Mastodon

Martínez, Nagy Geri, Tandia

csapat-grafikon

Egy kis statisztikai érdekesség következik az igazán vájtorrúak számára: plusz/mínusz mutatók versus Bp. Honvéd. Vagyis és magyarul egy olyan adatizé bemutatása, amiből kiderül hogy egy játékos szerepeltetése mennyire van hatással a csapat eredményességére.

A mutató számítása amúgy igen egyszerű, akár házilag is elvégezhető: ha a játékos a pályán van és a csapat gólt lő, akkor minden gól után kap +1-et, ha pedig gólt kap, akkor -1-et. Ha nincs a pályán, akkor nincs semmi.

Ezeket a számokat aztán később össze lehet adni, rá lehet vetíteni az összesített játékpercekre, meg olyat is lehet, hogy megnézni, hogyan nézne ki mindez, ha mindig és mindenki kilencven percet játszana.

A tovább után ranglista, meg táblázat.

(A táblázat oszlopai: id: azonosító; játékos: értelemszerű; névtelen oszlop: kategória; szum: a pluszok és mínuszok összege; plusz: ennyi pozitív értékű meccse van a játékosnak; nulla, mínusz: értelemszerűen az előzőből következnek; össz, perc: összesített játékpercek; hatékonyság: a játékpercek és a plusz/mínusz-érték hányadosa; 90percre: a mutató kivetítése egy teljes mérkőzés idejére.)

Ha csak a legalább 500 percet játszókat nézzük, akkor Martínez (1,91!!! gól/90perc), Nagy Gergő (1,56!!! gól/90 perc) és Tandia (0,9) van a legnagyobb hatással az eredményességünkre. Hihetetlen, de ha Leandro és Geri játszik, akkor az másfél gól plusz nekünk.

A lista másik vége is legalább ilyen meglepő. A csapat kanadai táblázatán 9 pontos (3 gól, 6 gólpassz) Diaby -0,28-as mutatójával nettó statisztikai hátrány a csapatnak, és Ivancsics Gege -0,06-os értéke is azt jelenti, hogy se nem oszt, se nem szoroz a jelenléte. MaxiKing nullása nem meglepetés, Debi 0,1-e talán, ellenben Vernes 0,11-e hatalmas. Valahogy azt gondolnánk, hogy ha Ricsi pályára lép, akkor valami jó fog majd történni velünk, támadóbbak leszünk, miközben mégsem ezt mutatják a számok, inkább azt, hogy a megnyert meccsekbe érkezik vérfrissítésnek.

Amúgy ha egy bestof-jellegű kezdőt kellene összerakni az adatokból, akkor valami ilyesmi jönne ki:

Kemenes (0,64)

Lovric (0,64), Ignjatovic (0,64), Tandia (0,9), Baráth (0,83)

Nagy Gergő (1,56), Diarra (0,7), Vécsei (0,48)

Martínez (1,91), Lanzafame (0,75), Abass (0,48)

Zárásnak még egy apróság: Rossi hozzá mert nyúlni a korábban szentnek hitt tehenekhez, és az eredmények alapvetően őt igazolják. Csak a példa kedvéért:

  • Gege (-0,06) –> Vécsei (0,48)
  • Délczeg (0,22) –> Martínez (1,91), Lanza (0,75)
  • Debreceni (0,1) –> Tandia (0,9)

de közben (merthogy azért nem ennyire tiszta a helyzet)

  • Marshal Mufi (0,38) –> Hidi (0,23)
  • Tchami (0,27) –> Vernes (0,11)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||