Mastodon

Schlosser jutalomjátéka Kispesten

(Nagy nap Kispesten.)

Minden évben Kispesten kezdik el a szezont, valamilyen barátságos mérkőzéssel. Azért Kispesten, mert ott nincs futballtilalom. Úgy látszik már az új szezon kopogtat az ajtón, mert ma Kispesten már jelentős meccseket játszanak. Schlosser tartja tréneri jutalom játékát s ennek során előbb a kispesti amatőrválogatott az FTC csapatával, majd a Ferencváros a Budai „11”-el méri össze az erejét. Szép a program. 

via Nemzeti Sport, 1930. július 13., Arcanum Digitális Tudománytár

A mérkőzésről fennmaradt egy videórészlet, és ezzel jelenleg az egyik legkorábbi ismert mozgóképfelvételünk a kispesti pályáról. Sajnos, a részlet tényleg részlet, annyira rövid, és a képen is inkább Schlossert mutatja a kamera, mintsem a stadiont.

A két mérkőzés végeredménye

Ferencváros—Budai „11” 6:2 (3:0). 

Sárkány utca, 1500 néző. Bíró: Hegedűs. 

Ferencváros: Angyal — Tőrös, Korányi — Fuhrmann, Lyka II., Berkessy — Táncos, Takács II., Turay, Toldi, Kohut. 

Budai „11“: Lantos — Oláh, Wéber — Kárpáti II., Kárpáti I. (Sáros), Kovácsy — Schmidt, Stancsik, Ember, Sáros, Lyka I., Schuszter. 

FTC—Kispesti Amatőrválogatott 1:0 (1:0)

Sárkány utca. Bíró: Lengyel. 

FTC: Bolyikovszky — Bertalan, Deák II. — Seflin, Kovács, Szedlacsik II. (Lengyel) — Huber, Schuber, Greinecker, Mihajlovits, John. 

Kispesti amatőrválogatott: Erhardt (KAC) — Szebehelyi (SzNSE), Laki III. (KAC) — Borbély (SzAC), Józsa (K. MOVE), Balog (KAC) — Nászay (K. MOVE), Jánosi (KAC), Almássy (K. MOVE), Klein (KAC), Grünwald (KAC). 

(via Nemzeti Sport, 1930. július 14., Arcanum Digitális Tudománytár)

1930-ban járunk, tehát a Ferencváros volt a profi Fradi, az FTC pedig a valamelyik Budapest bajnokságban játszó amatőr. Ugyanígy Kispesten a Kispest FC volt a profi, a Kispesti AC pedig az amatőr. A kispesti amatőrválogatottban nem csak kispesti csapatokból (KAC, MOVE) szerepelt játékos, hanem Szentlőrincről a Nemzetiből (SzNSE) és a SzAC-ból. A csapatok érdekessége, hogy a Kispesti MOVE Remény SC (valószínűleg ifjúsági csapat) pont 1930 júliusában jelentette be a feloszlatását, és beolvadását a Pestszentlőrinci Nemzeti Sport Egyletbe.

A Kispesti MOVE klub működéséről, illetve labdarúgóinak szerepléséről gyakorlatilag semmit sem tudunk, bár ahogy kattintgattunk utána, az Arcanumon belefutottunk minden idők egyik legjobb meccstudósításába:

Kispesti MOVE – Elektrolux porszívó-gyár 5:2 (2:2). SzAC-pálya. Bíró: Chmelik. Az első félidőben még jól működik a porszívógyár, de szünet után kifullad. Góllövők: Zumpft (2), Kovács (3), illetve Sebes és Szűcs.

via Nemzeti Sport, 1929. március 18.

A MOVE-hoz (Magyar Országos Véderő Egyesület) tartozó csapatokkal tele volt az ország, Kispesten is volt belőle, azonban vagy nem fejtett ki komoly működést, vagy elkerülte a sajtó figyelmét, ugyanis a magyarfutball.hu veretes, MOVE-klubokat soroló listáján sem szerepel. javítás // ott van, csak MOVE Kispest-Pestszentlőrincként nem vettem észre.


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||