Mastodon

A Honvéd annyira modern elvek mentén igazol, hogy arról külön cikket írt a Telex

Ne haragudjatok, de ezt az anyagot egyszerűen nem vette be a gyomrom. Helyette inkább megforgatta, és kiköpte magából.

Igen, a Honvéd scoutrendszeréről (játékosmegfigyelői hálózatáról) megjelent telexes cikk és a Tapasztalt Valóság között feszülő éles ellentmondásokról lesz szó a következő viszonylag hosszú posztban.

Illetve egész pontosan a 2020 nyarától tartó időszakról (“Amikor Koppányi Gergely, a magyar scoutrendszer egyik leghíresebb szereplője 2020-ban, vezető játékosmegfigyelőként a klubhoz érkezett, még csak két-három ember foglalkozott a területtel (..)”). Megnézzük, hogy kiket igazolt a Honvéd, mennyire jött be az adott igazolás, mi van ma a játékossal, valamint megnézzük, hogy kiket sikerült értékesíteni, és kik azok, akikről csak szimplán lemondtunk.

A végén próbálunk valami egyenleget vonni, de nem nagyon, és itt újfent idézném az idézett cikket: “a mérhetetlen mennyiségű beérkező ajánlás és adat feldolgozásához kevés lesz a kapacitás.”

A hajtás után poszt megértéséhez mindenképp szükséges elolvasni az eredeti, a Telexen megjelent anyagot.

Igazolások 2020 nyara óta

Edzők

Bódog Tamás // 2020 nyarán két év plusz opcióra írtak alá a Kisvárdától igazolt(!) edzővel. Bódog elődje egy olasz, az 5-3-2-t erőltető Sannino volt (a Sanninót váltó Pisont egy rövid és sikertelen kitérőt követően megtartotta a játékrendszert), vagyis az általa elképzelt focinak se a képzési, se a játékosállománybeli feltételei nem voltak meg a klubnál. Ősz végén, alig tizenpár bajnokit követően, 0,83-as pontátlag mellett kirúgták. Az utódja ideiglenesen Pisont lett.

Pisont István // eredetileg átmeneti megoldásnak szánták Bódog után, majd a télen megerősítették a tavaszi szezonra. A rossz rajt, illetve a hazai Budafok elleni vereség után hirtelen megijedtek a klubházban a kieséstől, és leváltották Pisontot. A helyére érkező Horváth nem hozott jobb számokat, és meglett a bentmaradás.

Horváth Ferenc // 2021 tavaszának elején érkezett Pisont helyére, benntartani a csapatot az NB I-ben. Sikerült, majd a sikerre való tekintettel, a nyáron egy évet hosszabbítottak vele. 2022 tavaszán, egy bajnokit követően, 1,17 pont per meccses átlaggal távozott.

Vignjevic, Nebojsa // egyelőre még újfiú.

Érkező játékosok

(Nagyjából a Kispestre igazolásuk sorrendjében.)

Zsótér Donát // Újpesten lejárt a szerződése, majd Kispestre 2020 nyarán két év plusz opciót írt alá. Azt elmúlt két évben a csapat egyik alapembere.

Baráth Botond // 2020 nyarán tért vissza Kansasből és írt alá egy év plusz opciót. 2021 nyarán hosszabbított egy évet. Alapembernek indult, majd jó fél évre megb*szta a korona. Az idei szezonban volt már cséká, viszont csak a meccsek nagyjából felén játszott.

Tóth-Gábor Kristóf // az egyik Állatorvosi Lovunk. 19 évesen, 2020 nyarán érkezett valamiféle koncepciójátékosként (projektjátékos!) két év plusz opcióra az NB II-es Haladástól. A nagy 2020/21-es idénykezdeti játékoshiány idején hat bajnokin (volt, hogy kezdőként), két kupameccsen, és egy EL-meccsen is pályára léphetett, összesen 400 perc időkeretben. Amint érkezett játékos a csapathoz, azonnal kiváltottuk a kettős játékengedélyét, és így már Siófokon (NB II) sem játszott. 2021 tavaszát az NB II-es Kazincbarcikánál tölti, majd 2021 nyarán egy évre kölcsönadjuk a szintén NB II-es Haladásnak. A szerződése is itt fog leketyegni idén nyáron, kérdés, kívánunk-e élni az opciónkkal? Az elmúlt egy évben az NB II-ben 28 meccsen 2 gólt lőtt, és a Haladásból is teljesen kiszorult.

