Mastodon

Meccstéma: lehet jó a magyarfoci?

Hát nem jó ezt nézni? (1909foto.hu)
Hát nem jó ezt nézni? (1909foto.hu)

Két fő állásponttal találkozunk a fenti kérdés kapcsán. Az MLSz-es rózsaszín hurrápropaganda szerint évek óta (értsd: Csányi óta) egyértelmű a fejlődés, aki ezt nem látja, az rosszakaratú ecetmanus. A másik végpont szerint ma már csak a hülyék járnak ki, ha TV-n nézhetsz igazi focit, minek adsz ki pénzt hétről hétre a nézhetetlen szarért, értsd, ha van a boltban cseh importsör, ugyanannyiért miért inkább a Gebelhofot, Riesenbraut és társait veszed a szupermarketek alsó polcairól?

A megoldás, mint oly sokszor, most is valahol középen lehet.

Két rövid példasztori. Van egy kedves kolleginám, akivel már kb. 6 éve dolgozunk együtt, több munkahelyen is, kisebb-nagyobb szünetekkel. Ők idén megházasodtak és a férjével Kispestre költöztek, nyilván a nászajándék ennek tiszteletére két feliratos mez volt tőlem, és ez jól is sült el, pedig nem Honvédosok. A srác jelezte is, hogy bár alapvetően ő is külföldifocinéző arc (Milan), azért mindenképp kijönne egy-egy Honvédra is, ha már itteni rezidensek lettek, és hát amúgy is járogatott pécsi gimiévei alatt PMFC-re is, tehát nem ördögtől valónak véli a magyarfocit. Így is lett, kijött, eltökmagozgatott, elsörözgetett a meccstársaságunkkal, és a végén közölte, hogy ez egy tök vállalható meccs volt látványra, főleg a végén a Kamber kiváltotta hangulat-tolulással (nyilván). Mi lett volna, ha mondjuk valamelyik soknézős év eleji meccsre jön ki, vagy esetleg idén egy későbbi, jó formás, hangulatosabb, telekanyaros derbinkre? Tanulság: a lesajnált magyarfoci pont kézzelfoghatóságával, hozzád közeliségével és sajátos rejtői/hrabali hangulatával szinte bárkit meg tud fogni, aki ledobva előítéleteit, kilátogat.

Tea a megfázottaknak, sör a sörfománoknak, cseh hokipakk a dealernek, kell e jobb felvezetés? (fotó: RW)
Tea a megfázottaknak, sör a sörfománoknak, cseh hokipakk a dealernek, kell e jobb felvezetés? (fotó: RW)

Kettő: ha magadnak is megspékeled a napot, az még többet segít a szürke meccsverklin. A tegnapi majd’ három órás Gurigás kártyázás során kicsit úgy éreztem magam, mint egy osztrák-magyar monarchiába átszakadt Nick Hornby, és ez igazából nagyon jó. Nyilván nem egy nagy megfejtés, amit most írok, hát tényleg elképesztő, hogyha egy jó felvezetőprogrammal tolod meg a meccsedet (vagy egy jó levezetőprogrammal), akkor extrás lesz a napod, RW, basszus, géniusz vagy, micsoda felfedezés, erre valószínűleg senki nem jött még rá az elmúlt években :)

Lényeg a lényeg: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, kicsit elbaszottabb, kicsit nézhetetlenebb a Bohóc, de a miénk, és jó szórakozás, úgyhogy ehhez nem kell központi agitáció, mert nem attól látjuk szebbnek, de a hungarokatalánok, külvárosi bajorok, kerületi zebrák, belvárosi madridisták, agglomerációs unitedesek is tehetnek egy szívességet.

Maguknak: menjenek ki ők is a legközelebbi csapat meccsére!