Mastodon

Gondoltad volna, hogy egy ennyire értékes dolgot nézel amikor a magyar focit tévében?

penz_kazan
4,3 milliárd forint

ezt a pletyit hallottam arra vonatkozólag, hogy az m4 sport mennyiért vette meg három évre az NB I. közvetítési jogait. Amiért cserébe majd hetente két meccset adnak. Számoljunk.

33 fordulós egy bajnokság, heti két meccsel számolva az 66. Három évre már 198, de legyünk kegyesek, mert EL-időszakban (tehát augusztus elejéig általában) a kettő inkább három, tehát valahol 210 környékén lesz a vége.

Ez meccsenként valamivel több mint, húszmillió forint.

Ennyit ér jelenleg a köznek, hogy láthasson némi NB I-et szombatonként. Amúgy ha minden meccset leadnának élőben, akkor a fajlagos ár 7,24 millióra jönne ki, ami szintén nem kevés.
Ez volt az IN, mert van egy OUT is: az MLSZ
ahol az idei évre remek kis zsarolós játékszabályokat találtak ki. A klubok által – a mérkőzéseikkel, a bajnokságban való részvételükkel – megkeresett pénzt mindenféle feltételek teljesülése esetén osztják csak vissza nekik. Legalább 90 U20-as játékperc 3 millió, a légióskvóta (elnézést, az MLSZ-nevelésűekre vonatkozó kvóta) újabb 3 misi, a győzelem 6 misi, a döntetlen 2 misi. Tehát egy meccsen 12 millióval lehet gazdagodni, ha győzöl és megfelelsz az egyéb feltételeknek is. (A csakfoci legalábbis ezekkel a számokkal dolgozik.)

Két forduló után így áll a Kánai útra kihelyezett pénzt locsoló kertislag:

  • 100%, azaz 24M: Honvéd
  • 83%, azaz 20M: Debrecen, Paks
  • 75%, azaz 18M: Diósgyőr, FTC, MTK
  • 63%, azaz 15M: Haladás
  • 58%, azaz 14M: Felcsút, Újpest
  • 50%, azaz 12M: Békéscsaba, Vasas
  • 25%, azaz 6M: Videoton

Az első körben 94, a másodikban 97 millió került kiosztásra, összesen tehát 191 millió forint.

Ha egy csapat betartja az U20-as és a légióskvótát, akkor 198 millióról indul a bajnokságban. Ha mellé megnyeri minden meccsét, akkor az még 198, vagyis az elméleti maximum 396 millió.

Számoljunk egy átlagos évvel, ami nagyjából nálunk is elvárható: 11 győzelem (66M), 11 döntetlen (22M) és 11 vereség (0M), betartott kvóták (198M). Egy ilyesféle, nagyjából ötven százalékos teljesítmény év végén 286 milliót ér.

Amennyiben igaz a 4,3 milliárdos közvetítési jogdíj három évre, akkor az időszak 99 fordulójára nagyjából számítható 99×95 milliós dotáció 9,4 milliárdos összbüdzséjének kevesebb, mint a felét teszi ki, és akkor még nem számoltunk az NB II-es csapatoknak szánt pénzekkel. A hiányzó 5,1 milliárdot (plusz ugye az NB II-es pénzeket) kell tehát majd pótolni például a már korábban belengetett szerencsejátékos kasszából.

Az meg legyen az én személyes nézőpontom, hogy hol értek egyet a dologgal és hol nem. Egyrészt úgy gondolom, hogy az MLSZ, mint a bajnokság szervezője a csapatokért van, és nem fordítva, tehát a tévés pénzt a csapatok _megkeresték, amit szét kell nekik osztani, minden feltétel nélkül. Ugyanígy a szerencsejátékos pénzt is. Ergo ez az egész játékoskvótás dolog baromság, legfeljebb az eredményességhez kötést tudom elfogadni úgy, hogy a vesztes fél is részesedjen, de ne megalázóan kis arányban, hiszen a vesztes ugyanúgy kell a bajnoksághoz, mint a győztes.

A másik dolog, hogy a köztévé, ha közpénzből ennyit áldoz a magyar futballra, akkor indokolja meg, hogy miért két meccset ad, és erre hogyan jött ki neki az egy meccsre vetített 20 millió forintot meghaladó ellenérték? Ha ez nem a közvagyon herdálása, akkor semmi.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||