Tamás Krisztián // 2020 nyarán érkezett két év plusz opcióra a Videotontól (előttünk a Zeténél volt kölcsönbe). Azóta alapember a csapatban.

Nagy Sándor // határozatlan időre érkezett 2020 nyarán Tujvel mögé a kapuba. Nem lépett pályára a bajnokságban, és 2021 nyarán távozott.

Traore, Boubacar // szintén 2020 nyarán érkezett két év plusz opcióra egy tunéziai csapattól, mint projektjátékos, vagy mifene. Bódognál a nagy év eleji csatárhiányban állandó csere, az EL-ben egy, a bajnokságban kettő gólt lő. Bódog után Pisont is megpróbálkozik vele, majd hónapokra eltűnik a csapat közeléből. Idény végén Feri kétszer is becseréli pár percre. A nyáron kölcsönadják az amerikai Sporting Kansas második csapatának, azonban alig egy hónap múlva újra Magyarországon találjuk. Ősszel kap pár percet az NB III-as csapatunkban, azonban a klub hivatalosan sosem ismeri el, hogy visszatért az országba. Jelenleg nem tudjuk, hogy mi van vele. A szerződése nyáron leketyeg, kérdés, mennyire kíván élni a klub az opciójával?

Gale, Thierry // még a Hemingway-éra idején érkezett kispestre a barbadosi szélső, azonban annyira fiatal volt akkoriban, hogy csak 2020 nyarán írhattak alá vele egy hároméves szerződést. Az NB I-ben csak Bódognál a csatárhiány idején, valamint Pisontnál pár meccsen játszott. Nyáron Feri kitette a keretből, azóta az NB III-as csapatban játszogat.

A nagy 2020 nyári csatárhiány // a 2020/21-es bajnokság előtt a klub eladta Lanzafamét és Moutarit, ezért Bódog az első meccsein az Ugrai, Tóth-Gábor, Traoré, Gale, Cipf ötösből válogathatott kedvére.

Balogh Norbert // már idény közben jelentették be, és azonnal gólokkal, gólpasszokkal indult a két év plusz opcióra igazolt játékos. 2021 tavaszától Horváth Feri a szélen játszatta, meg is látszott Norbi teljesítményén. Már tavaly nyáron eligazolt volna, és erre most télen minden esélye megvan még mindig. Egy jó játékos, akit meg sem próbáltunk az elmúlt időben a posztján játszatni.

Craciun, Artur // a fiatal romániai belsővédőt 2020 nyarán igazoltuk, szintén projektjákosként két év plusz opcióra. Az NB I-ben épphogy debütált 2020 őszén, majd tavasszal kölcsönadták papíron a román Viitorul Constantának, azonban a valóságban a moldovai FC Suruceninek. 2021 nyarán egy évre a bolgár Lokomotiv Plovivhoz került kölcsönbe, és a szerződése is itt fog leketyegni. Nála is kérdés, hogy mennyire kíván élni a klub az opciójával?

Sani, Abacha // ahogy Galeval, úgy a nigériai Sanival is csak 2020 nyarán lehetett szerződést kötni. Két év plusz opciót írt alá. Pár edzőmeccs kivételével az NB I-es keret közelébe sem került, viszont az NB III-ban játszogat. Az opcióját idén nyáron lehetne érvényesíteni.

Eppel Márton // 2020 őszén érkezett egy éves szerződéssel. Alig két hónappal később sérülés miatt kidőlt egy jó fél évre. A visszatérése után, a 2020/21-es szezon legvégé Feri kezdőként számít rá, azonban az idényt mindössze egy lőtt góllal fejezi be. 2021 nyarán újabb egy évet ír alá, azonban ősszel legfeljebb epizodista, nulla góllal. 2021 telén az NB II-es Diósgyőrhöz igazolt.

