Mastodon

Napikispest 2020.01.31. + bértömegsapka

Ugrai, MLSZ, bértömegsapka

  • Ma Ugrait // dobta be a csakfoci hozzánk.
    • (magánvéleményem: nemkéne)
  • az MLSZ megint rárontana a magyar futballra // (via MLSZ)
    • újra egymeccses lesz a Magyar Kupa – mindegy, nálunk mindig azt hiszik, ha átszervezik egy sorozat lebonyolítását, attól majd jobb lesz. Sosem ettől lett jobb.
    • bevezetik a 25-ös keretet, amit csak U19-es játékossal lehet bővíteni // ezzel nincs baj, a csírája már az idei kiírásban is szerepel, az UEFA is hasonló módon szabályozza a nemzetközi sorozatokba nevezést.
    • “A korábbi stratégiai törekvések jegyében növekszik a hazai és a fiatal játékosok ösztönzése, illetve az új a szabályozás a kluboknál korlátozza a játékosok összesített bértömegét.” – na, és itt lesznek a bajok. (Poszt majd később lesz róla, mert ezt a témát nagyon körbe kéne járni, de addig előzetesen pár apróság a hajtás után.)

A bértömegsapkához //

pre: “Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény módosításával 250 millióról 500 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, amelynek eléréséig az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója választhatja az ekho szerinti közteherviselést.” (via adózóna)

Az Országgyűlés 2018 végén jelentősen megemelte a sportolók kedvezményes adózásának felső határát, vagyis támogatja a magasabb fizetésű játékosok itthon tartását, Magyarországra szerződését. Ha ezt az összeghatárt vennénk a bértömegspaka felső határának, akkor 25 x 500 millió, vagyis 12,5 milliárd forintot kapnánk. Ez a szám valószínűleg magasabb, mint bármelyik klub költségvetése – vagyis értelmetlen maximum lenne.

Egy hipotetikus példa // Husztiról (Videoton) az terjed pletykaként, hogy havi 50.000 eurót keres. Mindegy, hogy ennyit, vagy nem ennyit, ez a pletyka. Ha a Videoton csak ilyen elméleti Husztikat alkalmazna, akkor az 50.000 x 25 játékos x euróárfolyam x 12 hónap, azaz 5,054 milliárd forint per év lenne. Csak fizetésekre.

Egy nem értem // nominális bértömegsapkát se tudunk elképzelni, mert egy Paksnak és egy Ferencvárosnak teljesen más a bevételi szerkezete, vagyis ha a Fradi betartaná a szabályokat, akkor mit kezdene a maradék pénzével? És mit kezdene az a klub a pénzével, aki esetleg bejut egy nemzetközi kupa csoportkörébe, és ott milliárdokat keres? Ugyanitt problémát jelenthet egy, a Fradihoz hasonló költségvetésre szabott nomináls sapka, ami eleve több lenne, mint a Paks teljes költségvetése, vagyis újfent egy értelmetlen korlátba szaladunk bele.

Egy WTF? // azt el tudnám képzelni egy normális világban, hogy a klubok valamilyen módon meghatározott saját bevételeinek arányában húzzák meg a bértömegsapka felső határát, gondosan klubonként külön-külön határokkal, valamint figyelembe véve az évek között eltérő nagyságú bevételeket, vagyis a sapka valamiféle idősort is tartalmaz. (Tehát pl. egy Európa-liga szereplés után megugró sapka után következő hamar kiesős évben nem kell kiszórni azonnal a drága játékosokat.) Ezzel mindössze az a baj, hogy a kluboknak jelenleg Magyarországon nehezen megfogható a saját bevételük, mivel a jelentős része állami, félállami, vagy valamilyen fura visszaosztási rendszeren belül keletkezik, és csak elvétve érkezik a piacról. Tehát egy ilyen sapka esetén bármikor beeshet egy új bevételi forrás, ami azonnal növeli a sapkát, lehet új játékost hozni – ergo semmi értelme a sapkának.

Ráadásul könnyen további versenyhátrányba is hozhatja a magyar futballt // ha a bértömegbe csak kevés valóban minőségi légiós/magyar játékos fér bele, akkor a bértömeg maradékát nyilvánvalóan ki szeretnék maxolni a gyengébb képességű játékosok, akik így nem igazán lesznek érdekeltek a külföldi szerződésben, tehát a futballunk belterjessé válhat, tovább mélyítve a fennálló szakadékot a világ – akár – középmezőnyével. Ugyanígy, külföldi jó játékosból is kevesebb érkezhet hozzánk. Vagyis a jelenlegi relatív pénzbőség egy rossz szabályozásnak köszönhetően könnyen átfordulhat egy furcsa versenyhátrányba.

Egyelőre nincs elég információnk arról, hogy az MLSZ pontosan mit szeretne, milyen módon szabályozna (a klubok és a játékosok közötti polgári (munka-) szerződéseket? a klubok licencébe írná be a bérekre fordítható arányokat? stb), vagyis nagyon nehéz bármit mondani.

Amint többet tudunk, biztos jelentkezünk, mert a téma korábban is foglalkoztatott minket.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||