Mastodon

Egy szomorú nap krónikája

Hét éve, egy pénteki napon ment el Öcsi bácsi. Rá emékezünk a nap krónikájával.

Sajnos az MTI archívuma nem őrizte meg az egyes hírekhez tartozó pontos időpontokat, így mindössze azok sorrendjéből tudjuk rekonsruálni a számunkra oly’ fájó hét évvel ezelőtti nap eseményeit.

Minden egy gyorshírrel kezdődött reggel hét óra magasságában:

GYORSHÍR – Elhunyt Puskás Ferenc

Budapest, 2006. november 17., péntek (MTI) – Hetvenkilenc éves korában pénteken reggel, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója – erről Szöllősi György, a család szóvivője tájékoztatta a MTI-t.

Néhány perccel később már részleteket is megtudhattunk:

Elhunyt Puskás Ferenc (1. rész)

Budapest, 2006. november 17., péntek (MTI) – Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, pénteken reggel 7 órakor, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója – erről Szöllősi György, a család szóvivője tájékoztatta az MTI-t. Az Aranycsapat legendás kapitányát a magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották.

A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták. Ebben az időszakban az intézményt csak kivételes esetekben, ünnepi események alkalmával hagyta el néhány órára.

Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta.

(folyt.köv.)

Első rész. A nap folyamán az MTI összesen 50 részletben tájékoztatott, az Országos Sajtószolgálathoz tucatjával érkeztek a részvétnyilvánító közlemények, és szinte alig volt olyan esemény, ahol ne szerepelt volna: a résztvevők megemlékeztek Puskás Ferencről.

A 2-4. részekben az MTI Puskás pályafutását mutatja be, az 5-9. részekben a kortársak szavait olvashatjuk (Buzánszky, Szepesi, Sándor, Grosics).

Elsőként – a 8. részben – az MLSZ és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium tekinti saját halottjának. A 10. részben Kisteleki István, a szövetség akkori elnöke reagál a szomorú hírre.

A 11. résztől beindul a nemzetközi hírügynökségek szemlézése.

  • a brit Reuters kiemelt hírként kezeli
  • az amerikai AP megemlíti
  • a francia AFP saját anyagot szentel neki
  • a német dpa a válogatott pályafutásáról és a technikai tudásáról ír
  • a spanyol EFE nemes egyszerűséggel annyit mond: futballmítosz
  • az olasz ANSA minden idők egyik legnagyobbjának nevezi (ahogy a többiek is)
  • az osztrák APA statiszikákat is közöl
  • az orosz ITAR-TASZSZ a személyes varázsát, népszerűségét emeli ki

A család, Puskás Ferencné, Bözsi néni először a 12. részben jut szóhoz, Szöllősi György szóvivőn keresztül.

“Megrendülésünk pillanataiban is tudjuk és érezzük, hogy barátok és tisztelők sokasága gyászolja velünk együtt Puskás Ferencet, a nagy sportolót, az elhivatott edzőt, a mély hazafit, a csodálatos férjet és családapát, s hogy nagyon sokan szeretnék és próbálják kifejezésre juttatni részvétüket, ami nekünk, a gyászoló családtagoknak nagy megtiszteltetés, szívet melengető büszkeség, egyben érezhető felelősség. Kérjük ugyanakkor a tisztelőket és a média képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család igényét a csöndes, diszkrét gyászra ezekben a fájdalmasan nehéz napokban. Egyúttal felkértük Schmitt Pál barátunkat, a MOB elnökét, volt madridi nagykövetet, annak az emlékbizottságnak a vezetésére, amelynek segítségével a legkörültekintőbben igyekszünk előkészíteni és megrendezni drága halottunk búcsúztatását.

A testület napokon belül összeül Budapesten és megosztja a legfontosabb tudnivalókat a sajtóval. A rengeteg együtt érző üzenetet és erőt adó segítőkészséget megköszönve a család nevében:

Puskás Ferencné”

A parlamentben eközben lázas munka folyik. A képviselők az akkor még létező Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését vitatják meg, mikor érkezik a hír. Áder János, az Országgyülés alelnöke szakítja félbe az ülést, és jelenti be: “ma reggel Öcsi bácsi itthagyott minket”. A jelen lévő képviselők egyperces néma felállással adóztak emlékének.