Bőle Lukács // a klub nélkül tengődő játékos 2020/21 telén érkezett másfél év plusz opciós szerződéssel. Az elmúlt egy évben volt pár jó meccse (bár érdekes, ezek egyikét sem nyertük meg: l. kétszer is a Debrecen ellen, vagy a hazai Budafok elleni 2-3), azonban leginkább azért maradt meg az emlékezetünkben, mert rendszeresen hónapokra eltűnik sérülés miatt. Ahogy jelenleg is. Ha nem sérült, akkor átlagosan 60 perceket játszik, tehát nála is kérdés, nyáron vajon élünk az opciós jogunkkal?

Bardea, Nir // az izraeli középcsapat FC Ashdodból érkezett 2020/21 telén – szinte azonnal a kezdőnkbe. Pisontnál fixen játszott, azonban Ferinél egy percet sem kapott a bajnokságban. Az egerszegi kupameccs részben rajta ment el, miután egy butasága miatt Klemenzet kiállítja a bíró. Nyáron Feri kiteszi a keretből, ezért ősszel az NB III-ban játszik. 2021/22 telén akkora játékoshiány alakult ki Kispesten, hogy Feri visszateszi a keretbe, és azonnal kezdőként nevezi a Gyirmót ellen. Kiállítják, Feri pedig távozik. Bardea szerződése idén nyáron jár le, azonban opciót tartalmaz. Vessük össze: egy év alatt hat bajnokin szerepelt.

Klemenz, Lukas // 2020/21 telén Bardea mellett még egy középhátvédet igazoltunk, vélhetően az idény végén visszavonuló Kamber, és a ki tudja meddig hosszabbító Lovric pótlására. Ahogy Bardea, úgy Klemenz is hamar bekerült a kezdőbe Pisontnál, majd Feri érkeztével azonnal ki. Két hónap padozás után újra alapember, ahogy egész ősszel. A szerződése 2023 nyaráig érvényes és opciót tartalmaz.

Nagy Dominik // a két középhátvéd mellé két szélső is érkezett 2020/21 telén. Az éppen klub nélküli Nagy Dominik 2022 végéig írt alá Kispestre, ahol azóta, ha éppen nem sérült vagy eltiltott, akkor alapember.

Szappanos Péter // 2021 nyarára egyértelművé vált, hogy Tujvel nem megoldás hosszú távon, és Levkovich elengedése sem feltétlen volt jó döntés. Az akkor még Mezőkövesden védő Szappanossal már idény közben megegyeztek. és három évet írtak alá vele. Ősszel iszonyatos mennyiségű gólt kapott, azonban Rossinál még így is bekerült a válogatott keretébe, amikor Gulácsi megsérült. Alapember.

Nono // 2021 nyarán érkezett a pozsonyi Slovantól. Abszolút Feri embere, Diósgyőrből elég jól ismerhették egymást. Két év plusz opciót írt alá, alapemberként futott egy vállalható őszt, majd 2022 januárjában eligazolt egy szaúdi csapathoz.

Pantelic, Dusan // szűrőbe érkezett 2021 nyarán, és egy év plusz opciót írt alá. Az őszt végigjátszotta.

Talys, Oliveira // 2021 nyarán egy évre érkezett kölcsönbe kivásárlási opcióval a horvát NK Osijektől, azonban az első perctől csak akkor játszott, ha nem voltunk meg tizenegyen. Télen inkább egy ciprusi csapathoz igazolt.

Lukic, Nenad // 2021 nyarán két év plusz opciót írt alá a közelmúltban szerb gólkirály játékos. Alapember, b*ssza a gólokat.

Machach, Zinedine // 2021 nyarán, az utolsó pillanatban érkezett kölcsönbe, de vételi opcióval papíron a Napolitól, azonban a valóságban valami egyéb kölcsönadásból. Finoman fogalmazva sem tesz meg mindent azért, hogy bizonyítson, és talán ennek is köszönhetően került ki a keretből 2021 őszén, alig két hónappal az érkezése után. 2021 telén viszont annyira elfogytunk, hogy visszakerült a keretbe, sőt, a Gyirmót ellen kezdett is. Vajon nyáron élünk a vételi opciónkkal?

Petrusenko, Oleksandr // 2021/22 telén érkezett az ukrán bajnokság utolsójától. Eredetileg a Dinamo Kievben nevelkedett, azonban az első élvonalbeli meccsét csak 23 évesen játszotta épp az előző klubjában, az FK Minajban. Innen igazoltuk le másfél év plusz opcióra. A posztja védekező középpályás (l. Hidi, Nagy Geri).

