Mastodon

Nem volt komoly kihívás kitalálnia a közösségnek, hogy nagyjából milyen szobor lesz az új Bozsik előtt

Valószínűleg egy ugró arany oroszlán.

Minap felkerült egy fotó ide kommentben, amin az épülő Bozsik előtt egy nyilvánvalóan ugró oroszlán sziluettje látszódik erősen beburkolva valami csomagolóanyagba (l. címlapkép). Ismerve az utóbbi évek stadionépítési megoldásait, valamint az Üllőin, vagy mondjuk Szegeden feltűnt szobrokat, adta magát, hogy elinduljon az Össznépi Nyomozás, mi is rejtőzhet a lepel alatt?

Pár nap alatt szinte mindenre választ találtatok.

Először a talapzatot sikerült beazonosítani a Gábor M. Szőke Studió közösségi felületein:

A forma stimmel, és azóta a színét is sikerült megismernünk a takaró alól kivillanva: fekete.

Az oroszlán már neccesebb. Kapaszkodónak ismét ott az Instagram, ami pont összecseng a Facebookkal, hiszen ugyanaz a két kép és szöveg tartozik hozzá: “Az utóbbi hónapokban műhelyem zárt ajtai mögött egy csúcsragadozó készül.”

Nem sok kérdés maradt. Egyedül a pontos forma és a szín. Kattingattunk vadul, mígnem valaki feltett egy képet szintén kommentben, amit egyelőre nem találok a világhálón, de a talapzat, a forma, minden stimmolni látszik:

Maradt a szín, mert gondolom ezüst semmiképp se marad, ha már van ez az amúgy szinte sehol sem használt arany oroszlán néven futó brandelemünk.


Apropos, azon túl, hogy a KHFC címerében ott szerepelt két arany oroszlán, ami egyébként Kispest város címeréből lehet ismerős, még mindig kérdés maradt, hogy vajon az arany és az oroszlán mikor és hogyan kerültek át a közös tudatunkba, ha egyáltalán átkerültek? Használjuk egyáltalán primer jelképként?

Próbálom rendszerezni a tudásomat és az olvasottakat. A sárkány megvan, bár jelképként talán sosem használtuk, a sportsajtó és az ellenfelek mégis szerettek így hivatkozni a háború előtti kispesti stadionra (Sárkánybarlang) és szurkolókra (Sárkány-közép). Az oroszlán viszont nekem teljesen új. 1990-91 előtt szinte nyoma sincs a folklórunkban, csak párszor tűnik fel a KAC/KFC egy-egy címerében, a honvédségről leválást követően viszont egyre többször találkozni vele, sőt, a Honvéd TV műsora jelenleg is ezen a néven fut.

Vagyis nem lennék meglepve, ha a stadion elé is egy ugrani készülő hatalmas arany oroszlán kerülne. (Uhhh, a vonatkozó filmet újra kéne néznem, hiszen egy remek kémfilmparódiát sikerült összeraknia a cucialista magyar mozgóképiparnak úgy, hogy a lakosság 1969-ig egész pontosan nulla James Bondot láthatott, tehát fogalma se lehetett a paródia alapjául szolgáló filmekről.)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||