Az UEFA és a FIFA terjedelmes anyagban számol be a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakjáról.

Az Országos Sajtószolgálathoz (OS) elsőként a FIDESZ közleménye fut be, melyben Navracsics Tibor frakcióvezető fejezi ki a párt mély megrendeülését.

A 15. részben George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa a Honvéd saját halottjának nyilvánítja Puskást.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztárium után a miniszter, Lamperth Mónika is közleményben fejezi ki részvétét a család felé, valamint a sportágazat felügyelőjeként megkéri a sportszervezeteket, hogy a hétvége folyamán a gyászlobogó kitűzésével tisztelegjenek Puskás emléke előtt.

A 17. rész Mészöly Kálmáné.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az OS-hez eljutott közleményében már nemzeti gyászról beszél, és Puskásról, mint az egész magyarságot összefogó személyről.

Bozsik Péter édesepja és Puskás megbonthatatlan barátságáról emlékezik meg.

“Egymás mellett nőttek fel, harminc éven át, amíg Puskás külföldre ment, napi barátságban álltak. Csak egy fal választotta el őket, ha grundra akartak menni, csupán be kellett kopogniuk a másik lakásba. Testvérként kezelték egymást. Édesapám nem élhette meg, amikor Puskás 1982-ben először hazajött, így én nem kerülhettem olyan szoros kapcsolatba vele, mint édesapám. A történelem választotta szét őket”

A német szövetség, a DFB gyászolja a “világ valaha volt legjobb ballábát”, és a két nép közötti sportbarátságról ír, köszönhetően jórészt az 1954-es berni döntőnek.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Puskás Ferencnének címzett gyásztáviratában méltatja az Aranycsapat kapitányát.

A 22. részből kiderül, hogy a Kossuth Rádió és a Duna Televízió műsorában változást eszközöl. A rádió délután öttől egyórás összeállításban emlékezik, szólaltat meg barátokat, ismerősöket. A Duna TV este kilencől Koltay Gábor Puskás Öcsi című fimjét tűzi képernyőre.

A Real Madrid elnöke, Ramón Calderón egy mitikus csapat mitikus csatárának elvesztéséről beszél.

Kispest önkormányzata szintén saját halottjának tekinti a kerület díszpolgárát, valamint bejelenti, hogy a Bozsik-stadionhoz – a tervek szerint – Puskásról elnevezett utca fog vezetni.

Az MTV is megváltoztatja műsorát. Az elkövetkező napok műsortervét több helyen is átírva, Puskással foglalkozó adásokkal jelentkezik majd.

A 26. részben az MTI munkatársai Puskástól származó és Puskásra vetített anakdotákat gyűjtenek össze, köztük talán a leghíresebbet is:

Tőle eredeztetik például azt a talán leghíresebb aranyköpést, amely szerint “kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci”. Állítólag az 1952-es Svájc elleni mérkőzés közben, amikor Zürichben a házigazdák már 2-0-ra vezettek, ekként szólt ki a kispadra Sebes Gusztáv szövetségi kapitánynak a győzelmi grémiumot szorgalmazva. A fáma így folytatódik: a szakvezetői rábólintás után fordított, s nyert – nagy focival – az Aranycsapat 4-2-re.

A FIDESZ és az SZDSZ (külön-külön) közleményben méltatja az elhunytat.

Danks Emese kormányszóvivő bejelenti, hogy a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította Puskás Ferenc temetésének napját.

Az OS-hez eljuttatott közleménye szerint a KDNP is búcsúzik Puskástól.

(Pénteken, mert 2006. november 17-e péntek volt) 18:30-tól az MLSZ székháza előtt tartanak gyertyás megemlékeztést – tudatja az MLSZ honlapja.

