Mastodon

Újra nekifutunk a kupameccsnek

Bp. Honvéd – Siófok @ Bozsik stadion, 18:00

Annyi minden történt a múlt szerdai elmaradt kupavisszavágó óta, csak győzzük összefoglalni. Meccs mondjuk pont nem történt, vagyis utoljára február 24-én, csaknem két hete játszottunk, és kaptunk ki nagyon az Üllőin. Idő közben lecsapott az ítéletidő az országra, és ahogy az lenni szokott, télen ismét egy dologra nem voltunk felkészülve: a télre.

Szeretik hangoztatni, hogy vis maior, mert ilyen kemény tél aztán tényleg ritkán van mifelénk, de azt már nem szeretik hangoztatni, hogy évek óta mindig február és március fordulója csapadékosabb, hidegebb, havasabb, tényleg, mi a francért ezekben a hetekben a legsűrűbb a versenynaptár? Pláne az átmeneti időszakban, amikor még nincs minden stadion felszerelve pályafűtéssel. Már persze ahol van egyáltalán stadion.

(Diósgyőrben már van, de még nincs, minket március 31-én esetleg otthon, de inkább Mezőkövesden fogadtak volna, amiből idő közben mégis Debrecen lett. Sziasztok.)

Az eredeti időpontra írt beharangozóban említésre került 2009 sűrű áprilisa, azt a részt most elengedem, ahogy a diósgyőri kollégáról szólót is, és inkább áttérnék a várható kezdőcsapatra. (Mellékesen magamban felteszem a kérdést: vajon mennyi labdás edzésünk lehetett füvön az elmúlt napokban?)

Horváth – Heffler, Lovric, Baráth/Kosút, Baráth/Kukoc – Ikenne-King/Danilo, Nagy Geri (Kamber pihen), Gazdag, Holender – Eppel, Lanzafame

Valami ilyesmit vártam legutóbb, és egy jó kis rohamnégeres taktikát Supka taktikai arzenáljából. Azóta persze hó, hideg és sár, sérülésveszély és egyéb bla-bla, szóval most lesz igazán meglepetés, hogy ha feladja a rugósfocis játékot, és – figyelj! – olyan taktikát eszel ki, amelyikben mozognak a játékosok. Szerintem a Siófok össze fogja szarni magát.

A kapuban nyilván Horváth, azt lehet tudni, hogy sorozatonként felváltva véd a két kapus tavasszal. Reméljük Andris is megkapja a kellő meccsterhelést.

A védelemben semmi meglepetést nem érzek, legfeljebb annyit, hogy Baráth kezdeni fog. Botinak ugye öt sárgája van, ami miatt ki kell hagynia a következő bajnokiját, ha majd valamikor alkalmunk lesz végre bajnokit játszani. Időjárás nélkül már szombaton túl lenne rajta, azonban így most szombatra maradt a letöltése, tehát logikus, hogy játszania kéne, amire pedig ma van alkalma. Hogy Kukoc vagy Kosút marad ki, azt megtippelni sem tudom, mert nem hiszem, hogy a mindig és minden körülmények között játszó Lovric.

Elől tutifix Eppel és Lanzafame, gyorsan át is ugornék rajtuk, tényleg felesleges betippelni, hogy ha a keretedben van Magyarország leghatékonyabb támadókettőse, kimondott cél a Magyar Kupa, és nincs még meg a továbbjutás, akkor kezdeni is fognak.

A középpálya lesz érdekes, ahogy évek óta a középpályánk érdekes egyedül. Egyedül Gazdag tűnik biztosnak, amit teljesen érthető, neki jelenleg tényleg helye van a csapatban, és ugye általános vélemény, hogy az lenne az igazán szép világ, ha olyan erősek lennénk, vagy olyan jó formában lennének többen is, hogy Gazdinak már csak a kispadon jut hely. Ahogy mondjuk Hidivel történt tavaly. (Ha valaki ebből azt olvassa ki, hogy Gazdit nem szeretnénk a csapatban látni, arra most bemondom az idiótát, de tán még le is hülyézem!)

A másik három hely a nagy kérdés. Supka valamiért erőlteti Danilót a szélen, Banó-Szabó ugye a fiatalos ajánlás miatt játszik a túloldalon, és középre kell még egy ember, aki képes labdát szerezni, vagyis Kamber vagy Nagy Geri. Nesztek, most legyünk okosak.

