Mastodon

Először fordult elő a Honvéddal, hogy nem kapta meg első körben a klublicencet

Nem elég a tabella, még ez is.

Amióta létezik a klublicenc-eljárás a magyar futballban, azóta nem történt meg velünk olyan csúfság, hogy ne szerepeljünk az elsőfokon pozitívan elbírált UEFA/NB I-es kérelmek listáján. Az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottságának tegnap közzétett listájáról azonban hiányzunk. Ciki.

Azon kluboknak, amelyeknek a licenckérelme az április 19-i ülésen nem került jóváhagyásra van még lehetőségük arra, hogy licencet kapjanak, ugyanis a klublicenc alapeljárásban meghatározottaknak megfelelően április 20–tól április 30-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

mlsz.hu, 2021.04.20. 13:45

A Honvéd még aznap reagált egy szűkszavú közleményben:

Pótolta a Budapest Honvéd FC a hiányzó dokumentumokat, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség elsőfokú licencadó bizottsága nem adta meg az indulási jogot a következő bajnoki szezonra.

Bár a hiánypótlásra jövő péntekig van lehetőség, klubunk már eleget is tett az MLSZ felszólításának és csatolta azokat a dokumentumokat, amelyek garantálják, hogy a Budapest Honvéd FC teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket.

honvedfc.hu, 2021.04.20. 18:21

Vajon mi történhetett?

A hatályos Klublicenc Szabályzat a következő dátumokkal számol:

  • 02.01. előtt // tájékoztató a kérelmezők részére.
  • 02.01. // elindul az eljárás, megnyílik az informatikai rendszer.
  • 03.16. // a pénzügyi kritériumok teljesítésének határideje azoknak a kluboknak, akik az UEFA felé is adatot közölnek.
  • 03.16. // licenckérelem leadásának határideje.
  • 03.31. // a 2020.12.31-ig keletkezett és 2021.03.31-ig esedékes kötelezettségek rendezésének határideje.
  • 04.06-13. // második hiánypótlási köre a hiányzó dokumentumoknak.
  • 04.14-18. // írásos nyilatkozat benyújtása (ez kb. arról szól, hogy az éves beszámoló fordulónapja után a jelentős esemény történt a társaság pénzügyi helyzetében.)
  • 04.19-21. // az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülése.
  • 04.22-30. // harmadik hiánypótlási kör.
  • 05.05-07. // az Elsőfokú Licencadó Bizottság második ülése, a Bizottság dönt a licenckérelem megadásáról vagy elutasításáról.

Amennyiben egy klub nemzetközi licencet kér, úgy március 31-ig minden pénzügyi kötelezettségnek meg kell felelnie. Sőt, a március 31. egy igen kritikus dátum a magyar licenc szempontjából is, ugyanis elutasítják a kérelmet, ha ezen a napon pl.

  • olyan lejárt tartozása van átigazolási díjjal kapcsolatban, ami még december 31. előtt keletkezett;
  • vagy lejárt tartozás (szintén december 31. előtt keletkezve) a társadalombiztosítás, adóhatóság, és/vagy munkavállalók felé;
  • stb.

(A lejárt tartozásokra van egy apró enyhítés: az összegük nem lehet több, mint egy tök bonyolult arányszám a személyi ráfordításokból és a belföldi bevételek változásából keletkeztetve, valamint vallani kell, hogy június 30-ig mindent törlesztenek.)

Vajon a Honvédot miért utasították el elsőfokon?

Több tipp merülhet fel a licencszabályzat alapján:

  • lejárt tartozások;
  • stadion/infrastruktúra;
  • személyi állomány;
  • és a saját/jegyzett tőke összefüggéseire vonatkozó elvárások;
  • stb.

A stadiont/infrastruktúrát nyugodtan kizárhatjuk. A Hungária körutat továbbra is tudjuk használni, valamint az új Bozsikot is vélhetően birtokba veszi hamarosan egyszer a klub.

A személyi állományra vonatkozó, valamint az egyéb sportbeli kritériumokat is kizárhatjuk, mert programunk van, edzőink, sajtósunk, mindenféle szereplőnk van, akit és amit elvárnak a licencfeltételek. Vagy ha nincs, akkor jöhet a bevett gyakorlat: pár telefon, egy gyors és nulla forintos megbízási szerződés valakivel, és hopp, máris ott a szükséges igazolás. Nem először történne hasonló a magyar futballban.

