Mastodon

Poszt a posztokról 2.: a védelem

védPosztértékelő sorozatunk – mint az már látszik – átnyúlik a felkészülésbe, ami nem is baj, hiszen úgyis szeretünk ezen retrospektíviáinkban előre is tekingetni. Ma a védelem boncolgatása kerül sorra, és addig jó, amíg ezt mi tesszük itt, papíron (online felületen) és nem a Loki/Győr/Vidi/Fradi kvartett támadószekciói élesben az ősszel. Mert az elmúlt idény teljesítményei és a már-már csúcsformás Napoleon Bulevard-os busongásokat idézően kopár kilátások nem sok jóval kecsegtetnek.

Emlékeztek még a Hemy éra elején a villanyújságon rendre megjelenő kiírásra a hazai meccseinken, amit a Papa az amerikai NBA-tapasztalatai alapján próbált itthon meghonosítani? Támad az ellenfél, és V alakban kiíródik a vörös eredményjelzőnkre a védekezz feliratok sokasága. Nos, e felszólítás attól félek, idén lesz igazán aktuális!

A magunk mögött hagyott szezon során a védelem érdekes módon az egyik legtöbbet variált csapatrész lett Rossi taktikázása és az állandó sérülések-eltiltások eredményeként, ami az eredményességen is meglátszott. Kemenest sokat kárhoztatta a szurkolótábor, de nem volt könnyű dolga kapusunknak a meglehetősen instabil hátsó alakzat mögött… pedig nem így indultunk neki az évnek…

Bronzidényünk során amikor végre összeállt a hátsó traktus, a Lovrics-Ignja-Tandia-Baráth sor egyszerűen a Bohóc egyik (ha nem „A” ) legjobbja volt. Boti frenetik debütidényt futott, Ignja császár és az ő szpáhi fegyverhordozója, a szótlan mészáros Tandia kettősére nincs szó (magyar szinten), Lovresz meg hozta a stabil Lovreszt. Aztán jött a Tandia zűr, és a többi bajság.

Boti, akit eleinte megpróbált Tandia pótléknak hasznosítani a Kopter, látványos hibahalmozást követett el középen, a Vojvo, a Kecsó és több más ellenfél ellen is gól száradt szegények a lelkén. A fiataloknál amúgy is törvényszerű, hogy egy jobb debüt-idény után  visszaesés jön, és Botinál pont a kiemelkedően jó 2012-2013 miatt erősebb a kontraszt, pedig idén sem volt ő sz.r, egyszerűen átlagos-közepes, csak ez az ő pedigréjével nekünk már nem elég. Én nem aggódom, idén, vagy jövőre vissza fog ő találni a helyes útra, mivel annyira le se tért róla, csak legyen meg a stabil helye, leginkább a szélen, nekem ott tetszett ő igazán, szigorkodva, keveset hibázva… vagy középre is teheti Viercho mester, de akkor következetesen, ne úgy, mint a nagy variátor előd. És tartsuk meg Botit hosszú távon, pls. A Bohóc egyik legjobbja ő a posztján. Ennyi.

A nagyobb baj a két távozó (?), Lovresz és Ignja. Utóbbi még-ittléte az első edzéseken ne tévesszen meg senkit, tavaly Tandiával is ez volt, meg anno Szabó Tibivel, Danilóval, aztán a felkészülés végére nyomuk vész. Lovreszt sok kritika érte (lassú, nehezen fordul, én is sokszor a 148-as busznak a Kapitányságnál produkált kanyarodásait láttam bele a mozdulataiba, de egyvalamit látnunk kell: rutinja és stabilitása annyira fog hiányozni nekünk, mint a veretes múlt a Gyakadémiának. Nagyon. Idén is pont a közvetlen vetélytársak, kiesőjelöltek (Kapos, Névrablók) ellen villant a lovricsi fej és ezek ellen a gárdák ellen rendre jól hozta le hátul is a meccseket. De a debreceni utolsó találkozón is hasznosan tolta. Pótolnunk kell őt mindenképpen. Kérdés, kivel. Ignjáról külön írni sem érdemes, elengedése akkora öntökönszúrás lenne, mint anno Milinkovicsé, Zelenkáé, Warzycháé, jóllehet, közülük egyedül a cseh esete hasonló, mert a másik kettőt nagy pénzért vitték és menni is akartak nagyon.

