Mastodon

Elképesztő fordulat a válogatottnál: azt számolgatjuk, hogy miért NEM kell számolgatnunk

Amióta 24 válogatott szerepel az Európa-bajnokságokon (2016, 2021, 2024) háromszor jutott ki [14+3] //

  • mindig csoportgyőztesként [3]: Anglia, Belgium, Spanyolország
  • mindig egyenes ágon [7]: Ausztria, Csehország, Horvátország, Olaszország, Portugália, Svájc, Törökország
  • egyszer rendezőként, amúgy csoportgyőztes [2]: Franciaország, Németország
  • legalább egy pótselejtezővel [2]: Magyarország, Szlovákia
  • pótselejtezőn lehetősége van a háromra [3]: Lengyelország, Ukrajna, Wales

A kétszer kijutottak mezőnye [7] // Albánia, Dánia, Hollandia, Oroszország (2024-ről kizárva), Románia, Skócia, Svédország. Pótselejtezővel Lengyelország, Ukrajna és Wales három, Finnország és Izland pedig kettő lehet.

A három Eb-n összesen 31 válogatott járt, vagyis a fluktuáció igen kicsi. Egyszeres résztvevő a most kijutott Szerbia és Szlovénia, korábbról Észak-Írország, Észak-Macedónia, Írország, valamint ha elbukik a pótselejtezőn, akkor Finnország és Izland.

Vagyis úgy látszik, az elmúlt nyolc-tíz évben kialakult egy nagyjából tizenhat-húszas mezőny, akik fixen ott vannak az Európa-bajnokságokon, és ennek a mezőnynek jelenleg része Magyarország is. A három kijutásunkból kettő pótselejtezővel jött össze, vagyis kihasználtuk a Nemzetek Ligájában elért eredményünket, viszont ez azt is jelenti, hogy ha újra egy értelmesebb, mondjuk tizenhatos mezőny lenne a tornán, akkor mi nagyon a határra kerülnénk, hiszen a huszonnégybe is így jutottunk el nem egyszer.

Basszus, gondoljunk bele, a magyar válogatottról jelenleg elmondható, hogy az Eb-selejtezőknek valós kijutási eséllyel, és nem a korábbról ismert számunkra szerencsés esetek lehetőségét számolgatva fut neki.

Eddig rendre másokban bíztunk, hogy rossz napot fognak ki, keresztbe verik egymást, miközben mi bemasírozunk a surranó pályán. Az még véletlenül sem jutott eszünkbe, hogy esetleg jobbak lehetnénk a másoknál, mert a tapasztalat tartósan azt mutatta, hogy közel sem vagyunk azok. Érdekes ellentmondás, hogy miközben pontosan kimatekoztuk a helyünket, addig ugyanazzal a matekkal azt is elhitettük magunkkal, hogy van esély, mindössze pár apróságnak kell számunkra jól alakulnia.

Valójában nem a matek, hanem a huszonnégyre emelés, valamint a Nemzetek Ligája bevezetése segített rajtunk, és köszönjük szépen, mert maximálisan kihasználtuk a lehetőséget. Pont annyi kalapot sikerült emelkedni, pont annyival több lehetőségünk lett, és közben a csapat is folyamatosan épülgetett, hogy akár egy kisebb létszámú Eb-nek is a kvalifikáció esélyével futhatnánk most neki. Pontosan annyi kellett, hogy egy pillanatra elmozduljunk az európai alsópolcról, és kicsit levegőhöz jussunk, kis önbizalmat szerezzünk. (Valamint még jobban átálljunk a magyar futball kibocsátásáról a külföldi futballból importálásra, de erről tervezünk egy másik posztot írni, a 2021-es folytatásaként. Szpojler: még durvábban eltolódtak az arányok.)

Apropos, Nemzetek Ligája. Jelenleg egy lenézett sorozatnak tűnik a nagyok körében, azonban ha lenne esélye kifutni magát, akkor simán egy elit Eb is válhat belőle. Már maga a selejtezője magasabb minőséget képvisel, mint az Eb-selejtezők, hiszen itt a hasonló erősségű válogatottak játszanak egymással, és nincsen benne fölösleges kiütéses győzelem például Gibraltár ellen, valamint időhúzó jellegű, ezt is le kell játszani meccsek mondjuk Litvániával. Végig számodra komoly csapatok, majd a végén egy döntő fix helyszínen. Amennyiben négyről nyolcra emelnék az NL döntőjének létszámát, akkor elérné az a kritikus tömeget, ahonnan valódi tornának lehet nevezni, tehát megkapná a kiemelt médiavisszhangot, a szurkolók is felfigyelnének rá – és így vélhetően megugraná a sorozat a komolyság küszöbét. Nekünk speciel baromira jó lenne, hiszen jelenleg a legfelsőbb csoportban héderezünk olyan válogatottak társaságában, mint:

  • Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Hollandia, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Németország, Lengyelország, Franciaország, és a B-ből feljutott Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Skócia.

Ezekből húznak hozzánk majd hármat 2024. február 8-án. Onnan pedig mindössze annyi a feladat, hogy elkerüljük a csoportunkban a negyedik, tehát kieső helyet. Esetleg, hogy letárgyaljanak nekünk egy remek nyaralási helyszínt a 2025 júniusában esedékes fordulóra.


címlapkép // 1909foto

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||