A lejárt tartozásokról nem nagyon tudunk semmit, viszont ha voltak is, akkor azokat március 31-ig rendezni kellett, és az erről szóló igazolásokat ebben az esetben már az április eleji második hiánypótló körben be lehetett volna nyújtani a licencadó bizottság felé.

A saját tőkére vonatkozó előírásoknak megfelelésről se tudunk semmit, mindössze annyit, hogy ha két egymást követő évben nem éri el az adott gazdasági formára (Kft.) kötelezően előírt törzstőkét vagy alaptőkét, akkor a licencet megtagadják. Annyi könnyítés itt is van (19.§ a 31. oldalon), hogy nem a pénzügyi beszámolók december 31-i zárását veszik alapul, hanem hagynak további három hónapot a tőkepótlásra. Vagyis március 31-ig szükséges pótolni a saját tőkét.

Utóbbit a Honvédnak mindenképp szükséges, ugyanis a 2019-es és 2020-as beszámolók alapján ezt a képet kapjuk:

20192020
jegyzett tőke63 000163 000
saját tőke-108 991-453 573
forrás: Honvéd FC Kft. egyszerűsített éves beszámolók (ezer Ft)

2020-ban egyszerre sikerült megemelni a jegyzett tőkét és a saját tőkét is, az egyetlen probléma, hogy az utóbbit negatív előjellel. A fenti szabályozás lényege viszont az, hogy egymást követő két évben nem fordulhat elő olyan, hogy a saját tőke nem éri el a jegyzett tőkét. Március 31-ig tehát pótolnunk kellett (pl. tulajdonosi apporttal), ráadásul a jegyzett tőke emelése miatt még száz misivel többet is kell beletenni, mint a negatívba fordult saját tőke mértéke.

A tőkepótlásra is igaz, ami a lejárt tartozásokra, hogy ha március 31-ig megtörtént, akkor miért nem a második hiánypótlási körben adtuk be a vonatkozó igazolásokat? Egyébként március végén is volt egy hiánypótlási kör, tehát ha a rendezés megtörtén volna március 16., vagyis a licenckérelem leadásának határideje előtt, akkor még ott is lehetett volna pótolni. Furcsa, hogy az elsőfokú bizottság döntését követő harmadik körben kell pótoljunk dokumentumokat.

A licencszabályzat egyébként viszonylag egyértelműen fogalmaz, vagyis ami nem volt elrendezve március 31-ig, az bukó. Tehát a mostani hiánypótlásként megküldött dokumentumok mindegyikének legfeljebb március 31-ig létre kellett jönnie. (Kivéve a 24/A § F.05 pontját az 54. oldalon, amit nagyon nehéz értelmezni, de nem tűnik úgy, hogy bármi haladékot jelentene a feltételek alól.)

Összefoglalva // a hiánypótlás nem haladék!


Sötétben tapogatózunk

Sem az MLSZ, sem a Honvéd nem túl bőbeszédű a klublicenc-kérelmekkel kapcsolatban, vagyis az egyszerű szurkolónak marad a tippelgetés. Május 6-án ülésezik újra az elsőfokú bizottság, addig azért van bőven izgulni valónk. Sőt, külön érdekes lesz, hogy milyen licencet kapunk/nem kapunk: NB I-eset igen, nemzetközit nem, vagy mindkettőt igen?

Legalább a Zete verte a Budafokot, vagyis mire megszületik a bizottság döntése, valószínűleg eldől a bentmaradás kérdése is – remélhetőleg a javunkra.


  • figyelmeztetés // a fenti bejegyzés nem esett át semmiféle előzetes ellenőrzésen, így alkalmas lehet a Kispest-szurkolók félrevezetésére.
  • hozzászólás // a poszthoz kizárólag előmoderációt követően lehetséges hozzászólni. Az előmoderáció működéséről itt olvashatsz bővebben.
  • amennyiben // semmiképp sem bírod ki azonnali közlés nélkül, ajánljuk figyelmedbe a Kisközt, mint lehetőséget.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||