Mastodon

Ki nyer ma?

Játék és közfinanszírozás több lépésben.

Május 30-án, vagyis ma 14:00 óráig lehet benyújtani a pályázatokat az új Bozsik építésére. Az ár nem számít, csak legyen valaki, aki végre bevállalja.

A klub kommunikációja szerint a július 21-én induló őszi szezont már a Hungárián kezdjük, kivéve, ha az akadémia június végére tervezett februári átadása tovább csúszik. Ebben az esetben előfordulhat, hogy mégis a Bozsikban játszunk pár meccset.

De mi a helyzet a közbeszerzéssel, ott mikorra lesz döntés?

A válasz egyszerű: fogalmam sincs.

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy felmegyünk a kispestiek által a gianlucadimarziohoz hasonló gyakorisággal szemlézett közbeszerzéseket listázó EU-s oldalra, és ott mintákat keresünk, majd próbáljuk józan paraszti ésszel kilogikázni a továbbiakat.

Paks, stadion
Győztes: Pharos
Eredmény megjelenése: 5 hónap
Kisvárda, stadion
Győztes: Penta Industry
Eredmény megjelenése: 2 hónap
Dél-pesti utánpótlásnevelési centrum
Győztes: Pharos
Eredmény megjelenése: 2,5 hónap

A többi talált példa is mind kettő és négy hónap között szóródott. Mivel – a szóbeszéd szerint általában – előre le van zsírozva, hogy ki hol és mit épít, így mondhatjuk azt, hogy nagyjából három hónap az átfutási idő az ajánlatok leadásának határideje és az eredményhirdetés között.

Apró megjegyzés, hogy az eredményhirdetési dátumok a közbeszerzési értesítőben megjelenés dátumait mutatják, azonban itt előfordulhat pár nap csúszás. A DPUNC hirdetménye például március 3-án jelent meg, azonban a szerződést már február 22-én megkötötték.

Bár a közbeszerzésekre rálátó szakértőnk szerint nálunk nem kell majd ennyit várni, azonban ha az átlagos három hónapot hozzáadjuk a mai naphoz, akkor augusztus 30-at kapunk, vagyis a versenynaptár szerint az első hat fordulót kényelmesen lejátszhatjuk otthon, sőt, mivel augusztus 30. csütörtök, így a szeptember 1-jei hetedik fordulót is. Kis mázlival, valamint irányított sorsolással ez négy hazai meccset jelentene.

Amennyiben feltételezzük, hogy az  eredményhirdetés másnapján nem kezdődik el az építkezés (egyéb szerződéseket alá kell írni, fel kell vonulni a területre, engedélyeztetések, stb.), úgy még több hazait nyerhetünk. Szeptember 30-ig 10, október 31-ig 13, november 30-ig 16, december 31-ig pedig 18 fordulót terveznek lejátszani az NB I. 2018/19-es szezonjából.

A közbeszerzések eredményhirdetésének tapasztalata, valamint a klub által kommunikált június végén, vagy csúszás esetén július végén átadásra kerülő utánpótlásközpont dátumai együttesen azt mondatják velem, hogy a nyáron simán előfordulhat, hogy három, vagy akár több meccset is még a Bozsikban játszunk, némileg tehermentesítve a klubot a Hidegkuti stadion bérleti díjától. (A három-négy meccses tippem egyébként összecseng szakértőnk véleményével is.)

megjegyzés: a pesszimista becslésem hónapokkal ezelőtt egy október végi stadionbúcsúztatót mondatott velem, és ahhoz továbbra is tartom magam, hogy addig a Bozsikban egy kapavágás nem lesz. azt viszont nem ígérhetem, hogy addig ott is játszunk.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||