Mastodon

Az már egészen mellékes, hogy a Videoton olyan jegyet is árul, amihez hasonlót az Alkotmánybíróság a szórakozóhelyeknek már évekkel ezelőtt megtiltott

Családbarát magyar futball, 2018, szevasztok.

Az előzetes hírek szerint a vasárnapi Videoton-Honvédra

  • csak online, vagy elővételben, a Bozsikban lehet jegyet venni (nem igaz, lesz helyszíni jegyárusítás is – legalábbis határozott ígéret van rá);
  • a vendégbe nincs gyerekjegy, se online, se személyes vásárlás esetén, pedig a hazaiba adnak ki ilyet is.

Egészen speciális helyzetben akár az is előállhat, hogy a meccsrejáró apuka elővételben 2500 forintért megveszi a jegyét, miközben a 14 év alatti gyerkőce csak a helyszínen juthat hozzá 3500 forintért (mert miért lenne idejük még a Bozsikhoz is kiugrani egy 2500 forintosért?; mert miért lenne kötelezően minden gyereknek szurkolói kártyája?), miközben a vendéghez hasonló elhelyezésű hazai szektoroban a hasonló korú gyerkőcök bizony ingyen tekinthetik meg a meccset.

Azon túl, hogy vicc az egész rendszer, még van pofánk ráfogni a családbarátság biturbót. Mert ugye überalles.

Kezdjük az alapokkal: mennyibe fáj egy jegy a Videoton új stadionjába?
képernyőkép: vidi.hu

Ahogy azt már megszokhattuk, a modern, szép és értelmetlenül nagy stadionokba a jegyárak is jóval drágábbak, mint a régi, szintén nagy, de legalább fedetlen és romos darabokba. Az elővételes 2500 forinton már ki sem akadunk, és ciki, nem ciki, a helyszíni 3500 se egyedi jelenség. Hogy ér ennyit (11 eurót) egy magyar bajnoki, az egy másik poszt kérdése, itt és most nem foglalkoznánk vele.

Ami viszont érdekes, hogy a táblázat szerint mind a vendégbe, mind a hazai szektorokba létezik egy ún. kedvezményes jegy, mégpedig a nyugdíjasoknak, a hölgyeknek és a diákoknak. Ezzel csak két probléma van:

  1. hogy a vendégbe nincs ilyen. Az MLSZ jegyrendszerében lőtt képernyőképen jól látható, hogy kiválasztottuk a kedvezményes kategóriát, majd egy széket a vendégben, és a jegy 2000 forint helyett marad 2500.
  2. mind az Akotmánybíróság, mind az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta egy, a szórakozóhelyek beléptetési gyakorlatával foglalkozó keresetre, hogy

A szórakozóhelyek nem alkalmazhatnak nemi alapon eltérő belépődíjakat.

mégpedig azért, mert:

Az AB szerint az, hogy a nőknek nem kell belépőt fizetni, nem esélyegyenlőségi kérdés, hanem a társadalmilag káros nemi sztereotípiák megerősítése.

Vajon amit nem szabad egy Budapest belvárosi szórakozóhelynek, azt szabad egy NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzés rendezőjének?

Tehát máris találtunk egy egyértelmű szabálytalanságot, valamint egy hamis ígéretet (a vendégeket is megillető kedvezményekre). További szivatás, hogy amíg a hazaiba váltható elővételben 0 forintos jegy a 14 éven aluli gyerekeknek (meccsnapon 1000 forint), addig a vendégbe mindez nem lehetséges.

képernyőkép: vidi.hu

Foglajuk össze, amit eddig tudunk:

jegy hazai vendég
14 éven aluli, elővételben 0 2500
14 éven aluli, helyszínen 1000 3500
kedvezményes, elővételben 2000 2500
kedvezményes, helyszínen 3000 3500
jegy, elővételben 2500 2500
jegy, helyszínen 3500 3500

megjegyzés: félkövérrel jeleztük azokat a jegyeket, amelyek nem hozzáférhetőek a vendégszurkolók számára, tehát vagy az elővételes, vagy a helyszíni jegyárat kénytelenek kifizetni.

És mit mondanak a szabályzatok?

1_ a vendégpénztárak

Az MLSZ hatályos Infrastruktúra Szabályzatának (3) Nézőtér g) pontja értelmében:

A vendégcsapat szurkolóinak külön szektort vagy szektorokat (a fentiek szerint) kell biztosítani, külön bejárati kapuval és mellette lévő pénztárral.

A Biztonsági Szabályzat A stadionbiztonsági rendszer működtetése 8/A § A rendszer működtetésének kötelezettsége (2) pontjánál ezt olvashatjuk:

Amennyiben a sportszervezet a szurkolói kártya kötelező használatának felfüggesztéséről dönt, továbbra is köteles a szurkolói kártya tulajdonosok, illetve a szurkolói kártyát igénylők érdekében a szurkoló kérésére szurkolói kártyát kiállítani, az ehhez szükséges technikai és személyi feltételeket – különös figyelemmel a mérkőzés napjára – megfelelő kapacitással fenntartani, továbbá biztosítani köteles, hogy szurkolói kártyával valamennyi, korábban is működő értékesítési csatornán – hazai- és vendég stadionpénztár, klubház, klubshop (a továbbiakban: helyszíni értékesítés), viszonteladói hálózat, internet) jegyet lehessen vásárolni.

Ha jól olvassuk, mindez azt jelenti, hogy meccsnapon a vendégben is ugyanúgy kell pénztárnak lennie (amennyiben van még értékesíthető jegy), mint a hazaihoz.

