Mastodon

Felmentünk Threadsre is

Elindult Magyarországon is a Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) válasza az Elon Musk által felvásárolt, majd X-re átnevezett Twitterre: a Threads. Instagram-fiókkal lehet bejelentkezni a Twitterre nagyon hasonlító felületre, azonban fontos különbség, hogy a posztok itt legfeljebb 500 karakter hosszúak lehetnek, szemben a Twitter 280-as limitjével, valamint a publikálást követő első öt percben még szerkeszthetőek, ami a Twitteren jelenleg fizetős funkció.

@csakblog bejegyzése
Megtekintés a Threads alkalmazásban

Természetesen a kezdeti nagy lendületet követően gyorsan kiderült, hogy a kutyát se érdekli egy újabb közösségi háló, valószínűleg pláne nem Magyarországon, ahol hála a digitális írástudás rettentően alacsony szintjének, a Facebook (és mostanában a TikTok) mindent visz. Ettől függetlenül gyorsan lefoglaltuk a @csakblog felhasználónevet, mert az mégsem járja, hogy ne a mi kezelésünkben legyen.

Amúgy pedig nyilván nehéz komolyan feltenni azt a kérdést, hogy a Zuckerberg-féle Metának, vagy a Musk-féle X-nek adja oda önként és dalolva az adatait az ember. Szívünk szerint mi a decentralizált fediverse világát* részesítenénk előnyben, úgyismint az X (Twitter) remek alternatíváját, a Mastodont, mert itt legalább nagyrészt tudjuk, és mi szabályozzuk, hogy hol és milyen adat tárolódjon rólunk. Természetesen nem vagyunk teljesen idióták, és tudjuk, hogy a fediverse világának még nincs valódi üzleti modellje, szemben a nagyokkal, akik a felhasználók által önként átadott személyes adatok értékesítéséből élnek, és így a fediverse világának nincs pénze meggyőzni a usereket, használják inkább az adatvédelemre jobban figyelő alkalmazásokat.

*_ A Threads egyik nagy ígérete, hogy idővel a fediverse részévé válik.

Úgy vagyunk vele, hogy Whatsapp, Viber és Messenger helyett inkább a nyílt forráskódú Signal, esetleg Telegram. Facebook helyett saját fenntartású WordPress (bár húzzuk a szánkat a zárt kódú Discqus miatt) és a személyes sörözés, de közben elfogadjuk, sokakhoz más felületen keresztül nem lehet eljutni. Mondjuk az pont egy régi vita, hogy ha valaki csak a Facebookon elérhető, az mennyire tekinthető aktív szurkolónak? A Twittert szerettük, de aztán jött Musk. Talán majd a Bluesky, amit a Twitter eredeti alkotói csinálnak.

Jó lenne menekülni, azonban a lakosság úgy van vele, hogy ha már mindene úgyis ott van, akkor miért ne maradna? Mennyivel tud többet egy Messenger a Signalnál a mindennapokban, hogy azért megérje átadni az adatainkat egy cégnek? A vicc, hogy még a közeli barátainkat sem sikerült meggyőzni: hagyjuk ott a Messengert.


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||