No akkor kivel pótlunk? Baráth középre? Már mondtam, hogy ettől picit fáznék. Navarro, akit végig jegeltünk tavasszal, noha tudtuk, hogy megy a délszláv kontingens a védelem tengelyéből… miért? Mert nem elég jó? Még nem akklimatizálódott? Vagy akkora nyereség lesz, mint Godoy, a semmiből? Nem tudom, nem vagyok optimista. Vagy jön új ember? Eddig igazoltunk 2 veterán csatárt a szintén friss szerzemény (és persze a nyárban eltűnt) Keita mellé, kezdünk orrnehezek lenni, hisz az ifjoncaink közül az idén egyre inkább kulcsszerepet kapni szándékoztatott Holender és Vernes, Bobál Geri és Proszi mellett Pantovic és Ihrig-Farkas is itt figyeltek kölcsönből vissza a tegnapi elsőzésen. Nem látom a koncepciót – védő kéne, de nagyon, az meg sehol.

Ja, Kovácsot is elküldtük, ha az ő ide hozatalát ha valaki megmagyarázza egyszer nekünk a vezetőségből, akkor hajlandó leszek megvonni a klubháztól az idei Csányi-díjat, amit a legnagyobb igazolási trollkodásért osztanak ki minden évben a Templom téri Guriga vendéglátóegységben, ünnepélyes körülmények között, csapolt Kőbányaiban ázva.

Pályára lépett még az elemzett szekcióban idén sokszor Kingecske a jobb és Alci papa a baloldalon, ők a szememben becsületes kiegészítő arcok, helyük van a keretben, de az igazi áttörés hiányzik nekem, King sose lesz Benjamin, Alcibiade pedig Lanzafame – persze nem is kell, hogy azok legyenek, az ilyen megbízható tucatemberekre is szükség van a keretben, a hajtásukkal pedig szerencsére nincs gond. Zsivány is feltűnt a védelemben itt-ott, kényszerposztokon, mire elfogadtam a szerény szerbet, addigra (elvileg) ki is rakta őt a klubdirektórium.

Fiataljaink közül van egy jó Botka Endink, aki tök bíztató volt az idényvégen –állítólag kölcsönadjuk (?), bár tegnap még itt edzett szerencsére. Reméljük, fals az infó. Ha Boti bevisszük középre, ő jó alternatíva lehet a szélen Maxikinggel párban, egymást váltva (idegenben, bekkeléshez Endi, támadáshoz itthon a csöppnyi Uralkodó). KisBobi pedig… neki még érnie kell, nekem ráadásul lassúnak tűnik ő védőposztra, belül is, de szélen totálisan, gyors csatárok ellen öngyilkosság a szerepeltetése – hacsak nincs ordas szerencsénk a bíróval (erről Dombi Tibusz tudna mesélni logó orral két korsó ászok között egy Wyrfarkas koncert dob-beállásakor). Meg kell találni az ő igazi helyét is.

Nohát, nohát, sok a kérdőjel, konklúzió pedig annyi lehet: harmatos idei teljesítményünkben kulcsszerepe volt a gyengébb kűröket futó védőinknek és a variált felállásoknak. Jövőre ennél csak jobb jöhet, reménykedne az egyszeri Honvédos, de nehezen tud, mert semmit nem tud még a majdani felállásról, Lovresz búcsúzott, Ignja fél lábbal kinn a Bozsikból, új szerzemény nincs a láthatáron, a panamai harcos zsákbamacska, a fiatalok még nem elegek – lesz dolga a vezetőség meggyúrásával Pietro Misternek, akiről feltételezzük, hogy egy stabil védelemmel nyitna a csapatépítés terén, ha pályafutásából indulunk ki.

Szóval lesz melója. Nem kevés.