Petkovic, Marko // 2021/22 telén érkezett a szerbiai Backa Topolától egy igazi hiányposztra (Lovric, Kovács Nikó), vagyis jobbhátvédnek. Másfél év plusz opciót írt alá.

Drazic, Dejan // a jobbára balszélső játékos nem részletezett kölcsönbe érkezett a Slovan Bratislavától 2021/22 telén.

Táblázatos formában az iménti névsor //
érkezettszerződésmegjegyzés
Zsótér Donát2020/21 nyár2022 nyár + opcióalapember
Baráth Botond2020/21 nyár2022 nyár
Tóth-Gábor Kristóf2020/21 nyár2022 nyár + opcióállandó kölcsönben
Tamás Krisztián2020/21 nyár2022 nyár + opcióalapember
Nagy Sándor2020/21 nyár?távozott
Traore, Boubacar2020/21 nyár2022 nyár + opció???
Gale, Thierry2020/21 nyár2023keretből kitéve
Balogh Norbert2020/21 nyár2022 nyár + opcióértékesítés alatt
Craciun, Artur2020/21 nyár2022 nyár + opcióállandó kölcsönben
Sani, Abacha2020/21 nyár2022 nyár + opcióNB III-ban
Eppel Márton2020/21 ősz2022 nyártávozott
Bőle Lukács2020/21 tél2022 nyár + opció
Bardea, Nir2020/21 tél2022 nyár + opció???
Klemenz, Lukas2020/21 tél2022 nyár + opcióalapember
Nagy Dominik2020/21 tél2022 nyár + opcióalapember
Szappanos Péter2021/22 nyár2024alapember
Nono2021/22 nyár2023 nyár + opciótávozott
Pantelic, Dusan2021/22 nyár2022 nyár + opcióősszel alapember
Talys, Oliveira2021/22 nyár2022 nyár + opciótávozott
Lukic, Nenad2021/22 nyár2023 nyár + opcióalapember
Machach, Zinedine2021/22 nyár2022 nyár + opció
Petrusenko, Oleksandr2021/22 tél2023 nyár + opció
Petkovic, Marko2021/22 tél2023 nyár + opció
Drazic, Dejan2021/22 télkölcsönbe
A táblázat nem tartalmazza a 2019/20-as idény nyári és téli átigazolási szezonjában érkezett játékosokat, így a 2020 nyarán lehívott opciókat sem (pl. Kesztyűs Barna).

Összesen 24 játékos és 3 edző írt alá 2020/21 nyara óta, tehát négy átigazolási szezon alatt Kispestre. Ebből kettő korábban is itt volt (Gale, Sani), három egyáltalán nem foglalkoztatott projektjátékos (TGK, Traoré, Craciun), négyen már távoztak (Nagy Sanyi, Eppel, Nono, Talys), egy távozhat (Balogh).

Tartósan alapembernek mindössze: Szappanos, Pantelic, Lukic, Nagy Dominik, Klemenz, Tamás és Zsótér nevezhető, vagyis ezekből a játékosokból épített gerincet a klub a már itt lévők mellé.

Mondjuk az is igaz, hogy az itt lévőket talán egyedül Batik és valamennyire Hidi képviseli, vagyis köréjük pakolták az újakat, és ezt nevezzük most Honvédnak.

Szappanos (21ny)
???, Klemenz (20t), Batik (18ny), Tamás (20ny)
Pantelic (21ny), Hidi (07ny)
Nagy Dominik (20t), Zsótér (20ny), ???
Lukic
(21ny)

(A nevek után, hogy mikor érkezett Kispestre: 21ny = 2021/22 nyár, vagyis fél éve; 20t = 2020/21 tél, vagyis egy éve.)

Az igazolásokból 10 magyar (Nagy Sanyival nyilván) és 14 légiós. A jelenleg is a keretünkhöz tartozó, azonnal bevethető játékosok közül 6 magyar és 8 légiós.

Távozó játékosok

(Nagyjából a távozásuk sorrendjében.)

Levkovich, Robi // egy remek kapus, aki sajnos megsérült a Craiova elleni kinti meccsen, és emiatt csaknem egy teljes idény ki kellett hagynia. 2020 nyarán nem hosszabbítottak vele, és inkább elengedték. A helyére érkezett Nagy Sanyi, és a következő idényt Tujvellel csináltuk végig.

