Mastodon

mindenféle különösebb indoklás nélkül

Vác FC-Samsung, Kispest-Honvéd, Békéscsabai Előre

megvan? az 1993-94-es bajnokság végeredménye. mondok hozzá csapatokat is:

koszta, puglits, hahn árpi, aranyos imi, nyilas elek, kriska, víg, romanek, répási, füle, a padon csank jános, mellékesen szedlacsek, simon anti, miovecz, netán egy jó kasza. ez volt a vác, még gondosan samsunggal, és lilás-kékes formazakóban.

eközben a békéscsaba bajusszal (arcszőrzet) és csatókkal, zahoránnal, az isteni váczi zolival, szarvas-kulcsár csatársorral, és egy azóta is rendszeresen szurgentkedő pásztor józsival.

nálunk béla (illés) gólkirály lett. béla számára davidovic mester biztosította a segédszemélyzetet, úgymint brockhauser, csábi jocó, bánfi, mátyus, plókás, stefanov, durci, pisont, elől pedig orosz és vincze pilu.

19 rohadt éve már, hogy utoljára dobogón! két ilyen csapat közé szorulva, egy egyáltalán nem rossz állomány birtokában. azóta felnőtt úgy egy generáció, hogy nem láthatta érmesnek a kispestet, vagy újabban a honvédot.

miközben:

a debrecennek korábban semmije sem volt, azóta 6 arany, 1 ezüst és 3 bronz (10 érem) virít a vitrinben, kapnak is hozzá új és nagyobb stadiont, legyen hol tárolni a gyűjteményt.

a fradi is összekapart 11 érmet az első (4/5/2) és hármat a másodosztályban (1/1/1), pedig róluk sokakban csak a szenvedés, a tulajdonoskeresés, a kilátástalanság és egy trinidadi kapus képe maradt meg.

az mtk akadémiát gründolt, várszegi összevásárolt szuperkeretét váltva 4 arany, 3 ezüst és 1 bronz, mint eredmény elég szép.

beszarás, de azóta még a “mindig jövőre fc”, az újpest is bajnok lehetett. nagy lacit várszegi váltotta, aki hitelbe, egy törött lábú véberrel oldotta meg a feladatot. mellette 5 ezüst, 2 bronz a termés. mondom, egy újpestnek.

hogy az egész még szebb legyen, a “sosem lesztek bajnokok” legfőbb reprezentánsa, a videoton mégis bajnok lett időközben, meg két ezüst, és csertőivel egy bronz.

két outsider is járt azért a csaknem húsz évnek: a dunaferr tündökölt és bukott (1/1/-), a zete dettó (1/-/1). érdekesség bennük, hogy a címek után stadiont kaptak, majd hirtelen vagy nem lettek, vagy kiestek.

aranyat ugyan nem nyertek, de van ezüstje egy bvsc-nek (jelenleg blasz negyed, vagyis országos szinten hetedosztály!), egy paksnak (nem lehet erre mit mondani), három bronza a győrnek (idéntől már bajnoki címe is), három a vasasnak (jelenleg másodosztály, maradnak is, a kövesd jön), valamint egy a haladásnak, akik csertőivel (bronzkirály) elnézték a tabellát, és a kieső helyeket a fejére állított sorrendben lőtték be célként.

ezek voltak a 94 óta eltelt évek. tizenkét csapat osztozott az érmeken, csak mi nem, meg a reac. nekünk egyszerűen nem osztottak lapot, miközben megtörtént az a csúfság, hogy történetünk során először kiestünk a másodikba, és bár azt rajt-cél módon behúztuk, az az arany legfeljebb csak kötelező lehet, érdem nehezen.

én ennyit mondanák a győr elé.

tegnap elhasalt az mtk, nyert a fradi, tegnapelőtt visszaelőzött egy ponttal a loki, a videoton pedig elkezdett elhúzni, ahogy az várható volt. ha nyerünk, pontazonosság a harmadik helyen, jövő héten pedig eger.

gyakorlatilag a saját kezünkbe került a sorsunk, hogy újra valamit a nyakunkba akasszanak annyi év után, amennyivel már jobb nem tisztában lenni egy olyan klub szurkolójaként, mint a kispest.

tényleg ennyit szerettem volna csak mondani.

fél hétkor ott leszünk, ki kell szurkolni, mert kell.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||