Mastodon

Napikispest 2020.07.07.

Töküres poszt, de ha bejelentünk ma valakit, akkor majd frissül

  • jogkezelés // a tegnapi oroszlános anyag kapcsán pár apróság, mert látom, többek között átvette az index, a 24, és a csakfoci is (bár utóbbinál sikerült nem hivatkozni), és ennek módja/miértje némi félreértésre adhatott okot közöttetek.

Először is, a blog anyagaira vonatkozó jogkezelési információk az oldal impresszumában találhatóak meg, és eszerint a nem átvett anyagok (vagyis amiknek a forrását az egyeztetett és iparági szabályok alapján lehivatkozzuk) a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc hatálya alá esnek, vagyis szabadon átvehetőek, származtatott anyag készíthető belőlük, egyedül azt kell jelölni, hogy honnan kerültek átvételre. Vagyis linkelni köll minket.

A Disqusra feltöltött anyagok itt a necces rész, mert annak bevallom, nem jártam utána teljes mélységében a vonatkozó szabályzatukban. Egyelőre nem vagyok magabiztos abban a kérdésben, hogy ha egy felhasználó kommentbe feltölt egy általa lőtt képet, akkor az pontosan kinek a tulajdonát képezi a publikálását követően. Annak örülnék a legjobban, ha ebben az esetben az oldal jogkezelését venné át automatikusan, azonban valószínűleg nem ennyire egyszerű a helyzet. A tudásbeli hiányosságunkat megpróbáljuk mielőbb pótolni, és frissíteni vele a felhasználási feltételeinket, vagyis praktikusan az impresszumot.

Az átmeneti időre kérlek, fogadjátok el, hogy ha egy képet nem tudunk kellő alapossággal leellenőrizni, vagy egyértelműen jelzitek, hogy ti lőttétek, és az oldalon, a kommentfelületen publikálásra került, akkor azt legalább mi szabadon használhassuk, vagyis a publikált anyag átvehető lesz harmadik fél számára a vonatkozó szabályok betartása mellett. Amint ezzel ellentétes, vagy a felhasználást akadályozó tudás birtokába jutunk, úgy természetesen aszerint fogunk eljárni.

A csakblog továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az oldalon lehetőleg csak jogtiszta anyagok jelenjenek meg. Az átvett képek, illetve tartalmak vagy valamilyen CC licenc alá esnek, vagy a publikálásukra, másodközlésükre az eredeti jogtulajdonos vagy közvetlenül engedélyt adott, vagy olyan felületen publikálta, amely felület lehetőséget biztosít a tartalom harmadik felületen történő beágyazására.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||