Kukoc, Tonci // közönségkedvenc, alázatos, hajtós játékos, azonban nem az a szint, ahová eredetileg belőtték a Kispestet. 2020 nyarán távozott, azóta igazából nem találják meg élvonalbeli ajánlatokkal. Cserébe viszont aktív a Facebookon, és hangosan kimondja azt, amit sokan nem mernek. Simán beleáll Urbányiba, a Honvéd klubmodelljébe, a magyar bírói karba, az MLSZ-be, és bármibe, amiről talán mindannyian úgy érezzük – árt a focinknak, valamint örök barátjába, Kesztyűs Barnába. Tonci egy hatalmas szerelem, na.

Niba, Macdonald // belsővédő. Kispestről 2020 nyarán távozott, és azóta megjárta a görög másodosztályt, valamint a finn élvonalt. Jelenleg egy észak-amerikai bajnokságban (Ottawa) igazolt játékos. Az elmúlt három idényben nincs összesen tíz bajnoki meccse.

Herjeczki Kristóf // szélső. A saját nevelésű játékos 2020 nyarán került Kispestről az akkor még NB II-es Gyirmóthoz. Ott azóta hol alap- hol kiegészítő ember.

Lanzafame, Davide // az új tulajdonosi kör egyik első döntése Lanzafame visszavásárlása volt a Fraditól. 2020 tavaszára megfagyott a levegő Lanzafame körül, ezért is jött jól és jókor a török kettes Adana Demirsport pénzes ajánlata. Nem sokat maradt Törökországban, és a következő évben már az olasz kettes Vicenzában hoz le egy vállalható tavaszt. Ősszel végig sérült, jelenleg pedig magát próbálja meg értékesíteni – ismét Kispestre.

Moutari, Amadou // 2020 nyarán sikerült eladni a helyzetkihasználás örök negatív rekorderét egy szaúdi csapatnak. A probléma ezzel mindössze annyi volt, hogy az új edző, Bódog számított volna rá, mert olyan játékrendszert képzelt el, amiben szükség van gyors szélsőkre.

Kálnoki-Kis Dávid // 2020/21 telén lejárt a szerződése és a ZTE-hez igazolt. Itt néha csapatkapitány azóta, és alapember.

Ugrai Roland // 2020/21 telén lejárt a 2019/20 telén kötött egyéves szerződése. Senki sem marasztalta. Azóta kétszer is megvert minket a Debrecennel. (2019/20 telén Ugrai mellett még egy csatár érkezett: Mayron George, fél évre kölcsönbe.)

Németh Dániel // a saját nevelésű csatár 2020 őszén, alig 17 évesen mutatkozott be az NB I-ben nálunk, majd még azon a télen, érthetetlen okból eladták a Zalaegerszegnek. Ennyit a két sportigazgató közötti különbségről: a Honvédnál ekkoriban Urbányi, a Zeténél pedig Sallói töltötte be a posztot. (Ezt az átigazolást inkább nem szeretnénk minősíteni.)

Gazdag Dániel // ahogy az várható volt, egy idő után már nem lehetett itt tartani Gazdit. 2021 nyarán az Egyesült Államokba igazolt – jó pénzért.

Kesztyűs Barna // 2019 nyarán érkezett Paksról kölcsönbe, majd 2020 nyarán érvényesítettünk egy opciót, és két évre megvásároltuk. 2021 nyarán a Paks visszavásárolta. Nem csak te, én sem értem ezt, nyugi.

Aliji, Naser // 2019 nyarán érkezett. Utolsó klubja a román Dinamo Bucaresti volt. A Hondvédban hol alap, hol peremember. 2021 nyarán távozott, azóta nincs klubja.

Uzoma, Eke // 2018 nyarán érkezett a frissen kiesett Balmazújvárostól. Eleinte alapember, majd nem. 2021 nyarán távozott, azóta az NB II-ben csontutolsó Tiszakécske állományához tartozik.

Cipf Dominik // a saját nevelésű játékos hol kettős játékengedéllyel játszott valahol és a Honvédban, hol csak szimplán kölcsönadtuk. Végül 2021 nyarán az NB II-es Siófokhoz igazolt, ahonnan télen kivásárolta a szintén NB II-es Vasas.

