Mastodon

Egyrészt örülünk, másrészt szintén örülünk, és harmadrészt kérdezzük csak meg: miért kellett eddig várni?

Tegnap érkezett a szomorú hír:

közös megegyezéssel szerződést bontott a klub Mitroviccsal.

Egészen mostanáig meg sem tudtunk szólalni, annyira megdöbbentünk. A csapat egyik legtapasztaltabb játékosával, az idei keret abszolút alapemberével, a csapat agyával, az edző legfontosabb emberével. Mi lesz így Klafuriccsal, előfordulhat, hogy innentől neki kell majd meghoznia a döntéseket egyes egyedül? (Basszus, pont amikor kéne, nem találom azt a képet, pedig rendre szembe szokott jönni, és Klafuric és Mitrovic van rajta, ahogy egyeztetnek a partvonal mellett. Egészen ikonikus darabja az idényünknek.)

Majdnem

„Nikolát nem kell bővebben bemutatni, a korábbi években az NB I egyik legjobbja volt a posztján. A számokat tekintve a legutóbbi idényben még jobban teljesített, mint az azt megelőző kettőben, egy gólja mellett 11 gólpasszt is adott és bízunk benne, hogy az előttünk álló időszakban is minőségi teljesítményre lesz képes. Emellett a személyisége is fontos számunkra, ő egy olyan labdarúgó, aki sokat segíthet az akadémiáról érkező fiataloknak, ami szintén fontos része a stratégiánknak“

mondta Chris Docherty, klubunk sportigazgatója. (honvedfc.hu, 2022.06.30.)

Majdnem.

A bejelentésben még minden szép és jó volt. Egy 11 gólpasszos játékost igazoltunk, akinek ráadásul a személyisége. Ehhez képest 0 gólpasszal távozott, és megismertük a személyiségét. Mindkettőre hatalmas szükségünk volt.

„Ha a saját szemszögemből nézem, először is az a célom, hogy ugyanolyan, vagy még annál is magasabb szinten tudjak teljesíteni, mint az előző szezonban. (…) Mostantól egy család vagyunk, ez lesz az én otthonom is, és remélem, hogy a szurkolók is elégedettek lesznek majd a szezon után. Végső soron úgyis ez a legfontosabb.“

mondta Nikola Mitrovic, miután aláírta megállapodását a Budapest Honvéddal. (honvedfc.hu, 2022.07.01.)

Majdnem.

„A középpályára érkezett Nikola Mitrovic és Maxim Plakuschenko, valamint visszatért Bocskay Bertalan, akik megadhatják nekünk a kreativitást és a megfelelő technikai tudás is megvan náluk, hiszen nagyon fontos, főleg a középpályán a magas játékintelligencia és a technikai képzettség.“

Bizonyíték, nem ígéret címmel beszélgetés Chris Dochertyvel. (honvedfc.hu, 2022.07.20.)

Majdnem.

„Az volt a célunk, hogy fejlesszünk a támadójátékunkat. Sokat dolgozunk, hogy taktikailag és technikailag is előrébb lépjünk, ami sikerült, hiszen a pályán is meg tudtuk mutatni, amiket az edzéseken gyakoroltunk. (…) Szerintem ez az edzőtábor nagyot lendített a csapaton, amiből a bajnoki mérkőzéseken is profitálni fogunk. Úgy érzem, hogy már most sokkal jobban egységesebbek vagyunk, mint a túra előtt” 

Mitrovic a téli edzőtáborban. (honvedfc.hu, 2023.01.16.)

Majdnem.

„Napról napra azért dolgozunk, hogy egyénileg és csapatként is előrébb tudjunk lépni. (…) Az egyik legidősebb és legtöbb tapasztalattal rendelkező játékosként az is a feladataim között van, hogy nekik könnyebbé tegyem ezt a folyamatot. Örülök, hogy jól ment a játék és bízom benne, hogy a hozzáállásom nekik is jó példát mutat. (…) A Kisvárda elleni játék jó kiindulópont, hogy miképpen kell csapatként, egymásért küzdenünk, viszont abban is biztos vagyok, hogy ennél is többre vagyunk képesek.”

Mitrovic a Kisvárda elleni hazai 1-1 után. (honvedfc.hu, 2023.02.04.)

Majdnem.

Távozik a Budapest Honvéd FC együttesétől Nikola Mitrovic, miután klubunk közös megegyezéssel szerződést bontott a szerb-magyar játékossal. A rutinos középpályás tavaly nyáron érkezett Kispestre, 29 bajnoki és 3 Magyar Kupa-mérkőzésen lépett pályára.

Nikola Mitrovicnak köszönjük, amit a Honvédért tett, további pályafutásához sok sikert kívánunk!

Nikola Mitrovic távozik (honvedfc.hu, 2023.05.10.)

Így.

Azonban nincs mit köszönnünk neki, még ha az illem úgy diktálja, hiszen ennyire tróger hozzáállást, és hozzá ennyi játékpercet nagyon rég nem láttunk Kispesten. Mitrovic játszatása, egyáltalán keretben tartása nem csak Mitrovic hibája, benne van az egész sportszakmai bagázs.

