Mastodon

Forradalmi megoldásokkal debütált az új Tüskecsarnok: ha befelé nő, akkor majd lerágjuk!*

Először láthatta működés közben az új Bozsik Arénát a nagyközönség.

újbozsik nézőkkel

Nagyon szép az új Bozsik (tételmondat!) – egészen addig, amíg szigorúan a pálya felé nézel, mondjuk a meccset.

Viszont a valóságban az van, a szurkoló, ha úgy adódik, és elég gyakran adódik úgy, hogy adott helyzetben utolsó lehetőségként imádkozóra fogja, és tekintetét könyörgő szemekkel reflexből az ég felé emeli. Mivel az új Bozsik egy fedett sportlétesítmény** az ég felé vetett tekintet kényszeredetten megakad a födémben. (** Erre később még visszatérünk, mert csak bizonyos megkötésekkel, és száraz időben tekinthető annak.)

A szem előszőr csak megakad, majd kikerekedik. Emberünk ekkor kicsit forgatni kezdi, tekint balra, tekint jobbra, tekint előre, nyakát tekerve maga mögé, azonban nézzen bárhova, mindenhol ugyanazt látja:

össze-vissza bevert, kilógó szögeket a plafonból!

Ha egy képzeletbeli nagyfaterom a reggel leöntött két lityó pálinkától befűszerezve ilyet munkát hozna össze a hétvéginek nevezett csehszlovák gyártmányú, osb-lapokból tákolt házban, akkor a képzeletbeli nagyanyám azonnal kikeresné Hufnágel Pisti számát a telefonkönyvből, és akár Ausztráliáig repülne érte.

Most komolyan, ez mégis micsoda? Milyen szabvány szerinti építkezés?

kókánybozsik3
Bélám, mássz már fel a tetőre, itt van pár kétszázas szög, oda kéne vele erősíteni a hullámlemezeket a vasgerendákhoz! (A kép klikkre nagyobb lesz.)
kókánybozsik4
Ezek a szögek vajon milyen magasztosabb célt szolgálhatnak? Galambriasztó mintájára valamiféle denevérriasztó lenne? Az egész stadion tele van hasonló megoldásokkal. Elég csak felnézni érte a plafonra. Bárhol. (A kép klikkre nagyobb lesz.)

Azt hinnéd vége, de nem, nagyon nem. Egy nagyjából bruttó

16-17 milliárdba fájó stadionnál

nem fognak félmunkát végezni.

kókánybozsik1
Igen, jól látod: A-LU-FÓ-LI-Á-BA vannak csavarva a csövek! Folpackba, mint a szendvics, amit anyád csomagolt általánosban. A háttérben természetesen jól megfigyelhető egy újabb folt indokolatlan szög. (A kép klikkre nagyobb lesz.)

Arról sajnos nem készítettem képet, hogy a korzón, a bukótér hiányában vészesen alacsony kerítés előtt végigfutott két kábel, csak úgy, odadobva. Gondolom a tévéseké lehetett, talán nem lesz ott a bajnokikon. Viszont a tetőhöz rögzített kábelekről lőhettem volna egy képet, ugyanis akkora kókányolást sikerült összehozni, hogy arra sem vették a fáradtságot, hogy méretre vágják a fekete gyorskötözőket, amivel a mindenféle fémelemekhez fogatták a kábeleket. Nem lőttem, mert itt már nem is szánakozva tekintettem a stadion egyes megoldásaira, hanem hangosan röhögtem rajta. 16-17 milliárd forint, és tényleg csak a Füles magazin címlaplányai hiányoznak a falakról, valamint egy nejlon alatt tartósított Skoda 1200-es a lelátó alól.

Apropos, lelátó.

kókánybozsik2
A stadion külső fala és a stadion teteje között tátong némi rés, ráadásul a tető se lóg túl egy centivel sem a korzó szélességén, tehát ha esik az eső, akkor az keményen be fog esni a lelátóra. (A kép klikkre nagyobb lesz.)

Sőt, a helyzet még ennél is – hogy is mondjam finoman – rosszabb. A széksorok mögötti folyosón és a felső székeken ülve elképesztően huzatos a stadion. A félpálya magasságában, ahol aztán semmi sem fogja meg mögöttünk a szelet, hiszen még a lyukacsos burkolati elemekből se jutott oda, olyan kényelmetlenül nagy a zug, hogy szinte elmenekültünk. A sarkokban némileg jobb a helyzet.

További sőt(!), visszatérve az esőre és a rövid tetőre, hogy a lelátó alatti, amúgy elképesztően szűk kerengő mindössze annyira védett az eső elől, amennyi lelátórész van fölötte. Mivel a lépcsők a lelátó közepére visznek, ezért nagyjából pár méterről beszélhetünk, ahol a lelátó alatt sem ázik az ember. Konkrétan ha esik, és pont akkor állsz be a büfé előtti sorba, akkor nagyon nagy valószínűséggel szarrá fogsz ázni.

(Ha valaki lőtt a lelátó alatt is képet, dobja már be kommentbe, hogy értsék az emberek miről beszélek.)


Nyilván, amit mi szögnek írunk, mert annak látszik, az a valóságban nem szög, hanem valami izé, aminek van rendes neve. És az alufólia is csak nekünk alufólia, egy hozzáértő szakinak szintén valami izé.

A büfével és kínálatával (800 forint egy korsó sör [Heineken], 1200 egy szendvics) nem foglalkozunk, ugyanis a tegnapi meccset az UEFA és nem a Honvéd rendezte, tehát nem a mi büféseinket és árainkat láthatta a nagyérdemű.


Beküldött képek galériája //

Megjegyzés és hasznos tudnivaló a női mosdós képhez: a WC-papír tartó tetejére rá lehet tenni az elemlámpa-módba kapcsolt telefont, mert ha egyedül vagy, a lámpa nagyon hamar lekapcsol, és mozgásra csak nagyon nehezen jön vissza.

Megjegyzés a férfi mosdóhoz (nincs kép sajnos): “A budiban akartam fotózni, de folyton lekapcsolt a mozgásérzékelős lámpa… Hiába kalimpáltam, nem kapcsolódott vissza. Alig találtam ki, olyan sötét volt bent.”


*_ a címben egy klasszikus Markos-Nádast idéztünk.


? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||