Szendrei Norbert // az elmúlt évek egyetlen saját nevelésű játékosa, aki alapemberré nőtte ki magát a Honvédban. 2021 nyarán – állítólag sok – pénzért elvitte a Videoton, vagyis a menet közben ide igazolt Sallói.

Csörgő Viktor // a saját nevelésű játékosunk végigjátszotta a 2020/21-es szezont a fakóban, majd 2021 nyarán Gyirmótra igazolt. Az NB I-be ellenünk debütált 2022 januárjában, és a Gyirmót győzni tudott a Bozsikban.

Buna Gábor // a stabil hiányposzt jobbhátvédet játszó saját nevelésű játékosunk még Sannino idején debütált az NB I-ben az Üllői úton, majd lehúzott egy évet a fakóban, hogy 2021 nyarán elvigye az NB II-be frissen feljutott Kecskemét.

Mezghrani, Mohamed // 2021 nyarán hosszú tárgyalásokat követően meghosszabbították a lejáró szerződését. Ősszel kikerült a csapatból, télen megvásárolta a Felcsút.

Jelenleg kölcsönben vannak //

Játékospolitika

megjegyzés // Természetesen nem tudhatjuk, hogy melyik játékos érkezése, illetve távozása kinek köszönhető, így minden, az elmúlt két évben történt igazolást egyben kezelünk. Ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy egy új rendszerre (scout) átállás nem egyik napról a másikra történik, viszont a Telexen megjelent cikk most jelent meg, és abban már működő elvekről beszélnek.

Halvány fogalmunk sincs, hogy mikor és kik igazolnak Kispesten, kik felelnek a játékospolitikáért. Például ki hozta ide Kulachot? Morettit, aki alig egy hónappal a leigazolása után visszavonult!??!? Egerszegit? Levkovichot?

  • Urbányi nagyjából egy évet sportigazgatóskodott Kispesten 2020 tavasza és 2021 februárja között. Az ő idején érkeztek a projektjátékosok, találták ki Bódogot edzőnek, és adtak el több értékes játékost, akár az edző kérése ellenére is.
  • Nagy Laci itt van a klubnál évek óta, hol státuszban, hol nem, hol azt hallani, hogy már nem sokáig, hol megerősítik a hivatalosan nem is mindig létező posztján. Az aktuális titulusa éppen sportszakmai koordinátor (jelentsen ez bármit), és már fotó is került fel hozzá a klubhonlapra.
  • Kun Gábor, mert valakinek rá kell bólintania a végén.
  • Horváth Feri, mert valahogy meg kell indokolni például Nonót. Nehezen hihető, hogy egész véletlenül jutott eszébe egy igazolásért felelős emberkének.
  • A Scout Csapat, élükön a Honvéd oldalán mindössze egyetlen említést számláló Koppányi Gergellyel. A telexes anyagban többször van leírva a neve, mint nálunk.

Most őszintén, képes ezen kiigazodni bárki? Mármint, hogy ki és milyen koncepcióval igazol kiket és miért? Egyáltalán létezik bármiféle koncepció?

A Kispestre 2020 nyarán érkezett Koppányi valamiről ugyan beszél, de koncepcióról pont nem, amikor a következőt nyilatkozta a Telexnek:

Rövid távon a minél jobb és azonnal használható jelölteket szeretnénk megtalálni a következő átigazolási időszakra, hosszabb távon pedig szeretnénk a számításba vehető játékosokat rendszerezni, karrierjüket követni, mélyebben megismerni a ligákat, az ottani tehetségeket és az ügynökökkel kapcsolatot tartani. Igyekszem új látásmódot integrálni a területre, így nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző posztokra vonatkozó statisztikai adatok, adatelemzői összehasonlítások, valamint a játékosok tényleges szerepköre, profilja.

Kezdjük az azonnal használható jelöltekkel. A lehetőséget szinte mindenki megkapta, azonban instant játékosnak az elmúlt két évből mindössze Szappanost, Pantelicet, Tamást, Nonót és Lukicot nevezhetjük. (Nono közben eligazolt, tehát a profilozása nem igazán sikerült, hiszen az első arab ajánlatra igent mondott.) Bőle és Nagy Dominik eleve kisebb sérüléssel érkezett, őket a kimondva-kimondatlanul a következő szezonra igazoltuk már jó előre 2021 telén. (Ez mondjuk nem volt feltétlen hülyeség.)

