Mastodon

Közösségi finanszírozás 2.0

Hosszas unszolásra, három éve elindítottunk egy közösségi finanszírozási modellt, aminek az a lényege, hogy nyitottunk pár csatornát, és akinek kedve és lehetősége van, eseti jelleggel támogathat minket mikroadományokkal.

A modell működik, módosítani továbbra sem szeretnénk rajta, azonban sajnos menet közben nagyon sok minden megváltozott. Csak néhány tétel:

  • a reklámmentesség fenntartása továbbra is csak úgy kivitelezhető, ha bizonyos szolgáltatásokért fizetünk.
  • az euró árfolyama 330 forintról tartósan 400 forint fölé kúszott, és mi nagyon sok mindenért fizetünk euróban. (Ez már önmagában 27 százalékos költségnövekedést jelent!)
  • az energiaárakra hivatkozva több igénybe vett szolgáltatás ára is megdrágult, hiszen ezek többnyire sok energiát fogyasztó szervereken futnak.
  • egyre több licencdíjat fizetünk, mert nem szeretjük az illegális dolgokat.
  • a tartalmak színesítése is forrásokba kerül, vagyis többek között a digitális előfizetések, offline vásárlások, és bizony, néha kénytelenek vagyunk eszközbeszerzésre is költeni.

Mindezeknek az lett a következménye, hogy az oldal fenntartása havi szinten megközelítette idén a 80 eurót, vagyis napi árfolyamon a 33 000 forintot.

Ez bizony sok.

A havi, tételes elszámolásunk ezekből mindössze a legszükségesebb közvetlen költségeket tartalmazza, és azt kell mondjam, erre rendre nagyon kedvesen összedobta a közösség a pénzt.

Viszont az van, hogy el kell gondolkodni minden más további fenntartásán, mert a közvetlen költségek mindössze a negyedét teszik ki a valódi működésnek.

Hosszas mérlegelés, és többekkel való beszélgetés után az a döntés született, hogy nem változtatunk semmin, azonban viszonylag rendszeresen kiteszünk egy-egy ehhez hasonló posztot, próbálva ilyen formában serkenteni a támogatási kedvet.

Nem szívesen mondanánk le ugyanis az extra dolgokról, úgyismint a reklámmentesség, vagy mondjuk a játékos/meccsadatbázisunk (ami épp javítás alatt áll, mert bár fent vannak az adatok, a rendszer mégsem generálja le a táblázatokat).

Tehát.

A támogatási formáink továbbra is élnek, és továbbra is a mikroadományokban hiszünk, vagyis a havi, negyedéves, vagy akár éves szinten egy-ötezer forintos tételekben.


Hogyan támogathatom az oldalt?

Alapvetően pénzzel, mégpedig a következő módokon:

Revolut

Revoluton bankkártyával, sima kártyás vásárlásként lehet minket támogatni ezen az oldalon. Itt annyi a dolgod, hogy kiválasztod a megfelelő pénznemet, majd beírod az összeget, és megnyomod a Kártyás fizetés gombot. Innentől minden ugyanaz, mint egy szimpla netes vásárlás, és a gempa máris nálunk csilingel.

Ha magad is Revolut felhasználó vagy, akkor a helyzet még egyszerűbb, mindössze a @gazs4hbq címet kell bepötyögnöd az appban az átutalásoknál a felső kereső mezőbe. Itt akár ismétlődő átutalást is beállíthatsz, ha a naptár gombra böksz.

Nekünk (és neked) talán ez a legkényelmesebb megoldás, mert nincs semmiféle tranzakciós díj, és az egész valóban pár kattintás.

Buymeacoffe

A Buymeacoffe egy mikroadományokat fogadását segítő oldal, ahol euróban lehet támogatni minket. Nincs más dolgod, mint kiválasztani, hogy hány sört küldenél, opcionálisan megadhatod a neved, beceneved és hozzá egy üzenetet, majd beugrik egy bankkártyás fizetési oldal, és innentől más ismerős.

előnye: A támogatások kikerülnek az oldal Buymeacoffe oldalára, ahol módunk van megköszönni őket.

hátránya: A támogatások euróban kerülnek kifizetésre, azonban mi, mindenféle kezelési költségek és váltások után, forintban kapjuk meg a Stripe rendszerén keresztül. 15 euróból általában legfeljebb 13,5 érkezik meg hozzánk, ami azért igen jelentős, mintegy tíz százalékos veszteség.

Paypal.me

Ha használsz Paypalt, akkor a Paypal.me oldalunkon keresztül küldhetsz támogatást.

Magyar folyószámla

A folyószámlánk számát nem tennénk csak úgy ki az internetre, azonban ha ezen a módon szeretnél támogatni minket akár eseti, akár rendszeres jelleggel, akkor írj egy mailt a hanta@taccs.hu címre, és egyeztessünk.

Egyéb

Jelenleg nincs. Egyelőre nem tervezünk Patreon vagy Donalby oldalt indítani.

Viszont ha bármilyen ötleted van, akkor keress nyugodtan minket a hanta@taccs.hu címen.


Nos, valami ilyesmi lenne a poszt, amit, vagyis ennek egy frissített formáját a jövőben valószínűleg havonta kiraknánk, valamint a posztok végén a kötelező moderációs részbe is beletettük a támogatási lehetőségekre mutató linket.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy nem a legjobb pillanatot választottuk a koldulásra, azonban az van, hogy akkor sem leszünk bánatosak, ha minden marad a régiben. Legfeljebb kitaláljuk, hogy mit érdemes elengedni a megszokott csomagból, vagy kitartunk továbbra is, és bedobjuk mi a közösbe, amit be kell.

(Már abból is jól látszik, hogy mekkora üzleti érzékünk van ehhez az egészhez, hogy egy majdnem három hónapos bajnoki szünet közepén, péntek délután tesszük ki egyáltalán ezt a posztot.)

És természetesen

előre is köszönünk mindent!


címlapkép: ejaugsburg / Pixabay

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||