Mastodon

Bekezdések és kibeszélő Balmazújvárosra

Balmazújváros – Honvéd @ 15:30 // tv: m4sport.hu

Ismét egy új stadiont avatunk az NB I-ben, ki tudja már hányadikat. Egyszer mondjuk elég fasza lenne összeszámolni, hogy hány város mennyi stadionjában játszottunk bajnokit. Talán az sem véletlen, hogy Balmazújváros csak 2017-ben kerül fel a listánkra.

~o~

Amikor július végén kérdeztük, hogy tudjátok egyáltalán merre van a térképen Balmazújváros, akkor 61%-ban azt válaszoltátok, hogy nem. Csaknem 3200 település van Magyarországon, így nem szégyen, ha nincs meg a 94. legnagyobb. Mellékesen Göd, Oroszlány, Monor, Veresegyház, Balmazújváros, Mohács, Gyömrő, Szigethalom, Hajdúnánás, Mátészalka és Pomáz a 90-100. listája. Ebből mennyi van meg? (via KSH Magyarország közigazgatási helynévkönyve (helységnévtár), 2016.01.01.)

~o~

A Balmaz hn egy török, közelebbről bizonyára kun Bolmaz (tkp. ‘Nemlevő’) szn-ből keletkezett. A babonás indítékból adott óvónevek közé tartozó Balmaz szn-nek az volt a szerepe, hogy a rontásra kész gonosz szellemek elől letagadja a gyermeket.
Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára, Akadémiai kiadó, 1988, 1. kötet, 155. oldal, Balmazújváros szócikk.

~o~

A meccset régi nagy kedvencünk, Vad II István viszi. 2011 és 2016 tavasza között 12 meccset vezetett nekünk, amiből csak egyet tudtunk megnyerni; viszont amikor 2016 nyara körül háromból kettőt is behúztunk (egy döntetlennel), akkor mintha levették volna rólunk. Tavaly szeptember 20. óta (Debrecen, 1-0 ide) először fúj nekünk. Fura.

~o~

– Képzeld, most olvasom, hogy New Yorkban minden nap elütnek egy embert.
– Nem irigylem a szerencsétlent.

~o~

Bobál egy meccses eltiltást kapott; Nagy Geri sérüléséről semmi hír, csak annyi biztos, hogy szerdán még a keretben sem volt.

~o~

A kupában Laczkó játszott balbunkóban, és minden valószínűség szerint Balmazban is ő kezd, mert EvdM valamiért hanyagolja Botit a poszton. Még nem ismerhettük ki igazán a mestert, így csak halványan merek csapatot tippelni: Gróf – Latifu (Baráth), Lovric, Baráth (Kamber), Laczkó – Kamber (Pölöskei) – Holender, Gazdag, Banó-Szabó – Eppel, Lanzafame. Vagyis minden attól függ, hogy bevállalja-e a rettenet gyenge formában lévő Latifut, vagy sem. Ha nem, akkor mindkét szélen változtatnia kell.

~0~

Miközben mi inkább idegenben vagyunk jobbak, addig a Balmaz (bár több pontot szerzett idegenben) hazai pályán 3-2-n tartotta a Fradit, 4-0-ra verte a Diósgyőrt, ikszelt a Videotonnal, és 1-0-ra kapott ki az Újpesttől, Vasastól, Debrecentől. A lényeg, hogy egynél több gólt csak a Fradi tudott itt rúgni.

~0~

Tegnap megnéztem Stallone egyik első filmjét, a Lázadót. Nem ajánlom senkinek, de tényleg. Rettenetes színészi játékok, zavaros de legalább rosszul megírt történet, idegesítő vágások, értelmezhetetlen operatőri koncepció, satöbbi, satöbbi, amitől valóban nézhetetlenné válik. (Ezt mondjuk nem ide akartam, de a közszolgálatiság jegyében inkább nem törlöm ki.)

~o~

Az időjárás viszont már valódi közszolgálatiság. Hogyan öltözködjünk a délutáni meccsre? Fogalmam sincs, világ életemben rossz voltam a témában. Ha 10-12 fok és szél lenne és Gyirmóton játszanánk, akkor tudom, hogy huzat van és keményen ráöltöznék; ahogy bundabugyit húznék, ha Pápára mennénk, de ahhoz még nincs elég december. A jelentések szerint amúgy 10-11 fok lesz, 18 km/h körüli széllel és 6%-nyi eséllyel csapadékra.

~o~

(címlapkép: a mindig csodálatos fortepanon mindössze öt kép van Balmazújvárosról. Ez az egyik, és nehéz döntés volt, hogy ne a csatorna mellett jegyzetelő gyerekeket rakja be ide, viszont imádom a traktorokat. Fater mesélte, hogy amikor a GATE-ra járt, akkor szakmai gyakorlatként traktorral kellett dolgozniuk, de ők inkább két ultikörre bomlottak a munkaterület két szélén, és az aktuális kibic feladata volt visszafordítani a gépet a másik csoport irányába, ha az elért hozzá. || fotó: Magyar Rendőr/fortepan

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||