek és közepes meccsekkel, a mai úgy indult, hogy a második kategóriába kerül, de úgy a meccs felétől Bálint megrázta magát, és a második félidőben elkezdett zelenkázni, sajnos Bobál elhibázta a forintos zsugát, Nagy Gerinek viszont gyönyörűen tette le a játékszert a csöpp középpályás gólja előtt. Ha Nagy Gergő a stabil pont a Future-Kispestben akkor Bálint lehet az agy. És szerintünk lesz is. Hidi stabilizálni érkezett a végére, amit meg is tett, a fikcsis indításokkal ugyan volt gond, az nem az ő műfaja (mondjuk szerintem képes lenne rá csak fejben kéne elhinnie: ő még mindig a Paksnak álomgólt ágyúzó szűrő), de brusztolni középen már egyre jobban megy. Gyerünk tovább az úton…

Csatársor

Lanza pécsi pofonfa-rázása eredményeképp eljött Dél ideje: házigólkirályunk kisebb szünet után ismét a kezdőben találta magát, és korrekt első félidőt hozott le, egészen a 2011 ősz eleji szimpatikhajtós-önmagát idézve. Mindezt a tizi teketóriázás-mentes léc alá vágásával is megkoronázta. Sajnos a második félidőre előjött az idei tavaszi tétova óda c. antisláger, s a közönség is megtalálta amit láthatóan nem dolgozott fel könnyen. Csámikánk olyan volt mint mindig: gyors, szeszélyes és buta, meglepően futballista megoldásokkal és még meglepőbben amatőr folytatásokkal. Martinez pedig gyors, de önzése miatt megérdemli a XIX. kerületi Arjen nevet… félek, hogy Pécsen láttuk élete meccsét, de szidni sem akarom, ráadásul a sajttáj után hazafele csorogva elszáguldott mellettem egy fekete vastagkeretes hemüben egy sötétkék Smart kormánya mögött, hogy azt még most is emésztem…jelenség az arc… Két fiatalunk is bevetésre került a második félidőben, mikor Rossi érezte a támadókreativitás megfáradását (igazság szerint hiányát). Holender Filip eddigi legnagyszerűbb teljesítményét tette le elénk a zöld gyepre, bátran, gyorsan, remek cseleket felvonultatva játszott, elfutásai nyomán nevét még most, Pápára hazafele tartva is révületben zsolozsmázza a lombardi védelem. Szabi-kapufája pedig remek teljesítmény volt. Bobál Gerinek is adhatna kicsit az önbizalomból, a görcs még mindig rajta van sajna Gerin, aki ma szintúgy debütálhatott volna, de helyzete kimaradt. Mindegy, csak megtörik egyszer a jég, Holender pont 2-3 meccsel előbb kezdett rendszeresen játszani Rossinál, lehet, Gerinél is ennyit kell még kivárnunk.

Kispad

Rossi forgatgatja a csapatot, ügyesen, igaz egyre csökken a rotációs lehetőségek köre, hisz a sérülések. eltiltások szaggatta keret nem olyan tág, mint azt a puszta létszám mutatja. Cseréit ma is nagyrészt meg tudtuk jósolni, a két fiatal csatárért jár a köszönet, és ugyan a sajtótájon elmondta hogy ő se nem Murinnyó se nem mágus (utóbbiért hála az Égnek, az kéne csak, hogy atlétatrikóban, fotelből vezessen edzést), de azért egész szépen kihozta a maxot az idei évből, igaz, várjuk ki a végét.

* * *

A tegnapi para-cikkem tehát elérte célját, addig-addig féltettem magunkat az esetleges blamázstól, míg a tré meccs ugyan bejött, az eredmény szerencsére nem! Újpesten mindazonáltal ennél jóval több kell majd elöl, pontosságban – a védelem az jó lesz így. Négy forduló van hátra és mi a bronzra és Európára tekintünk az ütött-kopott vörös-fekete kisbuszunk szélvédőjén át. Nem mondom, hogy elérjük: a körülöttünk száguldó márkás versenymotorok elvileg jobban hasítanak. De a lehetőség maga, hogy az még ennyire a célegyenesben itt van előttünk, az valahol nagy királyság, ismerve-tudva a körülményeinket. Szóval, hajrá, Kispest, röffentsük be azt a dohogó motort erre az utsó párszáz méterre…mi történhet? Max lerobbanunk. de a célegyenesben, nem holmi rég elhagyott kanyarban. És ez nem kis dolog.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||