Mastodon

Amúgy valaki tudja, hogy ki számít magyarnak a keretünkben?

Az MLSZ-t próbáltuk segítségül hívni, de úgy lepattantunk róla, mint Tel-Avivban a kocsibérlésről.

Elméletileg nemzetközi kupaindulóként akár öt légióst is játszathatnánk egyszerre, azonban az Öreg néhány hete kijelentette, hogy saját hatáskörben ragaszkodni fogunk a legfeljebb háromhoz. (Nem egy tipikus posztfelütő mondat, de mindegy, már marad.)

A nagy kérdés azonban az, hogy a keretünkben található légiósok/légiósnak vélt játékosok most akkor minek minősülnek?

Az MLSZ dokumentumtárában megtalálható Labdarúgás versenyszabályzata (2/2017.) 4. §-nak (7) c) pontja a következőképp határozza meg a hazai labdarúgó kategóriáját:

Hazai labdarúgók csoportjába az a labdarúgó kerül besorolásra, aki az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:
1) 21 éves kora alatt egy vagy több MLSZ tag sportszervezetben legalább 3 évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt;
2) születése óta magyar állampolgár vagy magyar felmenővel is rendelkezik;
3) legalább egy alkalommal játszott korosztályos vagy felnőtt magyar válogatottban hivatalos mérkőzést.

Vagyis ez alapján egyedül Holender számít nálunk hazai labarógónak, mindenki más külföldinek.  Figyelem, a külföldi kategória is kettébomlik a 12. § (3) a) szerint:

Az MLSZ és/vagy annak tagja, illetve szervezeti egysége hivatalos mérkőzésén a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult olyan labdarúgót szerepeltetni, aki az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára továbbá azon országok állampolgárát, amely országgal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, ami jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Európai Unió polgáraival azonos, diszkrimináció-mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén. A hivatalos mérkőzéseken a versenykiírás szabályozza a külföldi állampolgárok szerepeltetésének lehetőségét.

Vagyis ha jól értjük: Deák, Holender – Lovric*, Kamber*, Lanzafame – Danilo, Kabangku, King a hármas bontás. Kivéve, ha a 4. § (7) d) szerint kéred a magyarításod: (* Lovric és Kamber 2015 óta magyar állampolgár.)

Az a labdarúgó, aki írásbeli nyilatkozatán magyar felmenőre hivatkozva kéri/kérte a hazai labdarúgók csoportjába való besorolását, az adott versenyév egésze során az MLSZ írásbeli kérésére köteles 8 napon belül azon dokumentumo(ka)t, okmány(oka)t bemutatni, amely igazolja felmenőjének magyar származását.
Amennyiben a megadott határidőig a sportszervezet nem küldi meg az MLSZ részére a hivatalos igazolást, az MLSZ az adott labdarúgót a Hazai labdarúgók csoportjából a Külföldi labdarúgók csoportjába sorolja át és az adott teljes bajnoki évre vonatkozóan Külföldi labdarúgónak fogja tekinteni, a sportszervezettel szemben pedig indokolt esetben lefolytatja a valótlan nyilatkozattétellel kapcsolatos eljárást.

Ilyen egyszerű. Illetve nem, mert van nekünk egy adatbankunk, vagyis az MLSZ hivatalos adattára, ahol a játékosok, meccsek, meg úgy általában mindenféle jegyzőkönyveződik. Itt minden játékosnál van egy olyan mező, hogy nemzetiség. A kérdés, hogy ez mennyire irányadó, valamint, hogy a már a szabály kihozatala előtt megkötött szerződések minek számítanak manapság? (Tehát ha valakit úgy igazoltunk, hogy az akkori szabályok szerinnt nem számít légiósnak, és még mindig az a szerződése él.)

Táblázatosan mindez valahogy így néz ki //

név született adatbank
nemzetiség
államp. 12. § (3) a)
szerint
Danilo Sorocaba,
(Brazília)
brazil brazil külföldi
Deák Ruma,
(Szerbia)
magyar magyar,
szerb
hazai*
Holender Kragujevac,
(Szerbia)
magyar magyar,
szerb
hazai**
Kabangu Kinshasa,
(Kongó)
kongói kongói külföldi
Kamber Sanski Most,
(Bosznia)
magyar magyar,
boszniai
külföldi
King Calabar,
(Nigéria)
nigériai nigériai külföldi
Lanzafame Torino,
(Olaszország)
olasz olasz külföldi
Lovric Split,
(Horvátország)
magyar magyar,
horvát
külföldi

(* Feltételezzük, hogy Deák tud igazolni magyar felmenőt. ** Holender korosztályos magyar válogatott.)

Lovric kartonjának fejléce az MLSZ adatbankjában – magyar

A nyolc külföldi születésű játékosunkból tehát kettő egyértelműen hazainak számít, a Danilo, Kabangu, King és Lanzafame egyértelmű, ők külföldiek, viszont mi van Kamberrel és Lovriccsal?

Ugye mindketten magyar állampolgárok, mindkettejük nemzetiségét magyarnak tekinti az MLSZ adatbankja, bár ilyen kategóriát nem említ semmilyen szabályzatában, csak hazait és külföldit. Tehát simán lehet, hogy mindketten külföldiek, miközben az MLSZ-nél magyarok, ráadásul Lovricnak, bár magyar felmenője nincs, magyar lemenője azonban igen – a kislánya.

Szombaton a Haladás ellen a nyolcasból pályára lépett:

  • egyértelműen külföldiként // Lanzafame, King
  • egyelőre számunkra besorolatlanul // Lovric, Kamber

Ha mind külföldinek is minősülnének, akkor az első négy percben (King lerúgásáig) négy külföldivel játszottunk, vagyis nem tartottuk be a saját ajánlásunkat, hogy háromban maximálju a számukat.

Persze – és ez a lényeg – simán lehet, betartottuk, csak épp annyira nincs egyértelmű információ semmiről, hogy a sötétben tapogatózva meg sem tudjuk mondani, ki számít külföldinek, ki magyarnak, ki hazainak, ki nem hazainak, és akkor miért fontos annyira a nemzetisége, hogy fent legyen az adatbankon külön rovatként?

(Buta, buta, buta MLSZ!)

  • Ide tartozó kapcsolódó kontent // még 2015 novemberében hőbörögtem egy nagyobbat a labdabiztoson arról, hogy az MLSZ saját hatáskörébe vonná annak a megállapítását, hogy ki magyar és ki magyarabb. Pedig mennyire egyszerű lenne azt mondani, hogy aki lehet magyar válogatott (tehát állampolgár és más válogatottban nem játszott korábban), az hazai (magyar), aki meg nem lehet, az nem az. Így például teljesen egyértelmű volna a helyzet, és csak Kambert buknánk.

(címlapkép: 1909foto)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||