Mastodon

Osztályozókönyv // Kisvárda

Kisvárda – Bp. Honvéd 2-0

Ha még nem jártál volna Kisvárdán, akkor jobb ha tudod, hogy a vendégparkoló hátsó része valahol Veronában van, és egyáltalán semmi furcsa nem lenne abban, ha Rómeótol kérdeznéd meg: merre lehet itt kihajtani?

A stadion mellett, egy szárazdokkban hajó ácsorog, a szomszédos telken csúszdapark, a vár mellett szálloda, sportcsarnok, az egészet valami nagyon furcsa, valami, a megszokottól nagyon távol álló hangulat lengi körbe:

“Régen ide még fel lehetett menni, a fiatalok kedvelt helye volt ez – főleg nyáron. Most viszont már senki nem jön ki ide, a szomszédba felhúzott sporthotelt is a kihasználatlanság jellemzi. Akkor volt megtöltve, amikor a készenléti rendőröket kellett elszállásolni egy időre”

Mocsárra épül Seszták Miklós meseországa // mfor.hu

Ahogy az sem meglepő, hogy a stadion akkora, emekkora. Bármikor ráhazudnak a 3000-es befogadóképességre 2500 nézőt, miközben saját szemeddel látod a félházat. Se.

Egy álomvilágban élnek – és sokan el is hiszik.

A stadionban amúgy nem csak az állandóan jelenlévő fantomnézők érdekesek, hanem maga a létesítmény magassága. A képen látható stadion ugyanis nem kurva messze van, hanem a Suzuki mögött, a Suzukitól alig négy méterre. És nagyjából ennyi a belmagassága is. Akár egy századfordulón épült belvárosi polgári lakás. Mondjuk ott legalább előfordultak könyvek, itt viszont akkora mértékű parasztsággal találkoztunk, már bocsánat, de tényleg, amilyet hasonló sűrűségben még nem nagyon tapasztaltam magyar stadionban.

Értem, hogy tőlünk is voltak hangok, a franc se akar mentegetőzni, de amit egyes kisvárdaiak megengedtek maguknak mind a stadionon kívül, mind a lelátón, mind a pályán, az fényesen megmutatja, miért nem való az NB I. ilyen helyekre, miért nem szabad a politikumnak kiemelnie vagy teremtenie klubokat a semmiből.

Legalább az annyira várt babgulyás parádés volt, a csípős hazafelé még kétszer csípett (belenyúltam a szemembe, hiába mostam többször is kezet, használtam alkoholos kézfertőtlenítőt, masszív csili volt a drága).

Ahogy a dolgok állnak, jövőre, a következő bajnokságban még legalább egyszer jönnünk kell ide, de remélem utána eltakarodnak végre az NB I. környékéről is. Sajnálom, ahogy a beharangozóban is írtam: nem kellett volna ellőni a szimpatikus kiscsapat státuszát. Most egy kiegészítést is fűznék hozzá:

lehet nagypofával élni, de hamar rá fogsz döbbenni arra, nem a saját eredményeidre vagy büszke, hanem valaki kitalálta a településed, és addig létezel, amíg létezni hagynak – más pénzéből, olyanéból, aki esetleg valóban meg is dolgozott érte.

a legkisebb szarkupacokon is kapirgálni képes, magukat Napóleonnak képzelő kiskakasok tankönyvi példája.

Pesten egyszerűsítő nyelvezettel és pejoratíve használva a szót, az ilyen emberekre mondjuk: paraszt. A szó sok jelentése közül ez az egyik.


Osztályozókönyv //

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||