Mastodon

Játékban már ott vagyunk az élmezőnyben, azonban gyökérségben még volna mit tanulnunk, de azt inkább ne tegyük

Bp. Honvéd – FTC 0-1

Ha valami, akkor a Fradi elleni meccs elintézhető pár szóban, szerintem ne is vesztessünk rá többet:

  • egyetlen hiba, egyetlen kontra – és ez volt a Fradi egyetlen kaput eltaláló kísérlete is, valamint sajnos az egyetlen gólja, ami végül elég lett;
  • nem tudunk hátrányban játszani, nem tudtunk elég nyomást helyezni az ellenfélre. A helyzeteink, mire eljutottak a kapuig már erejüket vesztették (l. N’Gog kiugrása, Banó-Szabó és Danilo fejese)
  • nagyon fura, hogy az a nagyon kicsi, ami most hiányzott, az kerül annyi pénzbe, amennyivel drágább a Fradi, tehát tartom, nincs nagyon izgulnivalónk a bajnokságra, csak mi ronthatjuk el. Realitás az élmezőny.

Nagyjából ennyi.

Ami viszont zavart, az a mutogatás. Hogy lehet büntetlenül mutogatni. A Videoton elleni meccsen ugye Lazovic, Hadzic és Huszti gondolta úgy, hogy belefér, most pedig a gólja után Petryak. Lapot természetesen egyik sem kapott.

Rendben, az MLSZ idén nem bünteti a lelátói rigmusokat – gondolom majd jól elkönyvelik sikerpropagandának, hogy megoldották, hogy a klubok zsebében maradhat évi többtízmillió forint, amit eddig beszedtek – tehát akkor jogos, hogy ne büntessék, ha a játékosok csinálják a hasonlót? Sajnos nem. Két, egészen más jelenségről van szó.

Hogy is szól, szólnak az érvényes fegyelmi szabályzat vonatkozó része, részei?

3. § A szabályzat célja, feladata
(1) Az FSZ célja, hogy a FIFA, az UEFA, az International Football Association Board (IFAB; Labdarúgás Játékszabályai) és a hatályos vonatkozó jogszabályik rendelkezéseivel összhangban:
c) ösztönözze a labdarúgókat a játékfegyelem megtartására, a sportszervezetével, a labdarúgó társaival, az ellenfél labdarúgóival, a játékvezetőkkel, sportvezetőkkel, valamint a közönséggel szembeni sportszerű magatartásra, a Fair Play elvének betartására;

és

8. § Fegyelmi vétségek
(1) A labdarúgó részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minősül, ha:
a) sportszerűtlen magatartást tanúsít;

Itt is a gumiszabály, ami alapján bármelyikük elmeszelhető lenne, ahogy egy nagyon hasonló gumiszabályra hivatkozva húzták le éveken át milliókra a klubokat például az egyéb sportszervezetek szidalmazása, tehát az MLSZ szidalmazása miatt.

Egyébként a játékszabályok is tartalmaznak egy részt, ami segítségünkre lehet. Nem pont a szabálypontok, hanem a Gyakorlati útmutatások játékvezetők részére című rész:

Gól ünneplése
A játékosok ünnepelhetik, amikor gólt érnek el, mindemellett az ünneplés nem lehet túlzott; a megkoreografált ünneplés nem támogatandó, és nem eredményezhet túlzott időhúzást.
A gólöröm esetén a játéktér elhagyása nem figyelmeztetendő szabálytalanság, de a játékosnak vissza kell térnie játéktérre, amilyen gyorsan lehetséges.
A játékost figyelmeztetni kell, ha:
• felmászik a nézőteret határoló kerítésre;
• a játékos gesztikulálása provokatív, gúnyos vagy ingerlő;
• arcát vagy fejét maszkkal, illetve hasonló tárggyal akarja;
• leveszi vagy fejére húzza a mezét.

