Mastodon

Három éve tulajdonos a Metalcom Sport (Reditus Equity) Kispesten

Egy igazi sikertörténet.

rear view on trabant on road

A napokban volt három éve, hogy bejelentették, a Quinex America LLC eladja a Honvéd FC Kft-t a Reditus Equity Zrt-nek. Vagyis Hemingway a Metalcomnak, tehát Bozó Zoltánnak és Mendelényi Dánielnek.

Azóta minden megváltozott:

  • lett szép, új stadion,
  • lett új címer,
  • lett új minden, hozzáállás a közösséghez, a szurkolókhoz,
  • lett egy csomó pénz, többségében valahonnan,
  • lett egy csomó új játékos,
  • viszont nem lett eredmény,
  • eltűntek a saját nevelésű játékosok,
  • és kezd eltünedezni valami, amit én (mi) szeretünk Kispestnek nevezni. (Jó, nem feltétlen eltűnni, hanem lecserélődni, felhígulni, számunkra befogadhatatlanná válni, tehát távol kerülni tőlünk, hogy maradjon a mi Kispestünk, amit mi találunk ki, és mi élünk meg – magunknak.)

Mivel itt a tavasz, ilyenkor szoktak megjelenni a cégek éves beszámolói, illetve ilyenkor osztják ki a következő idényre érvényes klublicenceket, így alkalmunk nyílt kicsit elmélázni a mindenféle dolgokon.


Előzetesen: egyáltalán nem értek a cégügyekhez, pláne nem a könyveléshez. A következő poszthoz nagyon sokat kellett kutatnom, olvasnom, és feltételezem, egy szakértő számára így is tele lesz mindenféle hülyeséggel, végletes egyszerűsítéssel. Javításokat, értelmezést köszönettel fogadunk akár kommentben, akár emailben a hanta@taccs.hu címre.

A Honvéd FC Kft. éves beszámolóinak általunk készített, kivonatolt, idősoros táblázatát itt találjátok.


Egyes támogatások és kiadások (forrás: Honvéd FC Kft. éves beszámoló)

2021-ben egyedül az EMMI-től 1,736 milliárd forint támogatás érkezett, ami paritásban van a Honvéd FC Kft. 2018-as, tehát az utolsó Hemingway-év összes bevételével (1,778 milliárd forint). A 2018-as beszámoló egyáltalán nem említ a kiegészítő mellékletében a fenti képen láthatóhoz hasonló tételeket, azok az első teljes Metalcom-évben, vagyis 2020-ban jelentek meg. Az első nevesített támogatás az EMMI-től ekkor még mindössze 1,05 milliárd forint volt.

Az összegek nagyságrendjéből jól látható, hogy a Honvéd összes bevétele a tulajdonosváltás előtti utolsó teljes évhez (1,778 milliárd forint) képest három év alatt mintegy 3 milliárd forinttal nőtt, és ennek a növekedésnek egy jelentős része az EMMI által nyújtott állami támogatás. (Az most mellékes, hogy ugyanezen időszak alatt, miközben hatalmas összegek érkeznek névleg Kiemelt Akadémiai támogatásként, a kispesti nevelésű játékosok szinte teljesen eltűntek a csapatból, illetve, hogy az EMMI miért csak a tulajdonosváltást követően kezdte el ilyen nagyságrendben támogatni a klubot.)

A 2021-es beszámoló kitér egyéb tételekre is, például:

  • 737 millió forint származott az MLSZ-től a vagyoni értékű jogokért, vagyis azért, hogy a Honvéd az NB I-ben játszik, és tévés pénzt termel, szerepel a fogadási szelvényeken, helyezést ér el satöbbi.
  • reklám és szponzoráció 277 millió, vagyis működik a marketing, a Honvéd egyre komolyabb brand. Összevetésként például a klub összes bérköltségének (2,86 milliárd forint) 9,7 %-át teszi ki ez a bevételi forrás. (Sajnos nem szerepel bontásban a labdarúgók, edzők, illetve az egyéb, nem sportszakmai alkalmazottak bértömege, hogy legalább azt lássuk, a saját bekerülési költségét hányszorosan termeli ki a nem részletezett, azonban állandóan változó létszámú és feladatkörű csapat. Az pedig külön vicc, hogy ha a következő évben egy darab U21 játékost a pályán tartunk az idény során, akkor az az egy játékos több pénzt termel így, mint a klub teljes reklámból és szponzorációból származó bevétele.)
  • és az előbbi tétel még így is ötszöröse(!) a jegy- és bérletértékesítésből származó bevételeknek (55 millió forint).
Jegyzett és saját tőke (forrás: Honvéd FC Kft. éves beszámoló)

Ez a rész viszont sokkal érdekesebb, ugyanis az MLSZ hatályos klublicenc szabályzatának 19.§ (1) a/4 pontja szerint automatikusan megtagadandó a klublicenc megadása azoknak a kérelmezőknek, akiknél az éves
beszámolójában a saját tőke két egymást követő üzleti évben nem éri el az
adott társasági formára a 2013. évi V. törvény 3:161. §avagy 3:212 §a által
kötelezően előírt törzstőkét vagy alaptőkét
“.

