Mastodon

Bajnoki rajttal indítjuk a Bozsik búcsúztatását

Bp. Honvéd – Haladás @ Bozsik, 20:15, v: Berke || tv: m4sport.hu

Ennyi volt barátaim a nyári szünet, ennyit az unalmas strandolós napokról, a légkondis apartmanokról, a tengeri herkentyűkről, a szép tájakról, a bikinis lányokról – végre kezdődik az NB I!

Nyugalom, itt is lesznek finom kaják, hiszen megyünk majd Szombathelyre, útközben ott a bábolnai Meki; légkondi lesz a kocsikban; szép tájak az isten háta mögötti Kisvárdán (a spanyol királyi család is a megyébe jár vadászni!); és ízléstől függően, Tállai András mindenese, Bocsi Anna elhozza a Nőt, sőt, magát a Finom Nőiességet is a ligába.

Nincs hát mitől félni, merüljünk el újra a valódi élvezetekben, a Világ Legjobb Bajnoksága csak ránk vár.

Az első fordulóban például és rögtön a Progrés Szombathely az ellenfelelünk, vagyis a Niederkorni Haladás, mert gondolom testvércsapatok. Illetve ennél valamivel szövevényesebb a sztori, hiszen Mészáros rokona beházasodott a klubba, majd nyáron jött Szélesiné, illetve az egykori Szélesiné a 2Rule-mezekkel, hogy végleg elkenje szegény halisták száját, bizony, egy nyíltan NER-csapatnak szurkolnak ők is, alig egy lépésre a másik oldal egykori oligarchája, az idő közben becsicskított Leisztingertől, és a szintén 2Rule-ba öltöző Diósgyőrtől. Elég nyomasztó érzés lehet a NER-tápláléklánc legalján ragadni, és leeső Priskinektől, meg negyvenplusszos kapusoktól várni a bennmaradást, miközben rendszeresen fiatalokkal kell adózni Felcsútra. (A ma este nagy kérdése, hogy vajon az elsőszériás 2Rule gyárt szürke mackóalsót?)

Komolyan, egy ilyen mezőnyben van még értelme szidni Hemingwayt? Eskü, én már röhögök az Öregen, a barátaim velem együtt röhögnek, mert legalább egy Önállóan Értelmezhető karakter, és nem csak egy névtelen-ujjatlan pufidzseki a Balaton Sound VIP-jében Ráheleket szendvicsbe fogó feltörekvő kislovagok sorában. Persze, simán letolja a maga mondandóját a Hungarian Timesba, de gondosan ügyvédként, nem a Bp. Honvéd tulajdonosaként. A kettőt már csak mi kötjük össze agyban, mert azért valljuk be, nem egy bonyolult szellemi művelet. Mármint az összekötés.

Szóval van nekünk az Öreg, és vannak a Valóságok. Egyelőre, amíg nincs jobb, addig szidom én is persze, mert a Honvédnak Nagyhonvédnak kell lennie, bajnoki címért kell mennie, fényesen kell tündökölnie, satöbbi, és ugye most nem látom a feltételeit, hiszen valahogy körön kívül maradtunk, amikor a felcsúti pereputty férjet, és közpénzelhelyezésre érdemes cégeket keresett a lányainak.

2018-ban itt tart a magyar labdarúgás. Még olyanabb, mint az elmúlt évekbe volt, és biztosak lehetünk benne, mégesméges olyanabb lesz a következő években. Mindent, de tényleg mindent bedarálnak, a Nemzeti Mezszállító után gondolom jön majd a Nemzeti Sörital, amit kötelező lesz csapolni, a Nemzeti Hajzselé, amiben kötelező lesz kifutni, a Nemzeti Drapi, amit kötelező lesz kirakni, mert mást nem vihetsz be a meccsre, és ki tudja még hol a vége? Alig pár lépésre vagyunk az FCSM Kinizsitől, miközben a MOL Vidi büszkén töri az utat, és talán egyedül mi lehetünk nyugodtak, mert a Nagy Honvédelmi Fejlesztési Programban nem baj, ha a hadseregnek is van csapata, és csak nem csinálnak helyettünk egy másikat. (Mondjuk Romániában sikerült, ugye az FSCB már nem a Steaua.)

