Mastodon

A bolygó neve: Öcsibácsi

Tudományos ismeretterjesztő rovatunk keretében szeretnénk elmondani, hogy húsz éve fedezték fel a 82656 (2001 PQ13) számú kisbolygót, és tizenöt éve kapta a 82656 Puskas nevet*.

Egészen zseniális véletlen, hogy pár eltés és szegedi diák épp Spanyolországban járt tanulmányúton, ahol egy korábban felfedezet kisbolygó követése közben akadtak rá a későbbi 82656 Puskasra. A felfedezők: Sárneczky Krisztián, Szabó Gyula és Sziládi Katalin, azonban a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) furcsa szabályai miatt az adatbázisokba csak az előbbi két név került be.

(* A felfedezés egész pontosan 2001. augusztus 10-én, a névadás pedig 2006. augusztus 8-án történt, vagyis a Kispest augusztus 3-i születésnapja környékén.)

A 82656 Puskas kisbolygó (fotó: csillagaszat.hu)

A kisbolygó adatai:

(képernyőkép: NASA Small-Body Database)

A kisbolygó jelenleg pont a pályája Földhöz viszonyított egyik távoli pontján jár (4,514 Cs.E.), igazán közel legközelebb 2025 január elején kerül hozzánk (~1,62 Cs.E.), azonban ekkor se reménykedjünk, hogy szabad szemmel látható lesz az égbolton.

A 82656 Puskas pozíciója 2025. január 1-én (képernyőkép: NASA Small-Body Database)

A magyar nevet viselő kisbolygók, illetve a magyar felfedezésű, jelenleg név nélküli kisbolygók listáját itt találjátok.


? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||