Mastodon

Az IFAB bedobta a kétszer 30 perces tiszta játékidő ötletét, mint szabályváltoztatást

Nyugi, egyelőre csak az ötletelés megy.

Néhány egészen fura módosítást hozna a futballba az IFAB, vagyis az International Football Association Board, mármint az a bagázs, aminek pont a játék szabályai felett őrködés a feladata. Ilyeneket például:

  • ne legyen kipattanó a büntetőknél, kihagyott/kivédett 11-es után a játék kirúgással folytatódjon;
  • legyen 2×30 perc a játékidő, méghozzá tiszta, állítsák meg az órát, ha a labda nincs játékban;
  • akkor lehessen csak lefújni a félidőt/meccset, ha a labda nincs játékban;
  • a gólvonalon kezezésnél ítélhesssen a bíró büntetőgólt, tehát találatot a támadó csapatnak akkor is, ha a labda nem is jutott túl a gólvonalon;
  • a szabadrúgásokat és a szögleteket önmaguknak passzolhassák le a játékosok;
  • kirúgásnál a labdának ne kelljen elhagyni a tizenhatost, mielőtt a csapattárs hozzáérne;

Ezek közül most csak a 2×30 perc tiszta játékidőre térünk ki, méghozzá a bajnoki idényünk meccseit vizsgálva.

Jelenleg egy meccs ugye 2×45 perc, plusz valamennyi hosszabbítás, ahogy azt a bíró jónak látja. Az óra mindig pörög, aztán játszunk, amennyit játszunk.

Ha a Honvéd 2016/17-es idényét vizsgáljuk, akkor egész véletlen van egy kimutatásom arról, hogy az adott meccseken belül mennyi időt töltött nálunk, és mennyit az ellenfélnél a labda, és ha ezeket összeadom, ugye azt lehet tiszta játékidőnek nevezni nagyjából.

Érdekesség, hogy mindösssze egyetlen egy (1!!!) alkalommal, a februári, Hungárián játszott MTK-Honvéd (1-2) meccsen volt meg a 60 perc összesen. Vagyis ha már élne a szabály (és feltételezzük, hogy a félidők között egyenletesen oszlott meg az idő), akkor a 89. perc 8. másodpercében kellett volna lefújni a meccset. Még szerencse, hogy akkor nem hagytuk a végére a döntést, és Eppel már a 77. percben beverte a másodikat.

A másik véglet, vagyis a leghosszabb meccs az utolsó fordulós Videoton lett volna. A bajnoki döntőn mindössze 43 percet és 5 másodpercet volt játékban a labda, amit ha felarányosítunk 60 perc tiszta játékidőre, akkor azt kapjuk, hogy nem 90 percig, hanem 125 perc és 20 másodpercig(!!!) tartott volna a meccs. Magyarul még 35 és fél percet, ami tuti szívinfarktus legalább két szektornyi embernek.

Grafikonon így néz ki az évünk:

Kékkel a jelenlegi 90 perc (5400 másodperc), pirossal pedig az, hogy milyen hosszú lett volna ugyanaz a meccs, ha tiszta játékidőre mérik (másodpercben) // A labda játékban töltött perceihez a számok az InStat rendszeréből vannak, ami azt jelenti, hogy nem 90 percre, hanem a teljes, hosszabbítással felturbózott játékidőre vonatkoznak, vagyis az itt közölt adatok sem pontosak, hiszen azért volt, hogy 93, de volt, hogy 100 perces meccset játszottunk mindennel együtt. Érzékeltetésre azonban pont remek, és csak ennyi a célom.

Furcsa, de ha jól megnézzük a grafikont, akkor azt láthatjuk, hogy az utolsó Videotont leszámítva, a legnagyobb difis meccseken rendre kikaptunk: FTC, Vasas, Videoton, Diósgyőr.

A legutóbbi bajnokságban egyébként összesen 27 óra 24 perc és 12 másodperc futballt láthattunk, amiből 14:01:21-et volt nálunk, és 13:22:52-t az ellenfélnél a labda. Ha tiszta játékidőben mértünk volna, akkor könnyű kiszámolni, hogy az 33 órát adna ki, amihez egy jó öt és fél óra foci hiányzott idén.

Részletes statisztikákat itt találsz az évünkről. Lehet belőle szemezgetni.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||