Mastodon

Ha nem lövünk legalább 2-3 gólt Kövesden, akkor

nincs miről beszélni.

Nem érdemes semmiféle következményt kilátásba helyezni, franc se akarja visszazavarni Rossit az olasz sokadligába, megvagyunk a nyakukba “szégyellem magam” feliratú táblákat akasztó játékosok kanosszája nélkül, és még a tulajdonost se küldjük el a vérbe, hogy tíz év alatt képtelen volt tartósan olyan csapat-edző kombinációt összerakni, amelyik

  • legalább ötből egyszer képes megverni a Kecskemétet (nem nagy elvárás ugye?);
  • amelyik kettőből-háromból egyszer képes megverni a Pápát; (arról nem tehetünk, hogy önhibájukból mindkét klub eltűnt, de köszönjük valahol)
  • amelyik otthon nem megalázó null-nullt játszik a Gyirmóttal;
  • amelyik egyáltalán képes gólt rúgni a Mezőkövesdnek.

A Kispest nem 19. a világranglistán, a Mezőkövesd sem 135., mégis ha csak az ilyenforma külsőségekből indulunk ki, akkor simán tartjuk a poszt címét:

Ha nem lövünk legalább 2-3 gólt Kövesden, akkor

akkor mi legyen?

Akkor röhögni fogunk, dühöngeni, szidni mindent és mindenkit. Mert így működik a szurkoló. Pontosan tudjuk mi, hogy mit illik (igen, Feröeren ha nem is hármat-négyet, de legalább egyet-kettőt), csak nem mondjuk ki, hiszen erről szól a játék. Majd utólag leszünk okosak, majd utólag jön a számonkérés.

Mondok egy példát. Néhány éve győzelmi szériában voltunk, és egy olyan Kecskemétet fogadtunk, akiket minden szembejövő elvert, ahonnan hiányzott Tököli és a fél keret sérülés/eltiltás miatt, hogy kikapjunk 4-1-re.

Célok lehetnek, mert céloknak lenniük kell. Teljesen normális, hogy ki akarunk jutni Európába, már megszoktuk a mantrát, ugyanúgy elsiklik a fülünk mellett, mint a nézőszámnövelés, a családbarátság, a jön majd a szponzor, csak még nem, a jövő csapatát építjük és hasonlók.

A célok azonban nem csaphatnak át irreális elvárásokba, és a bukás esetére belebegtetett következményekbe. Minek úgy indítani, hogy

Ha nem lövünk legalább 2-3 gólt Kövesden, akkor

majd jobb lesz a világ? A menekültek magukat kerítik körbe kerítéssel? Matolcsinak haptákba áll a szeme? Az Üllői út újra lilába borul?

Nincs értelme túlcsinálni a dolgokat, teljesen felesleges már előre nagyot mondani, mert még ha be is jön, akkor sem jó másra, mint kiröhögtetni magunkat.

Értem én persze, – és most beszéljünk kicsit az Öreg Feröer előtti mondatairól -, hogy valószínűleg azt szerette volna érzékeltetni, a két csapat között hatalmas a különbség, csak épp az íráskészségének hála, így jött ki belőle. Ormótlanul, bugyuta szövegezéssel, remek kapaszkodóul szolgálva bárkinek, aki szeret ugrani a magyar foci hülyeségeire.

És persze ennek mi isszuk meg a levét. Társaságban én vagyok a kispesti és nem Hemingway, ha hülyeséget csinál, minket röhögnek ki, rajtunk szánakoznak, mi viseljük a következményeket.

Annyira jó lenne kicsit nem. Például annyira jó lenne lemenni az óvodás szintre, és azt mondani, hogy

Ha nem lövünk legalább 2-3 gólt Kövesden, akkor

maradjon csöndben, és menjen vissza a balettba ugrálni Hemingway.

De nem mondjuk, mert bár voltunk már nyilas, xenofób, satöbbi csürhe, aki csak ártani akar a klubjának és az egész magyar futballnak, mégis valahol értjük miről szól ez a játék. A meccsekre tisztességesen fel kell készülni, a lehető legjobb keretet kell összehozni a klubházakban, és ha mindenki látványosan a képességei szerint cselekszik, ha próbálja kihozni magából és a körülményekből a legtöbbet, akkor a szurkoló már elégedett, mert elfogadja, a fociban mindig lesznek jobbak és rosszabbak, győztesek és vesztesek. Aztán úgyis megfordul, és a korábbi győztesekből lesznek a vesztesek, hogy a mókuskerék pörögjön a végtelenségig.

Nem 2-3 gólt kell elvárni Kövesden, hanem egy tisztességes Kispestet. Ha az meglesz, akkor az eredmény másodlagos. (Előre szólok, hogy ha a klub nevében tartósan így tervez kommunikálni a klubelnök, akkor ab ovo lehetetlen tisztességes Kispestről beszélni.)

Ja, és a meccs hatkor kezdődik, ráadásul az m4sport online közvetíti. Amúgy jött egy szakmázósabb felvezetőhöz is link egy külső oldaltól, hátha valakit érdekel. Én speciel Kövesd felé menet a kocsiban tervezem elolvasni, miután átfutom a módszertanát.

Frissítés //

Itt jegyezném meg, hogy Storck is teljesen hülye. Felhívta az Öreget, és számon kérte rajta a mondatait. Egészen elképesztő, hiszen ez simán azt jelenti, az MLSZ környékén ugyanúgy elszakadtak a valóságtól, mint nálunk. Mi azt, hogy nem lehet kritizálnia egy futballban érdekelt embernek a válogatottat? Mi az, hogy nem lehetnek a válogatottal szemben – akár irreális – elvárások? Ha valami homályos okból nemzeti ügy (basszus, tényleg kijátszotta a kártyát!), akkor ninics véleményszabadság? Vagy van, de azt csak fültől-fülbe lehet mondani?

Nevetséges Storckék egész kommunikációja Feröer óta.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||