Budapest főváros önkormányzata közgyűlése, Budapest egyesítésének 133. évfordulója alkalmából díszpolgári elismerést nyújtott át Bacsó Péter filmrendezőnek, Hankiss Elemér szociológusnak, Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, Ranschburg Jenő gyermekpszichológusnak, Sajdik Ferenc karikaturistának és Szabó Magda írónőnek. Demszky Gábor főpolgármester javaslatára az ünnepség résztvevői egyperces néma felállásal emlékeztek Puskás Ferencre, Budapest egy másik díszpolgárára.

Nyilasi Tibor: örültem, ha csak közelében lehettem.

A 31. részből kiderül, hogy Amerikától Indiáig szinte minden fontosabb internetes oldalon vezető hírként emlékeznek meg Puskásról.

Az MTI a francia AFP anyagát átvéve a madridi csapattárs Kopa és az 1958-as világbajnokság gólkirálya Fontaine méltató szavait idézi.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Puskás ezredest a Magyar Honvédség halottjának nyilvánítja, és kezdeményezi posztomusz előléptetését dandártábornokká.

“Puskás Ferenc 1949. december 1-jétől hivatásos katona volt, az 1956-os forradalom idején külföldön maradt. Távozása után tartalékállományba helyezték, 1992. szeptember 3-án rehabilitálták. Ekkor kapta meg az alezredesi rendfokozatot, majd 1995-ben ezredessé léptették elő.”

Egy másik kispesti tízes, Détári így emlékezik Puskásra:

Nehéz ilyenkor bármit mondani, mert pótolhatatlan veszteség érte a labdarúgásunkat. Bohém ember volt, gyakran ugrattam azzal, hogy a két legnagyobb 10-es vagyunk, amit persze soha nem hagyott szó nélkül, többször ilyenkor egy baráti taslival jutalmazott. 1998-ban együtt néztünk meg egy spanyol meccset a világbajnokságon, de élénken él az emlékeimben, amikor a 75. születésnapján kihoztuk a Bozsik Stadionba és a csapat, amelynek akkor én voltam a vezetőedzője, 1-0-ra nyert a Zalaegerszeg ellen.

(Zárójelbe: Kispesten már jóval korábban örökre visszavonultatták a legendás 10-es mezt. Utolsó viselője Dubecz János volt.)

A Kegyeleti Bizottság tájékoztatása szerint a gyászszertartás és a temetés december 9-én lesz. (36. rész)

Az MTI egy válogatást közöl a világszerte emlékező játékostársakról, pályatársakról, külön kiemelve, hogy még az ellenfelei is barátai lettek:

  • Horst Eckel és Ottmar Waltner, az 1954-ben világbajnok német válogatott játékosai
  • Tom Finney, aki csak sérülése miatt nem játszhatott a 6:3-on
  • Alfredo di Stefano, a Real Madrid másik legendája
  • sir Alex Ferguson, a Manchester United managere

A péntek reggel elhunyt Puskás Ferenc emléke előtt világszerte leróhatják kegyeletüket tisztelői: a magyar nagykövetségeken és egyéb külképviseleteken kondoleáló könyvet nyitnak – tájékoztatta a külügyminisztérium az MTI-t. (38. rész)

A Bp. Honvéd 17 órától tart csendes megemlékezést a Bozsik-stadionban, valamint tavaszra emléktornát szervez.

Mészáros Lőrinc, a felcsúti akadémia kuratóriumának elnöke tájékoztatja az MTI-t, hogy a tervekkel ellentétben nem 26-án vasárnap, hanem csak tavasszal veszi fel az akadémia Puskás nevét.

Görögországban is gyászolják a Panathinaikosz edzőjeként az ország legnagyobb klubsikerét elérő Puskást.

Az MLSZ döntése értelmében a hétvége összes hazai bajnoki mérkőzése egyperces gyászszünettel kezdődik.

Az angol BBC adásában arról értekeznek, hogy miközben a mai középszerű angol futballisták milliomosok, és nincs egy rendes angol válogatott, addig a világ valaha volt egyik legnagyobb játékosa “szinte nincstelenül” halt meg.

