Mastodon

A klub aktuális mélypontja nem csupán átmeneti tünet, hanem egy következmény

art pattern texture abstract

Megvan a sakkból ismert Élő-pontszám? Röviden összefoglalva, egy olyan érték, ami idősorosan elég jól mutatja egy sakkozó (vagy egy futballcsapat) teljesítményének változását.

A statisztikai módszer ehelyett olyan modellt alkalmaz, amelyben egy-egy mérkőzés eredményét az egyes játékosok addigi játékerejét képviselő változó határozza meg. Az erősebb játékost megverni jó eredmény, amely pozitívabb módon hat vissza a győztes játékerő-változójára, mintha viszonylag gyengébb játékos ellen győzött volna, ha viszont valaki gyengébb játékerejű ellenféltől kap ki, az negatívan hat a saját játékerő-változójára. Így a rendszer megőriz valamit a jutalom-büntetés elemeiből, de valójában statisztikai jellegű.

wikipedia

A fociban hivatalosan nem számítanak Élő-pontszámot, azonban lelkes amatőrök mégis megteszik. A clubelo.com oldal (a magyarfutball.hu adatai alapján*) még API-t is ad (csv exporttal) az adatok lekérdezéséhez, így házi körülmények között bárki könnyedén összerakhat mindenféle színes-szagos grafikonokat. Ahogy most is történik.

*_ innen pingelném a srácokat, hogy lassan felkerülhetnének az 1957 előtti meccsek is.


Kezdjük mindjárt a pontszámuk változásával a tulajdonosváltást követően:

  • 2019 nyarán a négy nemzetközi kupameccsünk (és az ott elért veretlenségünk) rendesen felpörgette a mutatót, ami
  • a négy vereséggel induló bajnokságban azonnal vissza is zuhant.
  • ősz végén volt egy jó sorozatunk, és a tavaszt is két bravúrral kezdtük (Videoton 0-0, Fradi 0-0, bár közte egy Kövesd elleni 1-2), majd ismét kezdtünk bezuhanni. Sanninót ekkor váltották le.
  • 2020 nyarán ismét a nemzetközi kupameccsek tartották szinten a pontszámunkat, azonban ahogy kezdett beérni az Urbányi-Bódog kombinált munkája, októbertől ismét jött egy gyors beszakadás.
  • Bódog el, Pisonttal úgy tűnt, valamennyire sikerül stabilizálni a helyzetet egy viszonylag elfogadható szinten, azonban pont a számunkra fontos, ahol igazán sok pont bukható, valamint a bentmaradás szempontjából sem utolsó meccseken teljesítettünk rosszul (ZTE 2-2, Mezőkövesd 1-2, Budafok 2-3).
  • ekkor jött Feri, akivel
  • a bentmaradás sikerült (bár ez nem feltétlen csak rajtunk múlt), viszont az őszi szezon elejére olyan mélységekbe navigálta a csapatot, ahonnan pár meccsel egész látványosat lehetett emelkedni,
  • majd még nagyobbat zuhanni.

A jelenlegi 1229 pontunknál alacsonyabb értéket a klub története során mindössze négy időszakban mutatott az Élő-pontszámunk (a kiesés pillanatában a pontszámunk 1251 volt, tehát magasabb, mint most):

  • Az 1998-99-es idényben, amikor bedőlni látszott a klub. A mélypontot 1999. március 22-én értük el: 1219 ponttal.
  • A 2006-07-es idény elején, az előző tulajdonosváltás környékén. Egy Vác elleni vereséget követően 2006. augusztus 27-én a pontszámunk 1172-re süllyedt.
  • A 2009-10-es idény őszének közepén az utolsó helyen állt a csapat. Sisát Morales váltotta, és érdekes módon az időszak legalacsonyabb pontszámot már az utóbbival hoztuk, mégpedig 2010. február 28-án: egy Kaposvár elleni vereséget követően mindössze 1173 pontunk volt.
  • A klubtörténeti mélypontot a 2014-15-ös idényben értük el. 2015. március 9-én egy MTK ellen hazai zakót követő 1164 ponttal.

Az 1956 óta vezetett adatsor alapján a jelenleginél alacsonyabb pontszámot mindössze 215 alkalommal mértek a Honvédnál, miközben magasabbat 3465 alkalommal. Ha csak a rendszerváltástól (az 1990/91-es bajnokságtól) nézzük, akkor a mostani továbbra is a 216. legrosszabb pontszámunk, szemben a kereken 1100 jobb értékkel. Még tovább szűkítve az időintervallumot, a feljutás óta (a 2004/05-ös bajnokságtól) a 210. legrosszabb érték, viszont a jobbak száma 558-ra zuhant, vagyis még mindig bőven a legalsó negyed környékén járunk.

