Mastodon

Kéthetikispest #2023/12/30

Ha jövőre is ilyen lesz a karácsony, akkor már most tűkön ülve várjuk.

Igen, belefeledkeztünk a bejgli, töltöttkáposzta, halászlé, szénsavas üdítő, hashajtó verklibe, miközben a délutánokat és estéket mindenféle évzáró eseményeken töltöttük aktív sörözéssel. Mintha januártól, vagyis holnaputántól nem ugyanaz a verkli menne, mint a mögöttünk hagyott óévben. Cserébe viszont nemigen volt poszt, pedig bőven lett volna miről írni a szépemlékű labdabiztostól („Magyar Futball és Egyéb Más Varázslatos Dolgok”) eredeztetett mottónk mentén:

Független szurkolói blog a Bp. Honvéd múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a csapatról, a klubról, a kispestiségről, Puskásról, Hidi Patrikról, utánpótlásról, túrákról és úgy általában mindenről, valamint az életérzésről.

A napló kedvéért most mégis bedobálunk pár keresetlen hivatkozást egy posztba, és próbáljuk nem kommentálni őket.


Kispest

/12/25 Az 1947-es francia-luxemburgi portya színesben a KLTE oldalán.


Mindenmás (egészen csodálatos karácsonyunk volt)

/12/20 Homlok Zsolt többségi tulajdonos megakadályozta a Haladás közgyűlését, több játékos távozott, az ügyvezető lemondott. (via NSO)

  • Ha a Mi történik a Haladásnál témában csak egy cikket olvasnál el, akkor ezt a szurkolói kommentárt ajánljuk: Mi lesz veled, Haladás? [szerkesztői jegyzet]
  • /12/23 Karácsony előtt állítólag kaptak egyhavi fizetést a játékosok, miközben végrehajtást indítottak a cég ellen 20-án. (via ugytudjuk)

/12/22 Orbán a Nemzeti Sportnak: Orbán Viktor a labdarúgásunk talpra állásában egy pillanatig sem kételkedett

  • Karácsony előtt interjút adott az állami sportlapnak a Mindenek Ura és Magyarország Miniszterelnöke. 2023-ra már ott tart, hogy Lenint idéz, bár a lapban csalafinta módon nem írják le egyértelműen, hogy Lenin. Idézem: „Akárcsak Vlagyimir Iljics, a magyar futball élt, él és élni fog.”
  • Az interjú legjobb része azonban mégis egy direkt komcsizás, majd a kérdésben feszegetett jelenség elkenése egy zavaros melldöngetéssel. Ezt is idézem:

Rendben, de biztos ismeri azt a nyilvánosan is gyakorta hangoztatott elméletet, mely szerint a magyar válogatott nem az elmúlt évek hazai futballfejlesztései miatt jó, sőt, azok ellenére.

– Ezek kínban fogant komcsi magyarázkodások. A dolgok egy országban általában együtt mozognak jó vagy rossz irányba. A magyar futball sem attól jó, mert hirtelen jobb lett az akadémiai rendszer, jobbak lettek az edzőink – persze mindenki valamivel jobb, mint volt –, hanem azért, mert az egész ország együtt mozdul valamilyen irányba. Fölfelé indultunk. Nemcsak a magyar gazdaságról beszélek, hanem a kultúráról, a művészetről, a tudományról is, mégiscsak két friss Nobel-díjasunk van, amire lehet azt mondani, hogy ez is a magyar rendszer ellenére történt, de ez már végképp abszurd lenne. A magyarok mint közösség, ez a tíz-egynéhány millió ember együtt kezdett el mozogni fölfelé. Nagyobb teljesítményekre képes. Többet vár el az élettől. Nem azt mondja, hogy az is jó, ha nem lesz rosszabb, hanem azt mondja, hogy többet akar, előrébb akar jutni. Hivatást talál az életben magának. Ez párosul egyfajta lelki emelkedettséggel. A magasabb rendű élet iránti vágy megjelent Magyarországon. A legtöbb ember személyes életében és kis közösségekben is. Tehát nem az a kérdés, hogy konkrétan egy-egy játékos kinevelése mennyire kötődik az akadémiákhoz, bár ebben is jól állunk, hanem hogy az egész magyar futball halad előre, fölfelé.

