Mastodon

Az NS/NSO tényleg az MLSZ szócsöve volna? // #frissítve

Kedden délben megjelent az NSO-n egy anyag “az MLSZ közzétette öt forduló pontos menetrendjét” címmel. Ebben, ahogy a cím is ígéri, tételesen felsorolják a 28-32. fordulók menetrendjét, időpontokkal, tévés közvetítésekkel. Idáig minden rendben, az sosem baj, ha a tévék és az újságok tudják mikor van egy meccs, és arról tájékoztatják az embereket.

Amit viszont nem értek, hogy az NSO honnan értesült erről a sorsolásról, mert az MLSZ hivatalos oldalán még mindig (péntek dél) nincs fent, vagy legalábbis én nem találom. A legfrissebb, ezen a felületen is publikált versenybizottsági határozat tavaly augusztusi.

Gondoltam, akkor biztos a dokumentumtár lehet a forrás, ahová a szövetség kipakolja PDF-ben a hivatalos értesítőket. Nem nyert. A dokumentumtár március 10. óta nem frissült.

Vajon akkor honnan tudja az NSO az NB I. sorsolását? Biztos az MTI-nek (Magyar Távirati Iroda) juttatta el az MLSZ, és onnan vették át. Valóban, az MTI-n megjelent egy anyag a “Labdarúgó NB I – A 28-33. forduló órarendje” címmel, de azt kedden 15:11-kor élesítették, jó három órával az NSO után, tehát az MTI sem lehet a forrás.

Az rendben, hogy a klubok hivatalos levélben megkapják az őket érintő dolgokat, vélhetően Gács Pál is ezért hivatkozhatott nyílt levelében a(z egyébként egyelőre sehol nem elérhető) 099-2016. számú versenybizottsági határozatra, de azt továbbra sem értem, hogy az NSO honnan tud az MLSZ által egyébként sehol máshol nem publikált döntésekről?

Vagy az van, hogy a közvetítési jogokat birtokló M4 és a Nemzeti Sport sajátos különjogokat élvez? Az M4 még érthető, a jogtulajdonos tévével fontos egyeztetni a közvetítési rendet, de a piaci szereplő Nemzeti Sportot, ami nem partnere vagy szócsöve hivatatalosan a szövetségnek, szóval őket nem értem.

Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy a sorsolásos anyag mikor jelent meg a többi magyar focival is foglalkozó oldalon:

Jól látható, hogy az egész ősforrássa az NSO, és innen vette át az, aki végül átvette.

Tényleg nem értem, hogy az NSO honnan ilyen jólértesült?


update //

Azért szeretem a blogműfajt, mert úgy lehet nyilvánosan kérdést feltenni, hogy arra olyan válasz érkezik, ami az egész posztot szinte értelmetlenné teszi, és elmagyarázza nekem is a folyamatokat.

Most például vérfarkas mester hozott be egy teljesen új, és releváns nézőpontot az MLSZ versenybizottsági döntéseinek terjesztési módjára: a klubhonlapokat. A vicc, hogy gondolhattam volna erre is, de annyira megzavart az ‘”MLSZ közzétette” indítás, hogy onnantól csak ara voltam hajlandó fókuszálni, mégis hogyan tette közzé? Úgy néz ki a metódus nem más, mint a kluboknak megküldés, tehát az NSO – 12 perccel a Diósgyőr anyaga után – vélhetően nem más, mint a leggyorsabb szereplője volt a hírversenynek, az ősforrás pedig Miskolc.

A 24.hu-n megjelent NS/NSO-MLSZ partnerség tehát egy rosszul indított leaddel együtt szépen félrevitt. Köszönöm a javítást!


Egy valami azért még mindig nem hagyja nyugodni a szövegelemzésre és az információterjedés vizsgálatára mindig kapható lelkem, az pedig a fránya leadek hasonlósága:

  • 12:26 DVTK // “Az MLSZ Versenybizottsága nyilvánosságra hozta az OTP Bank Liga 28-32. fordulóinak kezdési időpontjait. A 27. forduló és 33. forduló pontos beosztása még nem végleges.”
  • 12:36 NSO // “Az MLSZ kedden közzétette az NB I 28–32. fordulóinak pontos időpontjait és a tévés közvetítésre kijelölt találkozók listáját. A 27. forduló meccseit április 9-én és 10-én játsszák, a pontos időpontokat később jelöli ki a szövetség, akárcsak az idényzáró 33. forduló pontos menetrendjét.”
  • 12:43 Haladás // “Az MLSZ kedden közzétette az NB I 28–32. fordulóinak pontos időpontjait és a tévés közvetítésre kijelölt találkozók listáját. Két forduló pontos programja még nem biztos, a többiből egy Haladás-meccset közvetít a televízió.”
  • 12:56 rangado.hu // “Az MLSZ Versenybizottsága öt soros OTP Bank Liga-forduló pontos menetrendjét tette közzé.” (ez egy látványosan és erőltetetten átírt lead)
  • 13:00 Felcsút // “A Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottsága nyilvánosságra hozta az OTP Bank Liga áprilisi mérkőzéseinek pontos időpontjait és a televíziós közvetítéseket. A március 30-áról április 9-ére áthelyezett 27. és a záró 33. forduló kezdési időpontjai még nem ismertek.” (a Felcsút csak a saját meccseit közölte honlapján)
  • 13:03 FTC // “A MLSZ közzétette a 28-32. fordulók hivatalos kezdési időpontjait, valamint a televíziós közvetítések várható menetrendje is kiderült.” (a Fradi csak a saját meccseit közölte honlapján)
  • 13:25 Honvéd // “Az MLSZ Verseny Bizottsága kijelölte a 28-32. forduló mérkőzéseinek kezdési időpontjait.” (a Honvéd csak a saját meccseit közölte honlapján)
  • 13:38 Vasas // “Az MLSZ-ben elkészítették újabb öt bajnoki forduló pontos időbeosztását.” (a Vasas csak a saját meccseit közölte honlapján)

Több kérdés is felmerülhetne, de a legfontosabb talán az, hogy ha a Diósgyőr nem rakja ki a teljes sorsolást, akkor honnan tudnánk róla? Az MLSZ, bár közzétette, kijelölte, elkészítette, nyilvánosságra hozta, viszont még mindig nem publikálta honlapján az NB I. programját.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||