Mastodon

[New Order] Erre a mai pécsi meccsre nem kicsit leszek kíváncsi

NEWORDER

  • Vécsei öt sárga – eltiltva
  • MaxiKing szándékos ütés miatt három meccs – eltiltva
  • Az NB III-es csapatban legalább egy félidőt játszott pénteken: Daud, Bobál Geri, Daru, Botka, Kapacina, Csábi
  • Egy játékos három félidőt játszhat egy hétvégén a két különböző géposztályban
  • Vernes félidőt kapott, Lőrinczy negyedórát
  • Hemibá bemondta a kényszerfiatalítást

Várhidi Rossi mister feje főhet most, hogy sorozatban négy a vereség, két fix kezdő eltiltott, ráadásul a tulajdonos is kijelölte az új célt: az idei év ennyi volt, jöhetnek a fiatalok.

Majd két nap múlva leigazoltuk a 32 éves, két éve meccset sem játszó elefántcsontparti Keitát.

Mi lesz itt őszre, ha marad Rossi? Vele majd májusban tárgyalunk. Mi lett a saját koncepciójával, ha a tulaj mondja meg, kiket kell játszatni? Egyelőre még nem névre, csak korra vár el darabszámot, ha elvár egyáltalán, miközben ott a lutri, hogy a mister vajon hogyan éli meg azt a nem kicsi autonómiacsökkenését, ami az öregtől eredeztethető egy ilyen ukáz után?

Mentálisan vagyunk mélyen. Ebben a keretben jóval, de jóval több van, ami valamiért nem tud kijönni belőle. Ilyen pillanatokban mindenre szükség van, csak épp olyanra nem, hogy kimondjuk, ez egy odadobott bajnokság, jöjjön valami egészen más. Kapkodni, kényszerintézkedni, hirtelenkedni nagyon nem kéne. Értem én, hogy nagyjából mindegy ötödik vagy kilencedik a csapat, a hosszútávú cél a saját nevelésűek beépítése, és már megy is a bla-bla-bla, a fülem meg kikapcsol.

Elmondom, hogy ez miért nem fér bele nekem:

  • ha egy csapatnak van egy kerete, akkor abból gazdálkodva kell a legjobbat kihoznia magából, mert különben minek vannak?
  • ha egy csapat kimondja, hogy kiszáll a közös játékból (bajnokság!), akkor a sportszerűség ellen vét. Ha kimondja, hogy innentől kezdve nem a legerősebb(nek hitt) csapatunk játszik, hanem olyan fiatalok, akikből majd valaki lehet, de most még nem érik el az amúgy játszók színvonalát, akkor az ugyanaz.
  • láttuk Várhidi csikóválogatottját, nézzük meg, ki játszik továbbra is magas szinten közülük? Végh visszavonult, Filkorral mi lett? Vass Ádi egy kisebb európai körutazás után mostanság MTK, Németh Kisjézus dettó, csak nem az MTK-ban. Egyedül talán Koman Vologya húzza, ő jelenleg is a válogatott keretének oszlopos kezdője, hiába tapad a nevéhez az Egervári-korszak és a szerethetőség minden bűnének Dzsudzsákon kívüli egyik legnagyobb hányada.

Mondom, nem tetszik nekem ez az erőszakos koncepcióváltás. Ha futballról van szó, akkor részemről kőkonzervatív vagyok, imádom a saját nevelést, imádom, hogy olyanért lehet rajongani, aki velünk együtt nőtt föl, de gyűlölöm, ha úgy jönnek, hogy forradalom, mert abból eddig nem sok jó származott történelmileg. Van egy egészséges menet, vagy legalább tudok hinni abban, hogy létezik egy egészséges átmenet, ahogy egyik csapatból egy másik lesz, miközben alapjaiban rengeti meg a saját hitvilágát.

Fine Time EPMost kicsit olyan, mint a legendás Orbán-beszéd Nagy Imre és társai újratemetésén. Éppen tart egy átmenet, látszik, hogy honnan hova, de az is, hogy kicsit most megfeneklett. Erre jön egy relevatív pillanat, sorozatban négy vereség, köztük otthon a Fradi, lélektelen játék, majd egy populista beszéd (fiatalok a csapatba, kényszer, kötelező, satöbbi), amivel meg lehet szólítani a megszólítandókat. A történelmi tapasztalat azt mondatja velem, hogy ilyenkor fel szoktak gyorsulni a dolgok, csak épp a történelmi tapasztalat azt nem tudja, hogy milyen irányba.

A pécsi meccs ennek lesz az első jelenése: egy origópont, amihez képest majd vizsgálni tudjuk idény végén az új érát. A Fradi, és a megelőző meccsek lesz az átkos, a Pécs és a következők az új rend, ahol majd nehéz lesz, de húsz éven belül európai életszínvonal, euró néhány év múlva végre újra címekért mehetünk. (És ne feledjük, a héten marketingcéggel is szerződtünk, vagyis egy olyan dolog történt, ami előtt állóvíz volt, és nem értettük miért.)

Kíváncsi vagyok, nagyon, de nagyon kíváncsi. A kezdőre pedig tippelni sem merek.

Például ki lesz a legfájóbb hiányzónk? Ignja és/vagy Lovric, mert nyáron mennek? Jön Kovács János (nem, mert játszott már a hétvégén), vagy Navarro, akivel nem tudjuk mi van? Job, Bonazzoli, Lupoli nem a hosszútáv reménységei, vajon kapnak még epizódot idén? Vernes félidőzött, Daru végig (kiesik), Prosser, Kozma nem játszott. Ha kimaradnak, ha csak cserék, lesznek annyira profik, hogy beszállva hozzanak szintet, vagy elkedvtelenednek, és pá-pá, minden digónak? Zsivány? Tényleg, Zsiványkával mi lesz?

Pécs, 18:30. Lesz mit néznünk ma azt hiszem, sőt, lesz miről beszélnünk utána, azt meg még jobban hiszem.

Addig pedig hallgassunk egy kis mindenidőket, ha már a címhez és a normaszöveg egy részéhez úgyis a nevüket használtam fel.

Hivatkozások, ha valami nem menne: New Order (zenekar) | Orbán Viktor beszéde | a kispesti marketingjogok | a fiatalításról

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||