Mastodon

Most legalább részben bejött az, ami az első fordulóban akartunk

ZTE – Honvéd 0-2

A ZTE – Honvéd meccsről két poszt készült:

  1. egy magáról a meccsről, benne a szokásos osztályozókönyvvel, tehát amit most olvasol.
  2. és egy a ZTE levonulásáról, valamint pár gondolattal a lelátói rasszizmusról, amit pedig itt találsz.

Pont mint a júliusi első fordulóban, Courts ismét öt védővel állította fel a csapatot a ZTE ellen, hiszen a magas presszing ellen remek megoldás a védők mögé belőtt labda, és a szélsők futtatása.

Legutóbb ebből semmit sem láthattunk, ahogy most se nagyon, viszont legalább úgy tűntünk, mint akik működnek.

Például az első félidőben a jobbszélen játszó Doka és Jonsson egyáltalán nem értette meg egymást, esetleg a szerepköreiket nem tisztázták pontosan, majd a második félidőben azt láttuk, hogy kommunikálnak egymással, és működni kezdenek.

Mindeközben Tamás valami elképesztő lendülettel játszott, egészen addig, amíg passzhelyzetbe nem került, mert ott vagy rossz megoldást választott, vagy a partner nem értette, hogy mit akar. Sebaj, a Zetének legalább egy perc nyugta sem lehetett, mert bárhonnan felléphetett egy-egy újabb játékosunk, aki megfuttatta őket. Próbálj meg így magasan letámadni – parás, na.

Egyedül Lukic tűnt kellemetlenül semmilyennek. Ténfergett a kezdőkör környékén, felkocogott, visszakocogott, elvolt magában. És közben kiosztott két gólpasszt, az egyiket, mármint az elsőt, egy egészen zseniális mozdulattal. És ezen kívül semmi.

Lehet azt mondani, hogy két gólpassz felment egy játékost, azonban 2022-ben nyugodtan tarthatna már ott a magyar foci közvéleménye is, miután végignéztük Szalai Ádám pályafutását, hogy egy játékostól sokkal több kell csapatszinten, akár védekezésben is, mint a bóklászás a kezdőkör környékén. Oké, hogy két gólpassz, mert most elsült a lába, viszont az idény többi meccsén nettó emberhátrány. (Lukic idén 10 meccsen 4 gólnál, ebből 3 tizenegyes és 2 gólpassznál tart.)

Tujvel
Doka, Szabó Alex, Klemenz, Capan, Tamás
Jonsson, Mitrovic, Samperio, Zsótér
Lukic

Nem tudom mennyire szólt a kényszernek a kezdőcsapat és mennyire valami hasonló gondolat volt mögötte, mint az első fordulóban, azonban legalább működött, miután szerencsénk volt az első pár percben, és nem kaptunk gyorsan gólt.

Ja, tételesen pár apróság:

  • Szappanos és Prenga sérült, (Lovric is, bár őt nem írta a klub.)
  • Bocskay és Gomis eltiltott,
  • Domingues és Ennin beteg volt,
  • Traoré és Petkovic a fakóban,
  • vagyis a héten reaktiváltuk Klemenzt, és
  • a padra Cirkovicon és Plakushchenkón kívül csak fiatalok fértek fel úgy,
  • hogy közel sem töltöttük fel a lehetséges helyeket: a maximális 12 helyett mindössze 8 cserejátékost neveztünk, és ebből 2 kapus volt.

Valahogy sikerült összerakni egy kezdőt, miközben látszik, mennyire nincs mélysége a keretünknek, viszont az is látszik, hogy vannak bőven rejtett tartalékaink.

Tipikus Kispest

Ha minden igaz, akkor egy kupatovábbjutás és egy remekül kontrollált bajnoki után valószínűleg menesztik az edzőt, vagyis osztatlanként kezelik azt a felelősséget, amit

  • a játékosok,
  • a klubvezetés,
  • és igen, maga a szakmai stáb

együtt hozott össze. Nem Courts az első a futballtörténelemben, és nem is az utolsó, akinek el kell játszania azt a kellemetlen szerepet, hogy jórészt mások bűne miatt viszi el a balhét.

Nekem amúgy kifejezetten szimpatikus a srác, és baromira örültem volna, ha egy hasonló karakter lenne sikeres kispesti edzőként, mert az ilyen figurák mögé/mellé hajlandó vagyok besorolni. Egy fasza karakternek tűnik az egyéb megjelenései (és nem a kötelezően szükséges nyilatkozatai és sajtómegjelenései) alapján.

Helyette mit kellett látni, hogy a játékosok szinte kivétel nélkül hajtottak, idén először úgy tettek, mint akiknek célja van egy futballpályán. Mintha a már a lelátón ülő új edzőnek akarnának bizonyítani, azt feltételezve róla, hogy nem nézte meg a korábbi meccseinket, nem beszélt senkivel a keretről. Iszonyat gyerekes hozzáállás, tényleg nem csoda, ha pár havonta edzőt cserél a klub.


Ha arra lennél kíváncsi, hogy mikor váltottunk utoljára edzőt két győzelem után, akkor segítünk:

  • 2004/05 Bognár Gyuri négyből hármat nyert, majd Gergely Károly váltotta.
  • 2006/07 Aldo Dolcettit két bajnok győzelem után váltotta Supka.
  • 2016/17 Rossit egy ötös győzelmi sorozat után váltja EvdM.
  • 2018/19 Supkát egy hatos veretlenségi (2 győzelem, 4 döntetlen) sorozat után váltja Sannino.

A ZTE levonulásával ebben a posztban foglalkozunk:


Osztályozókönyv


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||