Mastodon

Kényelmi okokból mégis inkább javasoljuk a bérletvásárlást

Fillérbaszogató poszt következik.

cash coins money pattern

Augusztus 12-én, szerdán kezdi árusítani a 2020 őszi bérleteket a Honvéd. A jó hír az, hogy bőven lesz idő beszerezni, mert az első hazai meccsünk csak 30-án lesz, valamit további jó hír, hogy sem a bérlet-, sem a jegyárak nem emelkedtek a tavalyihoz képest.

Persze a helyzet nem ennyire egyszerű. Amíg az árak nem emelkedtek, addig a bérlet árelőnye sajnálatos módon eltűnt a mezei jegyekhez képest. Amíg tavasszal a hat-hetedik meccs környékén már megérőbb volt a bérlet, addig most ősszel csak nagyon speciális szituációkban mondhatjuk el ugyanezt.

Őszi hazai mérkőzéseink //
dátumfordulóellenfélstadion
08.30.3KisvárdaHungária
09.26.5ÚjpestHungária
10.17.7VideotonHungária
10.31.9MezőkövesdHungária
11.21.11FTCHungária
11.28.12FelcsútHungária
12.05.13MTK???
12.16.15DiósgyőrHungária

A Honvéd közleménye szerint “Klubunk őszi bérletet árusít, amely az Új Hidegkuti Nándor Stadionban idén lejátszott hazai mérkőzéseinkre érvényes, (…)”, vagyis összesen hét mérkőzésre. Az Európa-liga minden valószínűség szerint zártkapus lesz valahol Európában, a kupában pedig a legritkább esetben játszunk ősszel hazai meccset*, vagyis marad a hét, legfeljebb a nyolc, ha a Hidegkuti stadionos rész elírás csak a posztban. Vagy hét és fél, mert hiába a bérlet, ha a meccset esetleg ismét vidékre kell vinni, amit nem feltétlen vállal be mindenki.

Így viszont nehéz lesz számolni, hiszen nem ismert a darabszám, tehát a szokottnál egy fokkal bonyolultabb grafikonokat fogtok kapni.

Az ősszel háromféle jegykategória lesz, ami igazából kettő, mert kettő ugyanannyiba kerül:

  • a B-oldal (tábor oldala) végig, valamint az A-oldal két széle;
  • az A- oldal közepe.

Az egyszerűség kedvéért használjuk a régi kategóriákat, vagyis

  • az olcsóbb legyen az álló,
  • a drágább legyen az ülő.
kategóriabérlet áraonline jegyárhelyszíni jegyár
álló11.7901.3901.690
ülő15.7501.9902.250
adatok forrása: honvedfc.hu
Árelőnyök //

Nem ránk vallana, ha nem vizsgálnánk meg, hogy mennyire éri meg bérletet venni, hiszen a szerény eszközeinkkel mi is próbáljuk minden évben a bérletvásárlás irányába terelni az embereket.

kategóriabérlet ára
per 7 meccs
bérlet ára
per 8 meccs
online jegyárhelyszíni jegyár
álló1.6841.4741.3901.690
ülő2.2501.6961.9902.250

Akik rutinból olvasnak és értelmeznek adatot, azok már ebben a táblázatban is észrevehetik, hogy a bérlet valódi árelőnyt csak akkor biztosít, ha az ősszel nyolc meccset játszunk otthon, és ha olyan ember vált bérletre, aki korábban az összes hazain jelen volt, és mindig a helyszínen vásárolt jegyet.

Az egyszerűség kedvéért lefordítom egy táblázatba, hogy a bérletárak és az őszi meccsek jegyárának összege között mennyi a különbség.

kategóriaonline jegy
7 meccs
online jegy
8 meccs
helyszíni jegy
7 meccs
helyszíni jegy
8 meccs
álló2.058672-42-1.728
ülő1.820-1680-2.248
Őszi bérletárak a jegyárakhoz képest

Vagyis ha valóban csak hét meccsre érvényesek a bérletek, akkor egyedül azok járnak jó (kemény 42 forinttal!), akik eddig minden meccsen kint voltak az állón, és mindig a helyszínen vettek jegyet.

Valamivel jobb a helyzet, ha mégis nyolc meccsre szólnak a bérletek. Ebben az esetben a helyszíni vásárláshoz képest nagyjából plusz egy meccset kapnak a bérletesek, az onlinehoz képest azonban itt sincs jelentős különbség, sőt, az állóra még drágábban is jön ki az, aki a bérletet választja.

Konklúzió (nem lesz egyszerű) //

A bérlet óriási előnye a kényelem, hogy csak egyszer kell sorban állnod egész ősszel, és online se kell szenvedned az MLSZ rendszerével, ráadásul, ha újra visszatér a koronageci, és ismét csak a bérletesek mehetnek meccsre, akkor máris nyerőben vagy.

Azonban ha mégis pénzkérdés lenne számodra a vásárlás, akkor annyit javasolnék, hogy gondold végig előre, hány meccsre tudnál kijönni a hétből, és esetleg be tudod-e vállalni a nyolcadikat, ami bárhol lehet az országban (játszottunk már hazait az MTK-val Gyirmóton, a Fáyban, de volt, hogy a Szegedre kellett mennünk egyéb okokból, vagyis tényleg bármi megtörténhet), mert ennek függvényében érdemes döntened, hiszen a bérlet nem hordoz valódi árelőnyt az online vásárláshoz képest.

Mivel a klub az ajándékboltban érvényesíthető 10 százalékon felül nem jelzett semmiféle egyéb kedvezményt a bérletekhez, így valószínűleg nem kerülsz hátrányba, ha majd csak az új Bozsikba szeretnél bérletet váltani.

Itt jegyzem meg, szeretnék majd valamikor összerakni egy amolyan elgondolkodós posztot a bérlet, tagság (membership) témakörében, mert érzésem szerint hatalmas tartalékok lennének a rendszerben, ha a klub valóban klubot és közösséget szeretne építeni, és nem csak az elérést hajszolni.


*_ a Magyar kupa versenykiírása szerint csak akkor játszhatunk otthoni meccset, ha egy másik NB I-es csapattal sorsolnak össze, és a korábbi fordulókban kevesebb meccset játszottunk otthon, vagy ha az egyenlő, akkor minket húztak előbb a sorsoláson. Hogy érthető legyen: az elmúlt hét évben háromnál több hazai kupameccset nem játszottunk volna az idei évtől érvényes szabályokkal.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||