  • Engedjük el az olyan párhuzamok boncolgatását, mint hogy a magyarországi sztálinista berendezkedés idején, 1954-ben világbajnoki döntőt játszott a válogatott. Vagy 1938-ban, alig valamivel az első zsidótörvény bevezetését követően.
  • Inkább egy gyors névsor: Nego, Styles, Orban, Kerkez, Németh András, vagy a jövőre honosítani szándékolt játékosok egyáltalán nem a magyar futball termékei (bár Nego szerintem igen, mert itt töltötte pályafutása legszebb éveit), Szoboszlai mérsékelten, és elnézve a keretet, alig találunk olyan játékost benne, aki egyértelműen az Új Magyar Futball teremtette hátországból érkezett volna.
  • Három éve, az előző Eb-re kijutás után mi is feszegettük ezt a témát, és idén is volt ilyen célunk, azonban egyelőre mindössze a cikkhez tartozó adatbázis készült el.
  • Mielőtt bármi félreértés lenne, mi iszonyatosan örülünk a válogatott sikereinek, azonban fontosnak tartjuk jelezni, hogy a magyar focira öntött százmilliárdok nem feltétlen úgy hasznosultak, ahogy azt eredetileg megálmodták. Például ahelyett, hogy játékosokat neveltünk volna, idén volt olyan pillanat, amikor négy honosított játékos volt a pályán a válogatottban.

/12/23 Nem ér röhögni (a karácsony előtti bulit egyértelműen a felcsúti illetőségűek nyerték): Mészáros Lőrinc szerint a felcsúti akadémia az egyik legkiválóbb a világon. (via 444)

  • A szerző nélküli Mandiner természetesen azonnal átvette az anyagot, és felállva tapsol a sikereknek.
  • Közben ne feledjük, hogy Felcsúton nagyot szóltak az évzárók idén: Bryan Adams lépett fel (előzenekarok: Neoton Família és Hooligans) a Mészáros cégcsoport éve záróbuliján. (via népszava)
  • Amúgy csak nekünk furcsa, hogy miközben egy ekkora Világsztár járt Magyarországon, a Mediaworks/Kesma lapjai egyáltalán nem cikkeztek róla?

/12/24 És amikor azt hinnéd, karácsony előtt nagyobb hülyeség már nem jöhet, akkor a hatalom még egyszer megrázta magát, és villant egy ilyet: Szegeden az akadémia erdőirtással épít iskolát, amire a kormány az ukrán háborúra hivatkozva adott engedélyt. (via telex)

  • /12/25 Másnap a lapban szemlézték Kis-Rigó László megyéspüspök mérhetetlen cinikus válaszát is: „lesznek mindig ilyen emberek”. Az erdőirtásról természetesen egy szót sem szólt, valamint több olyan állítást is tett, ami egyszerűen nem igaz, például a szegedi stadion fenntartásának finanszírozásáról. (via telex)

/12/25 És még mindig karácsony: ahogy az már megszokott, Szijjártó és Dzsudzsák ismét együtt ment éjféli misére Dunakeszin. (via 444) Mi ugyan hiányoltuk kicsit az eseményről a jóbarát Kuncit, de így sem lehetünk elégedetlenek.


24-én futottunk még pár kör bevásárlást, hiszen csak a lényeget felejtettük el, majd megnéztük az amúgy pocsék Rebel Moon első részét (hat nappal később emlékem sincs róla), aztán 25-én inkább bezártuk pár napra az internetet, és most kezdjük újra felvenni a fonalat.


2023

Amennyiben idén nem jelentkeznénk többet, akkor ezt az évet 317 poszttal zártuk, ami a legalacsonyabb szám 2013 óta.


címlapkép: a Bozsik új pályavilágításának tesztelése 1986. szeptember 18-án.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||