Érdekesség, hogy utoljára a maihoz hasonlóan alacsony pontszámunk (1229) öt éve, 2016 októberében, egy Fradi elleni vereséget követően volt. A következő meccset, a hazai Haladás ellenit megnyertünk, és az akkor elindult, az idény végig kitartó hazai győzelmi szériánk, valamint az idegenbeli teljesítményünk végül bajnoki címet ért. A 2015-ös klubtörténeti mélypontot követően tehát egy tudatos csapatépítéssel két év alatt elég messzire lehetett eljutni.

A 2016-os 1229 pont egy másfél élve tartó fokozatos emelkedés egyik megállója volt, a mai viszont egy két éve tartó fokozatos lecsúszásé. Ugyanaz a pontszám, mégis hatalmas a különbség.


Kicsit túl lett írva az előző grafikon, nem ez volt a terv. A következővel rövidebb leszek.

A jelenlegi 1229 pont természetesen nem csak a saját korábbi teljesítményünkhöz képest vizsgálható, hanem összevethető más csapatokéval is. A következő grafikonon a Honvéd mellett az Újpest, a Paks és a Mezőkövesd legutóbbi 150 meccsét követő Élő-pontszámait raktuk egymás mellé.

Pár apróság jól látható:

  • az Újpest három éve (~100 mérkőzés) iszonyatosan mélyen van.
  • mi is nagyjából 90-100 meccse kezdtük el a fokozatos visszaesésünket.
  • mindeközben a Paks tartósan beállni látszik egy adott szintre - jóval fölöttünk.
  • a Mezőkövesd kiszámíthatatlan. Ők amúgy is csak hasraütésre kerültek bele a grafikonba.

A többi klubot is nézve (az idő közben elengedett kezű Videotonnal együtt) egészen feltűnő a mélyrepülésünk, aminek a várható értékek szerint még egyáltalán nincs vége. Miközben egy sehonnan érkező Kisvárda 1300 pont fölött stabilizálja magát, mi a két évvel ezelőtti szoros, de legalább elölről mért harmadik helyről sikeresen visszaküzdöttük magunkat a hátulról harmadikra.

Mögöttünk már csak az NB II-ből feljutott Debrecent és Gyirmótot, valamint az idén totálisan összeomló MTK-t találjuk.


A pénteki, Paks elleni meccsen a statisztikai várakozások alapján 46,5% az esélye, hogy pontot szerzünk, viszont mindössze 23%, hogy nyerünk.

Ez a 23% egyébként nagyjából annyi, amennyi esélyt arra adnak, hogy a Paks legalább(!) 2,5 góllal ver minket.

képernyőkép: clubelo.com

Nagyon nehéz a helyzetünkben csak edzőproblémáról beszélni.

Az Élő-pontszám ilyen mértékű és fokozatos csökkenése azt jelenti, hogy az elmúlt két évben képtelenek vagyunk legalább a hozzánk hasonló polcon lévőnek hitt csapatok ellen egy normális eloszláshoz hasonló hatékonysággal hozni a meccseinket.

A velünk élő problémáról tehát elmondható, hogy hosszabb idősoron, egy objektív sztenderd alapján létezőnek tekinthető, és az elmúlt hetek eredménytelensége nem csak egyszerűen a tünete valaminek, hanem egyben a következménye is.

A bajok nem Ferivel kezdődtek, viszont alatta lett a leglátványosabb. A bajok valamikor két-két és fél éve kezdődtek. A papíron megerősített keret, a papíron jónevű edzők, az új akadémia és edzőközpont, az idén átadott új stadion, a látványosan megemelt költségvetés mind remek dolgok, azonban valami mégsem működik.

Ha minden lehetőség adott, akkor mégis mit rontunk el?


Véleményem szerint egyszerűen gazdátlanok vagyunk. A tulajdonosok nem valódi tulajdonosok, nem érzik és kezelik saját vagyontárgyukként a klubot. A tulajdonosokat képviselő, a napi ügyekért felelős ügyvezető lehetőségei ezzel erősen bekorlátozódnak, és így a döntési szintekből a legfelső kettő - pont ahol a nagy dolgoknak kellene eldőlniük - gyakorlatilag értelmezhetetlenné válik.

Márpedig így nem lehet egy klubot vezetni, mert a kompetens felsővezetés hiányában idővel a többi szint és részterület is szétesésre van ítélve.


Természetesen // fenntartjuk a tévedés jogát. Könnyen előfordulhat, hogy valamit nem vettünk észre, és valójában egy általunk ismeretlen hatásmechanizmus magyarázza a történteket, valamint az eredményesség süllyedése csak látszólagos együttjárást mutat a tulajdonosi szerkezetben történt változásokkal.


címlapkép: Karolina Grabowska/Pexels.com

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||