Mastodon

Első kör, utolsó meccs – legalább utána lehet majd mondani valamit, mert már mindenki játszott mindenkivel

Gondoltátok volna, hogy tíz fordulóval a rajt után két ponttal állunk csak a Fradi Vasas mögött, ráadásul mindezt úgy, hogy a Mezőkövesd és a Gyirmót ellen összesen egy gólt lőttünk és egy pontot gyűjtöttünk? Egészen vicces és sűrű a bajnokság, amire az okosok szeretik azt mondani, hogy izgalmas, de azért ezt járjuk kicsit körbe.

A Videotonnal zárjuk az első teljes kört

Ugyanannyi pontunk van, a Vidi a legtöbb, mi a harmadik legtöbb gólt rúgtuk (2,2 vs. 1,6/meccs), mi a második, a Vidi a harmadik legkevesebbet kapta (0,8 vs 1,1/meccs), vagyis ha jól számolom, akkor ők 1,1, mi pedig 0,8 gól fórban vagyunk átlagosan minden meccsünkön minden ellenfelünkkel szemben. És bár nincs rossz keretünk Lanza és a haverok érkezte óta, azért a Videoton egy minőséggel talán jobbat képvisel. Mégis tartjuk magunkat, és a szükséges pillanatokban (tartson az akár 90 percig, mint Debrecenben) valahogy a szerencse is mellénk áll, ha nem outsider az ellenfél, mert akkor Pápa, Gyirmót, Mezőkövesd, (Kecskemét), és hasonlók.

Nagyon különböző karakterű meccseket játszunk

A Fradi és a Debrecen nagyjából hasonló volt, egyiken sem lehetett érezni, hogy gólt fogunk kapni, aztán egyszer mégis, de a három pont összességében nem rossz. // Ez a két alkalom volt eddig, ahol lehetett látni, hogy az ellenfél az erősebb.

A Kövesd, Gyirmót, Haladás, Vasas a szokásos semmitmondó teszetoszaság (persze sok helyzettel), amiből valahogy kijött két pont. // Nyilván az ilyen csapatok elleni játékon eredményességen kéne javítani a legsürgősebben.

Az Újpest, Diósgyőr, Paks és MTK ha feltétlen parádét nem is, de legalább sima győzelmeket hozott. // A 16 gólunkból 13-at ezen a négy meccsen lőttük.

Ha tippelnem kéne, a Videoton egyértelműen az első kategória lesz. Nem hinném, hogy hirtelen megint megszaladnánk, és az örömfoci visszaköltözne a Bozsikba. Az már túl szép lenne, ennyire ne szaladjunk előre, mégiscsak volt itt egy elmúlthuszonháromév.

Persze ha Berg támadni akar, akkor lelke rajta, mi csak örülnénk neki, de nem hinném, hogy ennyire hülye lenne. Biztos, hogy előkapja a labdatartást, amiben a Vidi nem utolsó, és inkább hosszú labdákkal tolja meg Feczesint, esetleg Scepovicot, a gyors Géresit, sőt, azon se lepődnék meg, ha három csatárral kezdenének ellenünk, egy robosztussal középen, két gyors szélsővel, és Lazoviccsot visszavonva mintegy negyediknek.

A lényeg, hogy ne tudjunk gyorsan kontrázni és náluk legyen a labda, amit ha elvesztenek, akkor a kockázat minimális legyen. Ezt hívják az NB I-ben ívelgetésnek, és ha megvan hozzá a játékosanyagod, akkor nem feltétlen a fogalmatlanságot jelenti.

Szóval mondhatjuk, hogy két, nagyjából egyforma erős csapat, de azért ez egyelőre nem igaz. Sokkal fontosabb, hogy két nagyon tudatos csapat, és amelyiknek jobban kijön a sajátja, az valószínűleg behúzza a meccset. (Óbaszod, Hanta, nagyot mondtál, általában így dől ez az összes. Köszasemmit.)

Na, de akkor az izgalmakról

alvas

Nem a sűrűségtől és az előzések számától lesz izgalmas egy futam. Két dolog:

  1. Moldova György példabeszéde // ha egy ménesben egy jó ló van, akkor az egy jó ló, de ha egy ménesben sok jó ló van, akkor az mind közepes –> lefordítva: nem az a lényeg, hogy a Fradi nagyon nyerjen, hanem az, hogy sok semmitmondó, és előre nem mutató közepes csapat gyömöszöli egymást, ami igazából érdektelen, mert kicsi orosz rulett, ahol úgyis az utolsó pörgetés számít csak.
  2. Mint egy Forma-1-es futam a DRS engedélyezése után // megjelent ugyan az előzgetés, de minek? Az egyik körben elmegyek melletted, de mivel ugyanolyanok vagyunk nagyjából, ezért a következőben úgyis visszaelőzöl. Akkor most történt elmozdulás, volt valódi verseny?

Szóval nem szeretem a parasztvakítást, hogy az NB I végre izgalmas. Nem, nem izgalmas, hanem sűrű és teljesen kiszámíthatatlan, amire lehet azt mondani, hogy persze, mert sport, csak épp nem kéne, ha idősorosan gondolkodunk. A futballban legyen már valamiféle játékerő, amit képviselni lehet, és aminek a sztenderdje általában kijön a csapatokból, mert különben felmerül a kérdés: mit csinálnak a klubházakban, mit csinálnak az edzéseken?

Tehát vegyük észre, nem az előzgetés és a kevés pontos különbség a lényeg, hanem hogy az egyes stílusok, tartósabb teljesítmények hogyan aránylanak egymáshoz – vagyis maga a verseny. Nekem ne mondja senki, hogy ez a Vasas a végén is ott lesz az első hatban, vagy hogy a Debrecen és az MTK nem jön föl. Minden részrehajlás nélkül, a legnagyobb kérdés inkább pont mi vagyunk, valamint a Haladás. Nálunk ugye az a kérdés, hogy kialakul-e egy stabil játékunk, ami elég lehet szinte bárki ellen (játékosanyag megvan hozzá), a Halinál pedig az, hogy tudják-e tartani az a semmitmondó de gránitszilárd játékukat, amit az egész Mészöly-érában próbálnak hozni (merthogy bennük meg nem nagyon van több). Talán ez a két csapat az, amelyiket nem érzem egyáltalán (jelenleg).

Nah, ennyit nekem az izgalmakról.


Bp. Honvéd – Videoton
Bozsik stadion, 18:00
vezeti: Berke Balázs
TV: nincs, csak stream az m4sport.hu-n

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||