  • Banó-Szabó // a kupában nem jár bónuszpénzt a fiatalok játszatása miatt, vagyis nyugodtan kezdhetne a szélen mondjuk Holender, akinek én most egyáltalán nem érzem a helyét a csapatban. Mintha poszt nélkül maradt volna. Érdekesség, hogy szombaton, a Videoton ellen Tömösvári lett volna a kezdő fiatal, Banó-Szabót pedig a padra neveztük.
  • Kamber // a keretben sem volt szombaton, állítólag valami apróbb sérülésre panaszkodott. A Fradi ellen élete talán legrosszabb meccsét hozta, de az már annyira régen volt, hogy nem kiindulási alap. Függetlenül attól, hogy sérült vagy sem, szerintem ma a héten szerződést hosszabbító Nagy Geri kezd.
  • Danilo // veled mit kezdjek? Láttam az összes felkészülési meccsünket, láttam az összes tétmeccsünket (azt a kettőt) idén, de Danilót még mindig nem tudom hova tenni. Egyértelműen a szélen találtak számára feladatot, egyértelműen védőfeladatokkal is terhelve, de bakker, a mögötte játszó Heffler érzetre mintha másfél ember helyett robotolna, miközben a számok egyáltalán nem ezt mutatják. Kell még néhány meccs, hogy megértsem mi a fene akar ez lenni. Mert azt nem hiszem, hogy Supinak nem tűnt fel, ez már nem az a Danilo, aki olyan vígan nyargalászott, és hiába volt két lába, mégis úgy megbotlott a tizenhatoson belül, hogy Dániel ló lett belőle becenévileg.

Nem tudom.

Horváth
Heffler, Lovric, Baráth/Kosút, Baráth/Kukoc
Ikenne-King/Danilo/Tömösvári, Nagy Geri, Gazdag, Holender
Eppel, Lanzafame

Ugyanúgy nem lepődnék meg egy King, Nagy Geri, Gazdag, Banó-Szabó soron sem, ahogy mondjuk egy Danilo, Kamber, Gazdag, Tömösvárin. Tényleg Gazdit érzem egyedül fix pontnak, valamint ha Kamber tényleg kiesett, akkor Nagy Gerit, akinek mindeközben már ki tudja hányadszor kell bebizonyítania egy edzőnek, hogy abszolút helye van a csapatban, és ha inkább a taktikát tessenek átalakítani, mint őt kihagyni.

Összefoglalva // bajnoki kezdőt érzek Baráth Botival, valamint a középpálya két szélén két egyelőre meg nem nevezett szélsővel.

Minden más //

Kérem alásan, ez az egész kiszámítható és szurkolóbarát magyar futball egy ordas nagy vicc. Ha továbbjutunk egy március elején délután hatra kiírt meccsen, akkor március közepén, nemkülönben a jövő héten, már délután négykor fogadnánk itthon a Debrecent. Megadva a Magyar Kupa rangját: munkaidőben és plusz tizennyolc fokban. Ki és hogyan gondolta ezt? És vajon miért?

De persze ez csak az egyik hőbörgésem, mert van egy kisebb is. Ugye ma két kupameccset is rendeznek (az Újpest tegnap lerendezte 2-0-ra a Pakson a Paksot és 4-0-al továbbment): egyrészt egytől a Sényő-MTK-t (0-4 az első meccsen), valamint hattól minket. A köztévé sportcsatornája – az előzetes tervek szerint – vízilabdát sugároz, ami fontos, mert egy BVSC-Eger az mégiscsak egy BVSC-Eger, a franc se kéri a helyét. Azonban az valahol mégis furcsa, hogy az ölükbe hullott egy valag meccsidőpont, mindenki a mellét döngeti a nézettségi adatokkal, aztán valahogy mégsem kerül sehol sem képernyőre a magyar foci. Ismét megadtuk a Magyar Kupa rangját.

Tényleg, ha ekkora nyűg mindenkinek ez a nyamvadék kupa, akkor mi a fenének rendezik meg egyáltalán? – tör fel belőlem a költői kérdés.

a posztban látható képek a világ egyik legjobb játékából, a Sisyphos szimulátorból vannak.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||