Mastodon

nem!

A FEB az Újpest – Honvéd mérkőzésen a hazai és vendég szurkolók megbotránkoztató, gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt az Újpestet, mint visszaesőt 400.000 Ft, a Honvédot, mint visszaesőt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.
A mérkőzésen mindkét szurkolótábor egy-egy csoportja rasszista, megbotránkoztató rigmusokat skandált, “cigányozott”, és minősíthetetlen hangnemben gyalázta az ellenfél szurkolóit, ez indokolta a pénzbüntetést.

mlsz.hu

a hétvégi újpest-honvéd után az mlsz fegyelmi bizottsága már kedden bírságolt, ahogy azt várni lehetett. igen, egyik tábor sem csókokat küldött a másik irányába, ahogy az lenni szokott, sőt, cigányoztak is, ahogy az szintén lenni szokott. elfogadom, megengedhetetlen, a “kispesti/újpesti cigányok, b*sszátok az anyátok!” c. rigmus, engem is zavar, sőt, de elfogadom, hogy ez van, próbálok tenni ellene kisipari módszereimmel, és elhiszem, nem magyarországon elsőként, és nem egyik napról a másikra fog megváltozni a helyzet. ez van.

a büntetés gyakorlat adott az elmúlt időszakból, várható volt, hogy ha az állítólag az mlsz ellenőre által a kecsó elleni meccs végén hallott huhogás büntetés, akkor ez nagyonis. nem védve a mundért, nem disztingválva a huhogás és a cigányozás (valamint a buzizás) között, azért hozzáteszem, nem értem, miért kapunk mi magasabb büntetést, mint az újpest, akik jóval látványosabban tették, amit egyébként nem kéne. (l. saját játékosukat huhogták végig.)

klubunk kecsó utáni reakciójával, a hazai kanyar bezárásával részemről egyet tudtam érteni, jobb elébe menni a büntetéseknek, inkább mi magunkat, mintsem más és jobban minket. egyszerű logika, szar, hogy ez van és így kell gondolkodni, de mit lehet tenni?

ellenben az újpesti eseményekre adott válasz már számomra is elfogadhatatlan!

idézem:

[…] De üröm is vegyült az örömbe, ugyanis klubunkat az MLSZ fegyelmi bizottsága ismételten büntette, most 500 ezer forintra. Az indoklásban cigányozás és megbotránkoztató rigmusok szerepeltek. Sajnálatos, hogy a fergeteges biztatás mellett elhangzottak olyan rigmusok is, amelyek után újabb szankció érte a Honvédot. A büntetés terhét klubunk nem tudja, és nem is akarja magára vállalni, ezért a következő, Győr elleni meccsre a jegyárak az alábbiak szerint módosulnak: Álló: 1500, Családi szektor: 2000, Tribün: 3000, Páholy: 5000 forint. A vendégszektor változatlanul 1400 forint.

honvedfc.hu

legutóbb megértettük (néhányan), hogy a cél egyrészt a külső büntetés elkerülése (láttatni, akarunk valamit tenni a dolgok ellen, ha már léteznek szabályok, még ha azok olyanok is, amilyenek), másrészt a szurkolók szurkolók általi kordában tartása, a belső fegyelmezés.

ez viszont nem az. ez kollektív büntetés, nem más. elfogadom, a lelátókon kollektív a felelősség, ha valaki szid egy fradistát, az megmarad a fradistákban, az egyént a honvéddal azonosítják, másra üthet vissza a válasz. (ugyanígy újpesttel, videotonnal, bárkivel, a fradi nem célzottan lett kiemelve, csak példaképp.)

azonban azt nem fogadom el, hogy egy klub kollektíven büntesse a saját szurkolóit, és most itt az sem érdekel, hogy épp a bronzra hajtunk, a bajnok győrt fogadjuk, kellene a sok szurkoló, és a többi, és a többi.

ott voltam újpesten, ott voltam szinte mindenhol, amiért büntetést kapunk, vállalom, passzívan támogattam azokat, akik miatt ez a helyzet kialakulhatott (bár vendégszektorból mindig egy van, ha valaki oda vált jegyet, kénytelen passzív támogatóként fellépni mindig), de nem fogadom el, hogy ezért olyanok bűnhődjenek, akiknek semmi köze az egészhez.

ahogy egy klub se bűnhődjön! mert ez nem a honvéd bűne. a honvéd látványosan tenni akar a dolgok ellen, saját farkába harap, bevállalja a belső gonosz szerepét, miközben tőle független egyének hozzák össze számára az újabb és újabb hatalmas számlákat. valahol megértem, hogy viszont szeretné látni.

igazságos megoldás? nincs.

mondjam azt, hogy csak a kanyarba legyen növelt a jegyár? nem, mert semmi sem bizonyítja, hogy az idegenbeli táborunk és a kanyar között egyenlőséget lehet tenni.

mondjam azt, hogy a klub vállaljon be minden költséget? nem, mert egyrészt nem a saját felelőssége, ráadásul idegenben játszottunk, ahová a saját fennhatósága eleve ki sem terjedhet, harmadrészt miért, milyen okból tenné?

mondjam azt, hogy még ez a legkisebb rossz? nem, mert azokat büntetik, akiknek semmi közük az események e negatív és sajátos láncolatához, ráadásul épp ők lesznek azok, akiknek a kedvét is elveszik a későbbi meccsrejárástól, mert azt látják, nekik kell bűnhődniük a mások vétkeiért.

van javaslatom? nincs, illetve egy mégis. újra össze kellene ülniük a kluboknak, a szurkolóknak és a szövetségnek, hogy valami megoldást találjanak a jelenlegi helyzetre. párbeszéd, párbeszéd, párbeszéd, háromoldalú, nyitottnak lenni a másik véleményére, álláspontjára, ellenben nem elfogadni a szélsőséges nézeteket (úgymint “a cigányozás a szurkolói kultúra része”, vagy az elég egy ember egyetlen huhogása a büntetéshez). egész biztos vagyok benne, hogy találhatunk megoldást, ha nagyon keresnénk.

és végül lássuk, ki mennyire bűnhődik a megemelt jegyárak miatt:

  • álló: 1040 forint helyett 1500 forint, vagyis 44%-os büntetés
  • családi: 1770 forint helyett 2000 forint, vagyis 13%-os büntetés
  • tribün: 2290 forint helyett 3000 forint, vagyis 31%-os büntetés
  • páholy: 3230 forint helyet 5000 forint, vagyis 55%-os büntetés

vegyük észre, a páholy magát bünteti meg a legjobban, ami bármit jelenthet, én hirtelen nem is tudom mit.

(egyébként az 500.000 forintos büntetés teljes összegének fedezéséhez a következő darabszámokat kellene eladni az egyes jegykategóriákból: álló – 1087 db, családi – 2173 db, tribün – 704 db, páholy – 282 db)

(a bejegyzés eredetileg – a nepsport.hu elérhetetlensége miatt a sokadiknyilvánosság blogon jelent meg.)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||