Mastodon

Már le is zárult a tegnapi(!!!) kupadöntős incidens vizsgálata

Az MLSZ biztonsági felelőse a Groupama Aréna biztonsági kamerarendszerének felvételei alapján azt állapította meg, hogy “a semleges szektorban két – valószínűsíthetően – ferencvárosi szimpatizáns (egyikük Fradi-sálat viselt) fényképet szeretett volna készíteni a Videoton FC vezetőedzőjének fiával, aki jelezte, nem lesz partner a közös kép elkészítésében”.

“Ekkor közbelépett Joan Carillo felesége is, aki féltve gyermekét, félreértve a szituációt, fia védelmére kelt. A két Fradi-szimpatizáns elállt eredeti tervétől és elindultak a helyük felé. Ezt követően a felvételek tanulsága szerint, a spanyol tréner 17 éves fia próbálta ellökni – a neki közben hátat fordító – egyik ferencvárosi szurkolót. Ezután a meglökött szurkoló társa megkísérelte megütni az edző fiát, melynek nyomán kisebb dulakodás alakult ki. Az inzultus során mindkét fél kölcsönösen megpróbálta megrúgni a másikat” – olvasható a közleményben, amely kiemeli, “egy félreértésből kiinduló, a felek felfokozott hangulatából adódó dulakodás elítélendő, de a biztonságiak szakszerű közbelépésének, és az eset környékén helyet foglaló nézők felelősségteljes magatartásának köszönhetően nem történt súlyos rendbontás”.

Carrillo a meccset követő sajtótájékoztatón azt mondta, nem tudja, mi történt a lelátón, csak azt, hogy a hozzátartozóikhoz odakerült néhány Fradi-szurkoló és megrúgták a fiát.

Az MLSZ azt is közölte, az eset részletes kivizsgálása után, amennyiben az indokolt, megindítja a szükséges eljárást annak érdekében, hogy megállapítható legyen a szereplők személyazonossága, felelőssége és a jogszabályoknak megfelelő szankció kövesse a sportesemény rendjének megzavarását.

A Magyar Kupa szerdai döntőjét a Ferencváros nyerte 4-0-ra. – via MTI

Ez gyors volt.

A lényeg, hogy a semlegesben fradisták voltak, pedig külön bemondta előre a szövetség, hogy kerüljék az ide jegyet váltók a klubhovatartozós jelképeket, mert a bejáratnál elkobozhatják(!!!) a biztonságiak.

A másik lényeg, hogy működött a kamerarendszer, amivel később rekonstruálni lehetett a történteket, és ahogy a közlemény is fogalmaz: “amennyiben az indokolt, megindítja a szükséges eljárást annak érdekében, hogy megállapítható legyen a szereplők személyazonossága.” Csodálatos ez a modern technika.

Harmadrészt a biztonságiak szakszerűen közbeléptek, elhárították a további problémákat. Ezt a részt inkább nem kommentálom, lévén erős prekoncepicóim vannak a magyar stadionokban szolgálatot teljesítő biztonsági személyzetekkel szemben úgy általában. (Tartom, a meccseket, ahogy minden más tömegrendezvényt, a rendőrségnek lenne feladata biztosítani, mert állampolgárok gyűlnek össze sokan, és azt illik. A stadionok falain belül pedig ún. stewardok működjenek, akik segítik a nézőket a tájékozódásban, és úgy általában mindenben, ami felmerül igényként. De ettől az ideális állapottól még évcsilliókra vagyunk.)

Egyelőre örüljünk annyinak, hogy bebizonyosodott, a nem kis összegekért felszerelt kamerarendszer szuperál, és ha akarjuk (ha akarjuk?) beazonosíthatóak a rendbontók. Ez így van jól. Nem előre prejudikálunk, hanem utólag szankcionálhatunk.

Sőt, ha beazonosítottuk őket, mert úgy volt szükséges, akkor szankciókat is foganatosíthatunk ellenük, például kitilthatjuk őket a stadionokból.

Az MLSZ módszere erre ugyebár a kártya érvénytelenítése lesz, amivel majd nem tudnak névre szóló jegyet venni. Elismerem, ez is egy működő dolog, még érv is lehet a kártya és a nevesített zsuga mellett, csak épp nekem pont nem az.

Az én értelmezésemben a kamerarendszer a határ. Ha kitiltás van, akkor utána legyen kitiltás, adják le a képét, nevét a bejáratnál, de vehessen ugyanúgy jegyet, viszont ha megteszi, és megint felfedezi a kamera egy stadionban, akkor tessék komolyabban büntetni, akár elzárással. Működjék ez a dolog pont úgy, ahogy minden más minden máshol ebben az országban, amit jogállamnak hívunk (némi eufemizmussal, de ez már csak a magánvéleményem).

Azt már csak külön megjegyzésben teszem hozzá, hogy kártyás stadionban évek óta az első sajtónyilvánosságot is kapó, de akár úgy is mondhatnám, hogy valós balhé épp egy MLSZ által rendezett eseményen volt, az agyonbiztosított Groupama Arénában. Abszurd, mi?

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||