Nos, a Honvéd FC Kft. saját tőkéje az alapításától (tehát 2003-tól) egészen a Metalcom első évéig folyamatosan pozitív volt, majd jött két negatív év, és 2021-ben végre újra pozitív lett, köszönhetően a fenti képen is olvasható 480 millió forintnyi tőkepótlásnak.

Fontos, hogy a licencszabályzat értelmében “a tőkerendezési kötelezettségnek történő gondoskodásnak minősül, amennyiben a tulajdonosok ténylegesen a licenckérelmező rendelkezésére bocsátották a termékeket /szolgáltatásokat és/vagy pénzeszközöket. A pénzeszközök rendelkezésre bocsájtásának pénzforgalmilag is teljesülnie kell. Ez alól kivételt képeznek a pénzmozgást nem igénylő tételek, pl. a tulajdonos által korábban nyújtott tagi kölcsön elengedése, apportja. Egyéb szándéknyilatkozat vagy cégbírósági bejegyzés nem minősül a tőkerendezési kötelezettség teljesítésének” – vagyis lefordítva: a tulajdonosok vagy betesznek pénzt és pozitívba fordítják a tőkét, vagy elengednek a klub részéről feléjük fennálló tartozást. A lényeg, hogy a klubot üzemeltető cég mozgásterét növelni kell.

A 2022/23-as bajnokságra vonatkozó klublicenc-kérelmeket március 31-ig kellett leadni. Az elsőfokú döntés május elején várható.

Apró megjegyzés: amióta van klublicenc Magyarországon, azóta 2021-ben fordult elő először a Honvéddal, hogy nem kapta meg első körben az NB I-re és a nemzetközi szereplésre (UEFA) is jogosító licencet.

Személyes megjegyzés: az látszik, hogy a klub mögött álló emberek és cégek képesek nagyobb összegeket szerezni a klubnak, azonban a sok pénz még nem jelenti azt, hogy azt képesek felelősen és értelmesen elkölteni, illetve megfelelni bizonyos kritériumoknak.

Rövid lejáratú kötelezettségek (forrás: Honvéd FC Kft. éves beszámoló)

Az utolsó, az éves beszámolóból kiemelt mellékleti lapon az látható, hogy a klubot egy komolyabb adósság terheli, viszont üdvözítő, hogy a vagyoni helyzetét jellemző mutatóknál a kötelezettségek (tehát kb. a tartozások) aránya jelentősen csökkent: 2020-ban 99,51%-a volt a kötelezettségek az összes forrásnak, 2021-ben már csak 87,09%-a. Utóbbi egyébként nem a mindenféle tartozások megfizetésének köszönhető, hanem a másik oldal, a bevont források növekedésének. A Honvéd FC Kft. kötelezettségei egy év alatt 4,691 milliárd forintról 4,626 milliárdra, vagyis alig 65 millió forinttal csökkentek, miközben a források 4,714 milliárdról 5,311 milliárdra (+597 millió) nőttek.

A Honvéd kötelezettségállománya 2003 és 2018 között a 72 millió és 649 millió forint közötti sávban mozgott (a korábbi tulajdonosváltáskor a Honvéd egy komolyabb hitelt vett fel, és az ebből származó kötelezettségek folyamatosan terhelték az egyenleget), 2018 után viszont hirtelen 4,6 milliárd forintra ugrott. Vélhetően itt ugyanaz történt nagyban, mint a legutóbbi tulajdonosváltáskor, vagyis a Honvéd megvásárlása pénzbe került, és gyakorlatilag a Honvéd saját magát vásárolta meg, tehát a kötelezettségek egy része olyan kifelé fennálló követelés lehet, ami a kivásárlás ellenértékét tartalmazza.

Grafikusan így néz ki a Honvéd FC Kft. végletekig leegyszerűsített története:

  • jól megfigyelhető, hogy 2019-ben az egyenletes növekedést felváltotta egy hatalmas ugrás, ami nagyrészt az egyéb bevételek megugró arányának köszönhető.
  • 2018-tól komoly üzemi veszteséget termelt a Kft, amit tavaly sikerült eltüntetni.
  • az ábra nem tartalmazza, ezért itt írjuk le: 2018-ban az összes személyi jellegű ráfordítás (kb. a bérek) 1,075 milliárd forint volt, majd 2019-ben 1,477 milliárd, 2020-ban 2,173 milliárd és 2022-ben 2,866 milliárd. Vagyis alig három év alatt megháromszorozódott, viszont még így is sikerült a 2020-as 76%-ról 61%-ra csökkenteni a személyi ráfordítások arányát az összes bevételre vetítve.

És ezért cserébe mit kaptunk, mi kerül ennyi pénzbe?

Ez:

Igen, a Metalcom Sport tulajdonosi időszakában, vagyis a legutóbbi három idényben egyetlen fordulót sem töltöttünk az ötödik helynél előrébb.


🗣️  a hozzászólás // előmoderált.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||