Tudom, csak játék, azonban ha valaki 20,88 meccsnyi időt eltölt a pályán egy bajnokságban, akkor egészen hihetetlen, hogy az éves osztályozókönyvünkben a szurkolók összesen, tehát ennyi meccs alatt, mindössze 2,18 pontot dobtak össze neki, amivel jelenleg a 21. (igen, a huszonegyedik!) helyen van a vonatkozó ranglistában. Mutatom inkább:

pont
1Szappanos24,47
2Lukic18,10
3Kocsis Dominik17,96
4Gomis14,11
5Domingues10,46
6Prenga9,70
7Zsótér9,56
8Tamás7,45
9Tujvel6,76
10Lovric6,44
11Kerezsi6,13
12Samperio5,93
13Szabó Alex5,57
14Eördögh4,73
15Bocskay4,22
16Dúzs3,14
17Klemenz2,86
18Doka2,74
19Benczenleitner2,53
20Capan2,26
21Mitrovic2,18
22Ennin1,52
23Cirkovic1,38
24Keresztes1,16
25Jonsson0,47
pont: összes szerzett pont az osztályozókönyvben. Mitrovicot kiemeltük, hogy ne kallódjon el görgetés közben.

Nem reprezentatív, azonban talán jelent valamit, hogy a játékban résztvevő szurkolók szerint Mitrovic és Ennin nettó emberhátrány a csapatnak. Ezért is találó Balázs helyzetértékelése:

Állítólag emelkedik a léggömb, ha kidobják a ballasztot.

Fű alatt

Mitrovicot természetesen fű alatt rúgta ki a Honvéd. Múlt héten előbb kikerült a keretből, most pedig szerződést bontottunk. A keretből kikerülésről semmiféle anyagot nem adott ki a klub, és a szerződésbontás is csak a hivatalos oldalon jelent meg, a Facebookra a megjelenéstől számított húsz óra alatt sem nem fért fel az örömhír, hiszen ott sokkal fontosabb dolgokról kellett értesíteni a t. szurkolókat:

  • esemény létrehozása a szombati Debrecen-Honvédra,
  • első lett az U17-es csapat, (az viszont csak a hivatkozott cikkből derül ki, hogy sajnos a B csoportban)
  • cikk arról, hogy 16-17 éves játékosok is szerepelnek az U19-es csapatban,
  • majd ma reggel: ma lenne 120 éves idősebb Puskás (Purczeld) Ferenc. Jó, ez tényleg fontos, mert nem csak játékosa volt a klubnak, majd az első bajnokcsapatunk edzője, hanem a harmincas évek végétől részt vett a kispesti utánpótlásprogram kiépítésében, aminek egyenes következménye lett a negyvenes évék végére kialakuló szinte teljesen helyi kötődésű csapat. A klubtörténet egyik legfontosabb és legnagyobb alakja saját jogon, és csak mellékesen ifjabb Puskás Ferenc apja.

A nyilvánvalóan kismillió felhasználói interakciót eredményező örömhír, vagyis Mitrovic távozása sajnos nem fért bele ebbe a feszített tempóba. Esetleg úgy értékelték, nem éri el az ingerküszöböt, és felesleges kitenni. Nehogy például elvegye a fókuszt az U19-es csapattól.

Ha valaki nem olvassa figyelmesen a Honvéd oldalát, vagy nem használja Az Applikációt, akkor egész egyszerűen egy sokadik forrásból értesül egy olyan fontos hírről, hogy távozik a csapat egyik legtöbbet szereplő játékosa.

A Honvéd hivatalos felületén se érdemelt vezetőt a bejelentés

Pedig

Jól látható, hogy Mitrovic játékpercei és a Honvéd eredményessége között nincs erős összefüggés. Nyertünk akkor is, ha végig fent volt a pályán, és akkor is, ha csak minimális időt. És kikaptunk akkor is, ha végig játszott, vagy csak perceket.

Igaz, sokkal könnyebb lett volna, ha megpróbálkozik mondjuk pár gólpasszal, mert bár lehet szidni a támadóinkat (Lukic, Kocsis, Samperio, Domingues, Ennin, Kerezsi), azért azt nehéz elhinni, hogy megvoltak a labdái, azonban mindent, de tényleg mindent kihagytak. Pedig volt közte filléres, forintos, briliáns, tértölelő, nagykereszt, kulcspassz, váratlan, ívelés, centerezés, visszagurítás, ballal, jobbal, sarokkal, fejjel, lábra, befuthatóan, csak fel kell érte ugrani, volt ott minden, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé, de semmi, a csúnya, gonosz csatárok egyet sem rúgtak be.

Tizenkét játékosnak van gólpassza ebben az idényben, szóval simán mondhatnák, hogy ha csak véletlenül belebotlik, véletlenül úgy is összejöhet legalább egy. A nulla viszont hatalmas bravúr. Szinte lehetetlennek tűnik 20,88 meccsnyi pályán töltött idő alatt, belső középpályásként, akit a többiek keresnek a labdával, és akinek pont az a feladata, hogy új játékhelyzeteket alakítson ki, miközben védekezésből átmegyünk támadásba. Vagy ha más nem, akkor legalább egy szögletet illett volna jó helyre beívelni. Az is gólpassz.

Darabra egyébként: Lukic 5, Bocskay 3 (14,6 meccs alatt, szintén belső középpályásként), Doka, Domingues (egy szögletből), Plakushchenko(!!!), Tamás, Zsótér 2-2, Cirkovic, Ennin, Jonsson, Keresztes (szögletből), Prenga 1-1.

És ezzel

be is durrantjuk a szokásos nyári játékoskeringős posztunkat.


címlapkép: Mitrovic a Vasas elleni idegenbeli (0-1) meccsen. fotó: Balogh Dávid/honvedfc.hu

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||