Mastodon

Krumpliföldjéről jelentjük

Bp. Honvéd – Zalgiris Vilnius @ Vilnius, 19h (helyi idő szerint: 20h)

Csütörtök reggel*, kipihentük magunkat, egy jó alvás, egy-két kávé, egy hideg zuhany**, egy kis vadászat reggelire, rendes kávéra***, hamar elmúlik a tegnapi sörözés**** minden nyoma.

Este mérkőzés, addig pár megjegyzés, utána egy minimál poszt.

*_ az megvan, hogy litvánul a jó reggelt napot vagy estét így hangzik: labas vakaras.

**_ tipikus szovjet zuhany. Kell pár perc, amíg bemelegszik a legszélsőségesebb meleg állásban, majd jön a pillanat, amikor hirtelen elviselhetlenül forróra vált. Ilyenkor, ugye, elkezdjük egyre hidegebbre tekerni, majd még hidegebbre, és még hidegebbre, és egyszer csak azt látjuk, nincs már hova tovább tekerni, de a víz még mindig forró. Ismerjük ezt, jártunk eleget Ladával, ismerjük a szovjet módit: ha egyszer bedurran, akkor az be van durranva, és tartja a végtelenségig, igaz, egyáltalán nem energiahatékony módon. Na, a szovjet, az szovjet.

***_ tipikus magyar tursták vagyunk, bizalmatlanok az országokkal. Reggel a franc se akar kávéért koslatni, tejet szerezni, én nem is cukorral, hanem pötyivel iszom (vajon hogy mondják litvánul a pötyit?), inkább hozunk magunkkal instant kávét, tejport, pötyit, reggel egy áthidalónak vállalható megoldás. Később majd szerzünk ihatót is.

****_ bakker, nyolc óra pár perckor mentünk le egy boltba, hogy az esti kocsmatúra előtt vegyünk pár üveggel a szállásra, ha visszaérünk, legyen lehetőség a folytatásra, levezetésre. Beszarás, képzeljétek, nyolc után nem adnak el alkoholt a boltban! Érthetetlen. Ha már van egy ilyen hülye szabályuk, akkor azt tessenek kiírni a határon, hogy az ember még az utolsó pillanatban dönthessen úgy, legyen mégis egy másik ország a célpont.

Kimentünk tegnap megnézni az edzést. Mármint kerestünk egy sarkot, ahonnan belátni a pályára.

Műfű van bakker, azt tudtuk. Sérültünk is van rendesen (Heffler, Kovács Nikó, Ben-Hatira, Mézga, Nagy Geri, etc.), erre mit látunk? Minden locsoló beindul, a műfű csúszóssá válik, indulhat az edzés. Elképesztő.

Most komolyan? Eddig sem értettem, mi történik, annyi a sérültünk az edzőtábor után, mintha valami nem stimmelne az alapozással, széthajtaná őket Beppinnyó mester, mintha terv nélkül készülnének, mindent az erőnlétre, vagy a franc se tudja. Napok óta ezen jár az agyam, fogalmam sincs mi lehet, tényleg, és akkor azt látom, hogy fellocsolt műfüvön tolják.

Egyre kíváncsibb vagyok a kezdőnkre. Különösen a két szélsőhátvédre, mert bárhogy számolom, ketten maradtak a posztra: Kukettó és Uzoma. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mindeketten kezdenének, és Uzoma a jobbon.

Minden más hatalmas hülyeségnek tűnik, ha végiggondoljuk. Kálnoki Kis játszott az egyik edzőmeccsen jobbfutót, nem az ő posztja; Lukács, Moutari gyors, de meglepő lenne, ha bevállalnák egy erős rossizást (Holcsika, King vissza a hátvédsor szélére), és most próbálnánk ki egy csatárszerű képződményt a védelemben.

Aztán az is kérdés, ki játszik a középpályán, ki lesz a szűrő? Kesztyűs debütál?

Felforgatott felállást érzek, szükségmegoldásokkal, és valahol azt is érzem, egyik sem lesz tartós megoldás, vagyis a bajnokság kezdetére, esetleg a Hemingway-határra (szeptember 1., az átigazolási időszak vége, sőt, szeptember közepe, amikorra az utolsó szerződés nélküli jugoszláv ballábas is talál magának csapatot) teljesen más lesz a keretünk. Tavaly is így volt, tavalyelőtt is, nem lenne benne semmi meglepetés.

Mindegy.

Burgonya!

Vilniusban egyelőre jó, csak a local beer ihatatlan (fontos, mert sörben most erős lett a Kispestke), édesanyám imádná, itt nemzeti étel a lapcsánka (tócsni, görgheny, etc.), a főtt krumpligombóc (hússal töltve, pörccel leöntve), a sima főttkrumpli, a krumpli, a burgonya, a pumpu, vagyis minden, ami nem tészta vagy rizs a klasszikus magyar menüben, mint köret. (Közben megy a tévében a litván híradó, és minden második hír a krumplival vagy a céklával foglalkozik. Tiszességes nemzetnek tűnik, na.)

A poszt nincs szerkesztve, nézzétek el az elütéseket, hamarjában készült egy tabletről.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||