Mastodon

A szokásos időhúzások egyike: lehet vitatkozni a klubtörténelmi álomcsapat összeállításán

Nem mi kezdtük, hanem a Nemzeti Sport:

Az indoklások közé azért bekerült pár igen erős mondat. Például:

  • Grosics: „Helye vitathatatlan.”
  • Garaba: „Noha Lóránt Gyula az Aranycsapat tagjaként eredményesebb, Garaba hosszabb ideig volt a klubnál.”
  • Bányai: „Alapvetően Bozsik Józseffel alkotott kiváló fedezetpárt, ám pályafutása elején rendre a balhátvédposzton szerepelt.”
  • Machos (jobbszélsőként nevezve): „Nem volt tipikus jobbszélső, mint Budai II László, de összességben jobb labdarúgó volt az Aranycsapat tagjánál.”
  • Puskás: „(…) a felcsúti létesítmény is őrzi a nevét: Pancho Aréna.”

Ami biztos, hogy Bozsik, Puskás és Tichy, esetleg Détári. Ha Kispesten/Honvédnál álomcsapatot próbál bárki csinálni, még hosszú ideig ott kezdődik, hogy felírja ezt a négy nevet, majd utána kezd el gondolkodni a többin.

Érdekesség, hogy a Nemzeti Sportnál, hiába ír évszázadnál is idősebb klubról, mintha nem is létezett volna a Kispest, ugyanis a cikkükben szereplő összes név a Honvéd-korszakhoz köthető inkább.

Hanta tizenegye

(Innentől listák következnek, szigorúan a teljesség igénye nélkül.)

A kapuba például felmerülhet Grosics, Faragó, Boldizsár, Biri, Gujdár, Disztl, Andrusch, Bicskei, Varga Péter vagy akár a hosszú éveken át kitartó Vezér Ádám. Nálam valószínűleg az őskispesti Faragó nyerne, bár könnyen lehet, hogy csak fej vagy írással.

A védelembe szintén bőven van jelentkező: Sipos, Lóránt, Nagy Antal, Varga Kacsa, Olajkár Károly, Dudás Gyula, Kocsis István, Rákóczi, Lukács, a közelmúltból Plókai, és igen, Lovric. Nagyon nehéz döntés, legyen mondjuk: Sallai, Garaba, Lóránt, Varga, és akkor nem tudom melyik karomat harapjam le. Pláne, hogy négy nevet neveztem ebbe a sorba.

A középpálya/fedezetsor a következő hatalmas probléma, hiszen Bozsik helye fix, Détárit is érdemes ide sorolni, vagyis a maradék egy-két helyre érkeznek a jelentkezők, ahová gyakorlatilag a három-öt bajnoki cím szinte beugró: Bányai, Kocsis Lajos, Pintér, Gyimesi, Sikesdi, Pál, idősebb Puskás, Kajdácsy, Raix, Rozgonyi, Kotász, Komora, Somlai-Stolzparth (az első kerettagunk világbajnokságon), Szűcs Lajos. Ha kettő, akkor Bozsik és Détári, ha három akkor Sikesdi, ha négy, akkor pedig Kocsis Lajos. Sikesdi hat bajnoksága akkor is hat bajnokság, ha Gyimesi közben a fülén táncoltatta a labdát. A további sorrend nagyjából: Rozgonyi, Bányai, Gyimesi, Pintér.

És akkor a csatársor, a klub koronaékszere: Puskás és Tichy adott, tehát a középpályától függően jöhet egy vagy két név nagyjából ebből az eresztésből: Czibor, Kocsis Sándor, Budai II., Kozma, Nemes-Nehadoma, Kovács Kálmán, Bodonyi, Esterházy, Serényi-Steiner, Dajka, Babolcsay, Lanzafame, Weimper, Déri, Machos, Jeny, Eisenhoffer. Ha három, akkor Puskás, Tichy és Nemes, ha kettő, akkor Puskás és Tichy, ha pedig négy, akkor Kozma. Ötödiket mondani sem merünk, de talán Kocsis Sándor, majd Bodonyi, Weimper és Kovács Kálmán.

Az edző se egyszerű, mert Komora mindent megnyert, a szocialista Ferguson volt a Honvédnál, azonban volt itt Guttmann Béla, Kalmár Jenő, idősebb Puskás, Tichy, Bicskei, Kuusela, Marco Rossi, edzette a csapatot Titkos Pál, Mészáros, és még nagyon sokan. Nálam talán idősebb Puskás nyerne, aki amellett, hogy az első bajnokcsapat edzője volt, a harmincas évek közepétől részt vett a klub utánpótlásának felépítésében, és talán nem véletlen, hogy az első bajnokcsapat jelentős része környékbeli, saját nevelésű játékosokból állt.

Az én tizenegyem tehát:

Faragó
Sallai, Garaba, Lóránt, Varga
Bozsik, Sikesdi, Détári
Nemes, Tichy, Puskás

edző: id. Puskás

Igen, nehéz nem észrevenni, hogy a helybeliség, illetve az erős kötődés mennyit számít a csapatomnál. Nem biztos, hogy a klub valaha volt legjobb játékosaiból áll, biztos lenne ennél erősebb is, azonban egyszerre a legjobbhoz közeli és kispesti nem biztos. Egy álomcsapatnál szerintem legyen fontos a kötődés.


Egyéb ismert álomtizenegyek

Nemzeti Sport, 2024

Grosics – Sallai, Garaba, Bányai – Bozsik, Détári – Machos, Kocsis, Tichy, Puskás, Czibor. edző: Komora

Dénes Tamás – Sándor Mihály: Baj-nok-csa-pat!, 2011 (könyv)

A csapat: Grosics – Sipos, Lóránt, Garaba – Bozsik, Détári, Kocsis Lajos – Czibor, Kocsis Sándor, Tichy, Puskás

B csapat: Gujdár – Sallai, Nagy Antal, Varga József – Bányai, Gyimesi, Pintér – Budai II., Nemes-Nehadoma, Kozma, Kovács Kálmán

A klub által szervezett internetes szurkolói szavazás, 2015

Grosics – Sallai, Garaba, Varga – Bozsik, Pintér, Détári, Gyimesi – Kovács Kálmán, Puskás – Tichy

Kaszás Kálmán három csapata, 2024

I. csapat: Faragó – Rákóczi, Garaba, Varga J. — Kocsis L., Bozsik – Budai II, Kocsis S., Tichy, Puskás, Babolcsay

II. csapat: Grosics – Sallai, Nagy A., Dudás Gyula – Pintér, Détári – Egresi, Nemes, Esterházy, Kovács K., Serényi

III. csapat: Bicskei (Gujdár) – Paróczai, Kocsis I., Cseh A. – Sikesdi, Pál – Gyimesi, Bodonyi, Dajka, Eisenhoffer, Jeny


@csakblog bejegyzése
Megtekintés a Threads alkalmazásban

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||