Az instant, akár posztra, sőt, hiányposztra érkező játékosok közül volt, aki megkapta a lehetőséget, majd kikerült a csapatból (Bardea), volt aki lassan, de megragadt (Klemenz), és volt akinek a lehetőséget se szívesen adták meg (Talys). Valamint Machach, mert ahogy az interjúban is elhangzik, fontos összetevő az átigazolásoknál a játékosok tényleges szerepköre, profilja. (Muhahaha.)

De várjál, az interjú van tovább is:

Mi soha nem egy adott posztra keresünk játékost. Egy esetleges sérülés vagy játékosértékesítés esetén prompt megoldásokkal kell szolgálnunk. Ha ekkor kezdenénk el feltérképezni a jelölteket, több hónapos csúszásban lennénk, pedig azonnal négy-öt jelölt adatlapja kellene, hogy az asztalra kerüljön

Jogos, hiszen egyáltalán nem volt szükségünk középhátvédre, az elmúlt években a két ifjú titán, Lovric és Kamber olyan jól elketyegett ott. A valóság: éveken át hoztuk sorra a belsővédőket: Skvorc, Niba, Kálnoki-Kis, Bardea, Klemenz, etc.

Jogos, hiszen egyáltalán nem volt, és most sincs szükségünk belső, védekező-labdaszerző középpályásra, hiszen Hidi és Nagy Geri amíg a világ világ, megoldás lesz. A valóság: Egerszegi, Kesztyűs, Pantelic, Petrusenko, etc.

Jogos, egyáltalán nem kell agy egy csapatba. Majd Gazdag. A valóság: Moretti, Zsótér, Nono, Machach, etc.

Jogos, egyáltalán nem kell posztra igazolni csatárt, főleg nem középcsatárt, hiszen – ja, egy sincs, mert Holender, Lanzafame és Gazdag játszott itt az elmúlt években. Danilo nem kellett. A valóság: Kulach, Mayron George, TGK, Balogh, Eppel, Traoré, Lukic, satöbbi.

Jogos, egyáltalán nem kell posztra igazolni, hiszen az 5-3-2 remek megoldás, ahová a nem csak itthon, de világszinten is erős hiánycikk szélsővédő kell, klasszikus szélső viszont felesleges. A valóság: sorra jöttek a szélsők, mint Gale, Nagy Dominik, Bőle, vagy most Drazic. Klasszikus szélsővédőbe egyedül Tamás Krisztián, mert se Talys, se Aliji nem nevezhető annak.

Aztán ott van, hogy ha hirtelen kell játékos, akkor se legyen gond, hopp előrántunk valakit azonnal. Az elmúlt két évből egyedül a most igazolt Drazic jut eszembe, akit hirtelen el tudtak hozni, mert nagyon kellett valaki.

Tehát:

  • nem posztra keresünk játékost,
  • mindig van a fiókban valaki, akit azonnal el lehet hozni.

Vagyis adja magát a kérdés: akkor létezik valami koncepció, amihez igazolunk?

Csak azért kérdezem, mert akkor el kéne árulni a szurkolóknak is, hiszen egyelőre nem nagyon értjük a Mestertervet. Egyelőre csak annyit látunk, hogy eladjuk azt, akit megtartana az edző, és igazolunk olyat, aki nem kell ez edzőnek, de azért oldja meg valahogy.

Továbbra is egyszerre elképesztően szűk és egyszerre bő a keretünk, miközben alkalmatlan többféle játékrendszer begyakorlására (ennek betanítására az edzője is képtelen lett volna, akit szintén felmerül a kérdés, hogy milyen profil mentén választottak ki a posztjára), nincs minőségi cserelehetőség, és ahová mégis volna, ott pont megvagyunk darabra is.

Tényleg

mi a fene történik Kispesten?

Mert ez a bullshitelés, ami lejön hétről-hétre a klubkommunikációból, és ami minap kiment a Telexre nem több, mint Deluxe Néphülyítés a legnemesebb fajtából.


? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||