Külön szépség a Biztonsági Szabályzatban, hogy a 7. számú melléklet felsorolja a szervező által elkövetett szabályszegéseket, ahol pedig a következőt olvashatjuk:

5-6. Jelentős és komoly:
a) nem elkülönített és elégséges számú jegyértékesítési pénztár kinyitása, nem megfelelő jegyértékesítési rend,

valamint

7-8. Nagyon komoly és súlyos:
f) jegyértékesítés rendjének szándékos megsértése,

Maradt kérdés? Nem találtunk egyetlen olyan paragrafust sem, amely szerint a rendező sportszervezet saját hatáskörében úgy dönthetne, hogy meccsnapon nincs jegyértékesítés a vendégszektor(ok)hoz tartozó pénztárakban.

Melléksen a Videoton-Honvédot a rendőrség kiemelt kockázatúnak minősítette, azonban a szabályzat még erre az esetre sem tesz egyetlen olyan kitételt sem, hogy a vendégpénztárakban a jegyértékesítés felfüggeszthető lenne.

A Biztonsági Szabályzat egyetlen pontja se tesz említést arra vonatkozólag, hogy a kiemelt meccsek helyszínén ne lehetne jegyet árulni a vendégbe. Mivel nem ismerjük a Honvéd honlapján közzétett információ pontos forrását, így csak feltételezhetjük, hogy valaki túlbuzgó levelet írhatott a rendező sportszervezet oldaláról, és a klub az abban szereplő állításokat vette át. (képernyőkép: honvedfc.hu)

2_ mennyibe kerülhet a jegy?

Több posztban is foglalkoztunk már a témával, mert nem egyedi jelenség, hogy a vendégeket nem illeti meg ugyanaz az elbánás, mint a hazai, vagy semleges szurkolókat.

Szerintem már betéve tudjátok, hogy mi fog következni, igen, az MLSZ hatályos Klubkártya- és Jegyértékesítési Szabályzatának unalomig idézett pontja:

8. § Jegy- és bérletértékesítési rendszer
(4) A szervező és a vendég sportszervezet feladatai a jegyértékesítés megkezdése előtt
b) Jegyárak
Amennyiben a sportszervezetek másként nem állapodnak meg, a vendégszurkolói jegyek ára nem haladhatja meg a hazai csapat szurkolói részére, azonos kategóriájú és színvonalú szektorokba biztosított belépőjegyek alapárát. A semleges szektorba szóló jegyek ára nem haladhatja meg a stadion hasonló adottságú szektoraira meghatározott hazai jegyek árát. A jegy alapára a belépőjegynek az a legmagasabb ára, amiből a sportszervezet érvényesítheti a jegyértékesítés során az elővételi, illetve online jegyvásárlást ösztönző kedvezményeit, illetve további kedvezményrendszerét).

Pontosan mit is mond a Videoton oldala a 14 éven aluliak jegyáráról?

14 év alatti gyermekek számára elővételben a jegyértékesítési pontokon a D1, D2, D3, D4, D5, illetve RBD szektorokba 0 forintos belépők válthatók, mérkőzésnapon a helyszínen a jegyek 1000 forintba kerülnek.

Mivel a vendégszektor nagyjából megfelel a hazai D1 és D2 szektoroknak, így azt kell vizsgálnunk, hogy a vendégbe érvényes jegyek alapára megegyezik-e a hasononló adottságú szekorokba érvényes jegyek alapárát.

  • A sima, átlagos, fapados jegy ára igen.
  • A kedvezményes jegy ára nem.
  • A 14 éven alulak jegyára nem.

Háromból egy, valami nem stimmel.

Feltételezve, hogy vendég és hazai hölgy, vendég és hazai nyugdíjas, valamint vendég és hazai 14 évnél fiatalabb gyerek között nincs jelentősebb különbség, fel kell tételeznünk, hogy mindenkit megillet a számára hozzáférhető jegy – alapár szerint. Márpedig a 14 éven aluli gyermekek jegyének alapára a Videoton oldala szerint 0 forint személyes vásárlás esetén, miközben ugyanaz a vendégbe már 2500; valamint a helyszínen 1000 forint, miközben a vendégbe már 3500.

A szabályzat sehol sem említi, (sőt, az idézett pontban kimondottan együtt említi a vendég és a hazai jegyeket,) hogy ha a rendező sportszervezet kedvezményes alapárat állapít meg például kor alapján, akkor az ne illetné meg a vendégszurkolókat is.

Külön kiemelendő a Klubkártya- és Jegyértékesítési Szabályzat (5) Jegyértékesítés módja e) pontja:

Kedvezmények
1. A kedvezmények rendszerét a sportszervezet saját hatáskörében határozhatja meg. A kedvezmények kötődhetnek pl.: korhoz, mennyiségi vásárláshoz, időbeli akciókhoz és szolgáltatás/termék árukapcsolásához. Egy adott eseményhez kapcsolódó akció kidolgozásánál figyelembe kell venni, hogy a rendezvényre már korábban jegyet/bérletet vásárlókat ne érje anyagi hátrány

Pontosan: sehol egy szó nem esik arról, hogy a vendégeket ne illetnék meg a kedvezmények (vagyis az ebből levezetett alapár).

Feltételezzük, a hazai/vendég szétválasztás ebbe a pontba kapaszkodhat a jegyek alapárának meghatározásakor, azonban mindebben nehéz lenne mást látni, mint a szabályok szellemének kijátszását.

címlapkép: a régi Sóstói stadion jegypénztára (fotó: mapio.net)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||