Mastodon

74 éve olvadt be a Kispest a Honvédba

Talán 1949-ben, az ünnepi közgyűlésen sem voltak voltak olyan aktuálisak Puskás Ferenc szavai, mint ma, 2023-ból visszaolvasva az egykori felszólalását:

Tisztelt Közgyűlés!

A Kispesti Athlétikai Club sportolói nevében örömmel üdvözlöm az elnökség javaslatát a Honvéd Sport Egyesületbe való beolvadásra. Mi sportolók tudjuk, hogy a szocializmus adta fejlődés feltétlenül azt kívánja, hogy minden sportegyesület mögött egy szervezet álljon.

A Honvéd Sport Egyesületbe való beolvadás biztosítja részünkre a korlátlan sportolási lehetőséget és egyben jövőnket is. Ígérjük, hogy az új egyesületben annak színeiben is éppen olyan lelkesedéssel fogunk küzdeni, mint a piros-fekte színekért. /Lelkes taps./

forrás: az ünnepi közgyűlés gépelt leirata (Schultz Sándor hagyatékából)

Az akkor huszonkét éves Puskásnak nyilván a kezébe nyomtak egy papírt, hogy ezt kell felolvasnia, amikor szólítják. Megtette.

2019-ben már papír sem kellett, amit fel lehetett volna olvasni. Egyszerűen csak sűrű taps közepette beolvadt a Honvéd a rendszerbe. Emberek ezrei hitték el, és sokan hiszik még most is a rendszer ígéretét, hogy az új, az eljövendő majd szép és jó lesz. Mások viszont már annyival elégedettek voltak, hogy a klub végre felszabadult egy számukra nem kedves rend alól. Ők nem az új érkeztének, hanem a régi távozásának örültek. És voltak, vannak azok, akik húzták a szájukat, mert féltek attól, ami végül bekövetkezhet.

Négy és fél évvel később, a másodosztály alsóházában még mindig ugyannak a rendszernek a része a Honvéd, és pontosan láthatjuk, tapasztalhatjuk mi ennek a rendszernek az ígérete, mi ennek a rendszernek a lényege.

Itt lehetne betoldani az ilyenkor kötelező részt: mi 2019-ben is láttuk, mik a rendszer működésének visszásságai, azonban azt is tudtuk, hogy ha jól fekszel, akkor amíg a rendszer kitart, nagy gondod nem lehet az életben. Nem feküdtünk jól, és ezért a rendszer lecsapott ránk.

Puskás hét évvel később, 1956-ban elhagyta a fejlődő szocializmust.


2023 annyira 1948

Kedves Szirmai Elvtárs! (sic!)

A kispesti (sic!) Atlétikai és Football Club, mely jelenleg a bajnokság élén áll, – díszelnököt kíván választani. Erre a tisztségre Pártunk valamelyik kiváló személyiségét szeretnénk megnyerni, s minthogy a választmány engem, mint az egyesület ügyvezető elnökét bízta meg ennek a kérdésnek elintézésével arra kérem Szirmai elvtársat, hogy ebben az ügyben segítségemre lenni szíveskedjék.

Ezzel kapcsolatban szükségesnek tartom a helyzetet röviden vázolni:

Ez a sport club a jobboldali szociáldemokraták fellegvára volt. Még jelenleg is van egy-két oda nem való elem, de most már biztosan tartjuk kezünkben a vezetést és érvényesítjük Pártunk politikai befolyását. A vezetőség túlnyomó része Pártunk tagja. Ezért jutottunk arra az elhatározásra kb. egy hónappal ezelőtt, Rajk elvtársat kértük fel erre a tisztségre. Ezt levélben is közöltük vele, – abban az időben miniszter változás volt – azonban nagyfokú elfoglaltságára való tekintettel ezt elhárította. Persze mindezt a nélkül tettük, hogy erről a szélesebb rétegben beszéltünk volna.

Ezután 2 féle elgondolás merült fel. Olt elvtársat és Marosán elvtársat hozták javaslatba.

Minthogy így meglehetősen kényes kérdés elé kerültünk és fontosnak tartjuk, hogy az ország egyik vezető sportegyesülete Pártunk egyik vezető személyiségének díszelnöksége mellett működjék, ismételten kérem Szirmai elvtársat, hogy ügyünkben segítségünkre lenni szíveskedjék.

Fogadja ezért előre is köszönetemet és vagyok

Elvtársi üdvözlettel: Tapolczai Jenő vezérigazgató

Budapest, 1948. szeptember 7.-én

Tapolczai Jenő (Kispest polgármestere ekkoriban) levele Szirmai elvtársnak egy Budapest Székesfőváros Vízművei vezérigazgató fejlécű lapon. forrás: Magyar Országos Levéltár

Rajk László és Marosán György ismertebb kommunista politikusok voltak, Olt [Károly] neve viszont manapság kevésbé lehet ismerős. Olt ekkoriban népjóléti miniszter volt, korábban pedig vezette a Magyar Kommunista Párt (MKP) káderosztályát. És itt most nem keresünk kényszeredetten hasonlóságot például a Fradi elnökével, Kubatov Gáborral.

A levelet Szirmai elvtárs még aznap megkapta, és a hátoldalára ennyit írt kézzel:

Hidas elvtárs,

véleményt, esetleg javaslatokat kérünk.

Szirmai

Hidas Ferenc, aki ekkoriban az MKP sportvezetője és a Legfelső Ötös Sporttanács (az OTSH elődje) tagja, valamint a Népsport főszerkesztője volt, szeptember 10-én a következőt válaszolta:

T. Szirmai elvtárs!

Mellékelten visszaküldjük a Kispesti Atlétikai és Football Club díszelnökre vonatkozó kérelmét.

Fenti tárggyal kapcsolatban véleményünk szerint mivel minden nagyobb egyesületünk élén vezető elvtársaink állnak, a Kispest kérését sem tagadhatjuk meg, s a díszelnöki tisztségre Marosán elvtársat javasoljuk.

Kutassi László A Magyar Kommunista Párt sportpolitikája 1944-1948 című 1987-ben megjelent könyvében Hidasról azt írja, hogy már 1945-ben arra utasították, hogy „… az irányt arra vegye, hogy a meglevő sportegyesületekbe… beépüljünk“.

Bármilyen történelmi hasonlóság mindössze a véletlen műve.


A történelmi napról részletesebben nem írnánk, megtettük a hetvenedik évfordulóra:


címlapkép: Dr. Ries István, az MLSZ elnöke beszédet mond a Kispest 40. közgyűlésén


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||