Nofene. Nem csak az van, hogy egy visszataszító jelenségről beszélünk, amit a FIFA, az  UEFA, az IFAB és az MLSZ is üldözendőnek tart, de még benne is van a szabálykönyvben, hogy figyelmeztetéssel jár. Vajon Petryak mutogatását minek értelmezhette Erdős, ha több száz ember felhorkant rá, mert annyira egyértelmű volt számára? Lazovicról és Husztiről nem is beszélve, de azokat nem kenhetem Erdős nyakára.

Nekem speciel az bőven belefér, hogy a fejére húzza a mezét, és kirohan a nézőkhöz, talán még a kerítésre is felmászik, bár kerítés se kéne a stadionokba, azonban a nézők felé mutogatást nem tudom elfogadni. Egyszerűen azon egyszerű oknál fogva, hogy ha szabadjára engedjük, akkor a játékosok élnek, sőt, visszaélnek a lehetőséggel, ami pedig nem csak a futball és a klubok számára rossz marketing, hanem nettó gyűlöletet gerjeszt a lelátókon. Valóban ezt akarjuk? Az pedig már csak bónusz, hogy valamiért és leginkább a két izé, tehát a Videoton és a Fradi neve kerül elő első körben, ha a jelenségről próbálunk beszélni. Milyen érdekes.

Amúgy volt egy másik mutogatás is, de az nem több egyéni gyökérségnél.

Az rendben, hogy kapta rendesen Lanzafame a szurkolóktól, hiszen ez a szurkolók dolga valahol. Sokaknak fájt, és hatalmas csalódásként élték meg az átigazolását, és nem feltétlen csak az átigazolását, hanem az azt szépen bekeretező mismásolást, az átigazolás előtti hónapjait, amit hirtelen más szemszögből is érdemessé vált megvizsgálni. A lényeg, hogy kapta rendesen, és alapvetően olaszul – ami ugye azért vicces, mert minden másra, ahogy az elő van írva, rögtön jelzett a szpíker, hogy nem kéne, azonban az olasz mókák zavartalanul mehettek.

Lanzafeme és Nagy Geri (fotó: 1909foto)

Na, de a lényeg, hogy amikor Rebrov lehívta Lanzafamét, akkor ő megállt teátrálisan a kezdőkörben, és mintegy tüntetőleg elkezdte éltetni a Fradi-tábort, és tette mindezt addig, amíg Nagy Geri oda nem ment hozzá, hogy talán nem kéne, hogy talán le lehetne fáradni. Mindezt mosolyogva, hiszen cimborettók, mint az kiderült több interjúból is, de azért erélyesen, mert Lanzafame letette a kezeit és elindult lefelé. Ment, mendegélt egy ideig, majd az oldalvonalhoz érkezve újra elkezdett mutogatni, ezúttal már a dühöset játszva, de azért gondosan és pontosan a lelátón ülő hazaiak felé címezve. Gyökér dolog volt, főleg amit a kezdőkörben művelt, a partvonalas az oké, hasonlót láttunk már milliószor.

Szóval nekem ennyi volt Lanzafame. Köszönöm a két és fél évet, a bronzot, a bajnokságot, hogy mennyire kellett hozzá, hogy mennyire nagyban köszönhető neki, de aki ilyen gyökér módon képes viselkedni azután, amit tett, ahogy hozzáállt a Kispesthez az utolsó hónapjaiban, azzal minek foglalkozzak? Vagy ha továbbmegyünk, miért legyen semleges számomra? Köszönöm, hogy elhitette egy időre, több annál, mint amennyi valójában. A továbbiakban maradnék egyéb, itt nem felsorolandó jelzőknél vele kapcsolatban. (Megjegyzés: eddig a nevét se szívesen írtam le, mert nem tudtam hovatenni magamban azóta. Most ez a hovatevés is megoldódott.)


Beágyazható videó egyelőre nincs a meccsről, aki mozgóképre kíváncsi, kénytelen az m4sport oldalára kattintani, majd ott megnézni egy félperces(!) reklámot(!!!), mielőtt elindulna a meccsünk. Mifelén így működik a köztévé – közpénzből.

update // vagy itt:


Statisztikák viszont vannak az InStat jóvoltából //


Osztályozókönyv //

címlapkép: 1909foto

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||