Mastodon

Nagyon, de nagyon gyorsan igazolni kellene legalább három, de inkább több minőségi játékost

és nem feltétlen azért, mert kiábrándító játékkal, nulla lőtt góllal és nulla ponttal kezdtük a szezont, hanem azért, mert már

darabra is kevesen vagyunk egy kétkapus edzéshez.

Történik mindez úgy, hogy kilenc fiatalról szól minden nyilatkozat, elhallgatva, hogy Benczenleitnerről hetek óta tudni lehetett, hogy Győrbe kerül kölcsönbe, vagyis marad nyolc, hogy Dúzs harmadik számú kapus, marad hét, hogy Eördögh még életében nem játszott az NB I-ben, pedig már 20 éves, hogy Szabó Tibor* (belsővédő) alig múlt 17, ráadásul Cirkovic, Gomis, Lovric, Klemenz, Prenga és Szabó Alex (szintén fiatal) után hetedik a posztján, hogy Keresztes Noel (belső középpályás) szeptemberben lesz 18, vagyis érdemben négy fiatalról beszélhetünk: Bocskay, Kocsis Dominik, Kerezsi és Szabó Alex, ami inkább három, ha marad Doka, vagy kitalálunk mást a jobbhátvéd posztra.

(megjegyzés: *_ többen is jeleztétek, hogy Szabó Tibi hónapokra kidőlt az U19-es válogatott edzőtáborában.)

Mutatom inkább egy képen, hogy az elmúlt évek alapján kicsoda micsodát tud eljátszani:

Szürkével az új igazolások, félkövérrel az MFA

Itt aztán tényleg mindenki szinte mindenhol szerepel, talán csak Szabó Alexet hagytam le helyhiány miatt belsővédőből, ami neki inkább a fő posztja. Valamint nem szerepel Petkovic, akire nem tartunk igényt, és szerepel Klemenz, akire a fene tudja. Valamint ugye a tartósan sérült Nagy Dominik.

Zsótért próbálta már balhátvédben Feri, Ennin elméletileg bármit eljátszik elől (tehát semmit), Jonsson az egész jobbszélt bejátssza, a többiek meg annyira egyposztosak, hogy nem kell nagyon gondolkodni a hétvégi kezdőben, hogy kit hova.

Ezt inkább mutatom, vagyis az elmúlt években játszott legfőbb posztjuk szerint így néz ki a keretünk:

Az érdemben számításba vehető játékosok. Szürkével az új igazolások, félkövérrel az MFA.

Jah, konkrétan nincs se balszélünk, se középpályánk!

És úgy nincs, hogy egyáltalán nincs. A balszélünk egy darab szem Tamás Krisztián, legfeljebb majd Ennin elbohóckodik előtte támadóban, ha végre bevállaljuk az egész nyáron gyakorolt 4-3-3-at. Cseréje nincs.

Aztán a középpálya, ahol egyedül Bocskay nevezhető védekező középpályásnak. Mitrovic ugyan bármit eljátszik középen, vele nem lenne gond, azonban egy alakuló, és erősen poszthiányos csapathoz már öreg. Maximot inkább hagyjuk, az egész modern standup műfaj együtt nem rakott össze akkora viccet, mint aki kitalálta, hogy majd ő megoldja a középpályánkat előre.

És nem elég a nevek, illetve a minőség, az egészet tetézi, hogy az itt felsoroltak jelentik egyben az összes játékost. Tehát ha Zsótér a középpályán kezd, akkor az isteni Jonssoné lesz a jobbszél.

Ott tartunk, hogy Klemenzt látta már valaki középpályán védekezni, illetve Eördögh Andrisban van másfél év NB III., és egy év NB II., mint tapasztalat. Vagyis ha változtatni kell, akkor ők maradtak, mint számba vehető lehetőség.

Egy sérülés (tényleg egy, vagyis egy darab) is még mélyebbre taszíthat minket, ahogy egy esetlegesen benyalt Covid gyakorlatilag kiejtene minket jelen állapotunkban az NB I-ből. Akár már októberre.

Innentől nem játék

ezt a nyarat valaki nagyon elkúrta, nagyon benézte. Kocsissal, Kerezsivel, Bocskayval együtt tizenhét értelmezhető mezőnyjátékossal nem kezdünk el egy bajnokságot. Tizenhét (17), ha elsőre nem lett volna meg, ebből tizennégy (14) nevezhető egyáltalán felnőttnek. Nem vagyunk jelenleg annyian, hogy a kezdőcsapat mellett, a kispad minden székére jusson egy ember!

Az pedig csak álom, hogy a meccsbe az edző érdemben képes legyen belenyúlni, mondjuk egy cserével, vagy egy formációváltással, mert az előbbi gyakorlatilag nem létezik, az utóbbihoz pedig nincs elég megfelelő játékosa.

Augusztus 31-ig lehet igazolni, utána már csak szabadügynököket. Augusztus 31-ig játszunk még

  • a Pakssal otthon,
  • a Vasassal idegenben,
  • ha méltóztatik, akkor a Fradival idegenben, és
  • az Újpesttel otthon.

Összesen a rajttal együtt hat meccs, közel sem könnyű ellenfelekkel. Eddig nulla pont van meg két meccsből. Egy komoly beragadás ebben a bajnokságban, az elmúlt években pontosan megtapasztaltuk, hogy egy beragadás nagyon tud fájni, amikor a végén ki kell centizni a bentmaradást, amikor a végén egy ponton is nagyon sok múlhat. Az összes pont 99, az első hat meccs 18, vagyis közel húsz százalék, a bajnokság ötöde. Egyszerűen nem fér bele.

Szeptember elején van még két forduló (Kisvárda idegenben, Kecskemét otthon), majd jön három hét szünet a válogatott miatt.

Vagyis minél később igazolunk, annál később lesz lehetőségünk beépíteni az új játékosokat, annál többet kockáztatunk. Az első bajnoki szünetig simán kipöröghet nyolc meccs, ami brutálisan sok most nekünk.

Furcsa, de az egyetlen reményünk, hogy

  1. a napokban bejelentenek pár értelmezhető nevet, és nem mondjuk egy újabb szerencsétlent az ukrán alsóházi kölcsönéből, ahol gyönyörű egyenes derékkal padozta végig az elmúlt évet, vagy egy újabb Maximot az el nem tudom képzelni honnan előbányászva.
  2. a Fradika halasztana augusztus végén, vagyis a Vasas és a szerdai Újpest között lenne másfél hetünk felkészülni. Az is több a semminél.

De ehhez igazolni, igazolni és igazolni kell. Főleg a balszélre és a középpályára, és nem egy embert, hanem többet, és nem csak többet, hanem kifejezetten minőséget.

Egyelőre csak kurva nagy a córesz, és elméleti, azonban amint elkezdjük lejátszani a meccseket, és nem jönnek az eredmények, akkor az elméletből előbb gyakorlat, majd kegyetlen valóság lesz.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||