Mastodon

Segítségeteket kérném: régi kispesti képeket keresek

Sajnos az van, hogy alig-alig találok képeket a régi Kispestről és különösen az Üllői út eredeti, még panelok előtti állapotáról, ami azt is jelenti, hogy az Ady egy jelentős szakasza is hiánycikk. Sőt, még az is komoly probléma, hogy nagyjából meghatározzam, hogy amit ismerek, az pontosan hol lehetett, hiszen az Üllői számozását valószínűleg újrakezdték valahol a mai Határ út környékén, és tartott egészen a Lajosmizsei átjáróig, hogy onnan megint újrakezdjék Lőrincen. Az már csak külön extra, hogy sokszor egyes lőrinci épületeket, képeket sorolnak be Kispesthez, de ez legyen a legkisebb gond, nagyon összenőtt a két település.

Szóval ha van régi képed Kispestről, a kispesti utcaképekről, akkor szívesen venném, ha elküldenéd nekem. Nyitottam egy helyet (Dropbox, file requests), ahova fel lehet tölteni, így a dolgod csak annyi, hogy klikk, majd Choose files és máris megkaptam őket. Ha nagyon nem megy, akkor jöhet mailben is: hanta@taccs.hu

Aminek nagyon örülnék:

  • Üllői út a mai Kossuth tértől a Villanytelepig, a századforduló és a panelek között bármikor. A Villanytelep környéke különösen jó lenne.
  • Sárkány utca, Szent Imre herceg útja vagy Ady Endre út a Wekerlei oldal kivételével bárhonnan és bármikor.
  • A Hofherr gyár környéke bármikor.
  • A Lipták telep (ez már Lőrinc) környéke bármikor. Ez ugye a stadion miatt fontos.
  • A Templom tér környéki utcák (Hunyadi, Kisfaludy, Fő (Horthy Miklós), Báthory, Petőfi, Esze Tamás (Herrich) a panelek előtt.)
  • Éttermek, kávézók, italmérések, tömegközlekedési eszközök képei bármikor.

Ami annyira populáris, hogy felesleges lenne elküldeni:

Aminek extrán örülnék:

  • ha a képek mellett lenne egy kis magyarázat is. Például egy txt vagy bármilyen szövegfile, hogy az egyes képeken mit láthatok, mikor készült, netán valami személyes emlék tartozik hozzá.

Ha minden összejön, akkor térképre helyezhetnénk a képeket, és végre rendbe tudnánk tenni, hogy a klub nagyjából hol működött, a vezetői, tisztviselői hogy és milyen körülmények között élhettek, és hasonló érdekességek.

Mutatok egy példát:

Kerekes Matyas vegyeskereskedese
A képen Kerekes Mátyás vegyeskereskedését láthatjuk (fotó: régi Kispest, az eredeti elérhető a hungaricana oldalán)

Mivel hozzáérhetőek az 1916 és 1928 közötti Budapesti Czím- és Lakásjegyzékek (ezekben szerepel Kispest is) kereshető állapotban, így könnyen megtudhatjuk, hogy 1928-ban Kerekes Mátyásnénak valóban volt egy vegyeskereskedése a Sárkány utca 142-ben.

Feltételezve, hogy az utcák átnevezésével az átszámozást hanyagolják, megpróbálkozhatunk egy kereséssel az Ady Endre út 142-re, és hopp, hatalmas mázlink van: a cím valid, és bizony az épület is létezik még. Jelenleg a KDNP székel benne:

kerekes matyas - ma - sarkany142

Legjobb tudomásom szerint ehhez a vegyeskereskedéshez nem sok köze van a KAC-nak, sőt mondhatni semmi, de mivel szembejött, és nagyon közel van a stadionhoz, meg amúgy sem maradt meg sok kép Kispest nem wekerlei történelméből, így megért egy kis utánjárást.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||