Eddig az ötvenes évek.

Este Haladás.

Ha minden igaz, akkor az utolsó meccsek egyike a Bozsikban. Elérhető közelségbe került a fájó búcsú. 1980-ban, vagyis 39 szezonnal ezelőtt vittek ki először. Alig pár hónapos lehettem, nagyfater és fater vigyázott rám, de ugye meccsnap volt, abból nagy baj nem lehet, ha nem csak ketten, hanem inkákbb párezren vannak jelen a rám való vigyázáskor. Azóta, ha nem valahol máshol játszottunk, minden évben legalább pár meccsen kint voltam, inkább közel a lehető legtöbbhöz, mint a legkevesebbhez. Alsó hangon, erős hasraütéssel is jóval 500+ alkalomról beszélhetünk, amit ha csak a 90 perc játékidővel és 15 perc szünettel szorzunk fel, akkor is 5,2 teljes hét az ember életéből. Ennél azért valószínűleg jóval, de jóval több időről beszélünk.

A Bozsik tehát az életem része lett. 5,2 hét az 875 óra. Fordítsd le teljes foglakoztatottságra, vagyis oszd el mondjuk 40-el, és máris kijön, hogy mintegy fél évnyi munkában eltöltött idő. (Hány kezeden tudsz megszámolni mennyi légióst, aki nem húzott ki még ennyi időt sem a Bozsikban?) Mondhatni, csak hazai pályán egy sima főállás elpattant a Honvédra, igaz, nyugdíjalapunk nem nagyon lesz belőle.

Haladás, Progrés, Kisvárda, Paks – és ennyi, hacsak nem jutunk tovább az Európa-ligában, mert akkor az még egy meccs. Szóval az utolsó négyet pörgetjük ki, maradt összesen 6-8 óránk együtt. (Most kicsit sírok magamban.)

(Egy tégla mindenképp kell nekem a tribün falából. Nem érdekel, hogy salétromos, hogy ázott, hogy törött, csak a 38-39-es eredetiből legyen, és az sem érdekel, hogy igazából a tribün nekem csak árnyékot adott, mert évek óta a fel nem megyek oda, hiszen tudom, ha én a tribünről nézek meccset, akkor nem nyerhet a Kispest. Inkább ázok lent, de ne mondja senki, hogy rajtam ment el a meccs. Nagyi persze szerette a tribünt, a volt játékosok közé szólt a tiszteletbérlete; Fater inkább szemben, a korzóval átellenes állón érezte jól magát, hogy aztán egybegyógyuljanak idővel a dolgok, és megtaláljuk egymás társaságát a régi közvetítőbódék előtt – a korzón. Szóval kell egy tégla, mert a Hengermű látképén túl nekem az jelenti a stadiont.)

Utálom magam szerkeszteni. Megint egy csapongó poszt lett tisztességes beharangozó helyett, ami valahol azért normális, mert egyrészt nem csak magamat szerkeszteni utálom (visszaolvasni, javítani, rendszerbe szedni a kósza gondolatokat), hanem magát a beharangozó műfaját is, valamint az elmúlt napokban kiírni se írtam ki magamból semmit, pláne nem olyat, ami valóban foglalkoztatott.

Tehát. Itt lezárom, ez lett a behari, illetve nem lett, de ezt nevezem posztnak, és amiben van szó az Öregről, a mackóalsó-talányról, a téglákról, a ragaszkodásról, kicsit a NER-ről, ellenben nincs szó Nyuszi egyéb üzletfeleiről és a körömvágócsipesz-ipar nagy kérdéseiről.


Bp. Honvéd – Haladás
Bozsik stadion, 20:15
tv: m4sport.hu
vezeti: Berke Balázs

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||