Az OS-hez befut az MDF közleménye is.

A német Szepesi, Rudi Michel rádióriporter, aki jelen volt Puskás szinte összes nagy meccsén, néhol sírva nyilatkozik az MTI-nek, Maradonához és di Stefanóhoz hasonlítva Öcsi képességeit.

Jugoszláviából a helsinki olimpiai döntőben vesztes csapat kapitánya, Rajko Mitic és játékosa, Stjepan Bobek emlékezik Puskásra.

Újabb műsorváltozás. A Magyar Televízió vasárnap műsorára tűzi a londoni 6:3-at.

A Kegyeleti Bizottság részleteket közöl a gyászszsertartásról: (36. rész)

December 9-én, szombaton, Budapesten lesz Puskás Ferenc gyászszertartása – erről a Puskás Ferenc Kegyeleti Bizottság tájékoztatta az MTI-t.

A bizottság család által felkért vezetője, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke egyeztetve a családdal, valamint a többi taggal jelölte ki a péntek reggel elhunyt Puskás Ferenc gyászszertartásának napját.

“A tervek szerint drága halottunk a Puskás Ferenc Stadionban lesz felravatalozva, a barátok, tisztelők és szurkolók itt róhatják majd le kegyeletüket. Ezután a koporsót a gyászolók átkísérhetik a gyászszertartás helyszínéhez, a Bazilikához, ahol Öcsitől végső búcsút veszünk – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Schmitt Pál.

A részvétnyilvánításokat a MOB címére lehet küldeni, (1146 Bp. Istvánmezei út 1-3.) vagy a létrehozott részvétnyilvánító e-mail címre: puskas.ferenc@mob.hu.

A Kegyeleti Bizottság tagjai: Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a kormány képviseletében Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Joseph S. Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat játékosai.

A bizottság és a család szóvivője: Szöllősi György.

A Kegyeleti Bizottságban érdekes módon nem kapott helyet a Bp. Honvéd egyetlen képviselője sem.

Közben megérkezik az OS-hez az MSZP részvétnyilvánító közleménye is.

Az MTI háttéranyagot közöl a magyaroszági gyásznapokról. A teljes lista a következő:

  • 1989. június 16. – A nemzeti gyász és a megemlékezés napján Nagy Imrére és mártírtársaira, valamint az 1956-ot követő megtorlás áldozataira emlékezett az ország.
  • 1993. december 18. – Antall József miniszterelnök temetésének napját országos gyásznappá nyilvánította az Országgyűlés.
  • 1999. január 31. – Orbán Viktor miniszterelnök határozatában nemzeti gyásznappá nyilvánította a 18 halálos áldozatot követelő deutschlandsbergi busztragédia napját.
  • 2002. május 17. – A móri bankrablás áldozatainak emlékére a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította ezt a napot.
  • 2002. október 6. – Magyarországon első alkalommal emlékeztek meg nemzeti gyásznapon az aradi vértanúkról.
  • 2005. április 8. – A kormány gyásznappá nyilvánította II. János Pál pápa temetésének napját.
  • 2006. december 9. – Budapesten ezen a napon lesz Puskás Ferenc gyászszertartása, tájékoztatta az MTI-t a Kegyeleti Bizottság vezetője, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Több százan jelentek meg az MLSZ székházánál tartott megemlékezésen.

Zováth góljával 1-0-ra nyer a Paks a Vasas ellen a Fáy utcában. A mérkőzés előtt gyászszünet Puskás emlékére.

Több ezren fordulnak meg a Bozsik-stadionban tartott spontán megemlékezésen. Bozsik József emléktáblája előtt sok a mécses, a virág és a koszorú.

Batthyány-örökmécsesnél tüntető Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és az egybegyültek szintén megemlékeztek Puskás Ferencről, majd a zsidóság aktuális kérdéseivel kezdtek foglalkozni.

A nap utolsó eseménye a Magyarok Világszövetségének OS-hez eljuttatott közleménye, amelyben búcsúznak a magyar sport legnagyobb egyéniségétől.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||