Matyó kátyú

katyuA Paks elleni döccenést tegnap este követte az első tényleges defekt a tavaszi hadjáratban – 1:0-ás vereséget szenvedtünk Mezőkövesden a fejhangú kiskakas csapatától. Ez nem jó hír, és nézni sem volt az az eseményeket, de ami valahol még fájóbb, az az, hogy én pl. annyira meg sem voltam lepődve (az alap szomorúságon-bosszúságon túl). Igazándiból már a Paks és a Kaposvár elleni döcögő-szenvedő, ötlettelen küzdelmekben is benne volt az előjele, hogy megint gond van a kreatív szállal nálunk, és az olyan ellenfelek ellen, ahol nekünk kéne diktálni, ott akadhat a bakelit a lemezjátszón. Hát most akadt is, és a Honvéd-indulók sorát hirtelen egy gyógyvízszagú kövesdi sramli váltotta föl. Ez pedig minden, csak nem zenei füleinknek.

De visszautalhatunk Hanta idei tavaszi vesszőparipájára is. Statisztikáiról, infografikáiról (is) elhíresült blogtársam hetek óta mantrázza, hogy ha nem mi lőjük az első gólt, akkor bizony nagy arányban mi ülünk fel a meccs végére a szopórollerre. És tényleg – az egy szem őszi, Fradi elleni fordítást leszámítva max egy-egy döntetlen jön ki nagy néha (Paks otthon, Kecsó otthon) az ilyen helyzetekből. Tegnap pedig a még gyakoribb végkifejlet – a vereség. Miért?

Rossi tegnapi nyilatkozatában a szerencsét is tetemre hívta, no nem olyan irritálóan, mint egyes hazai kollegái, inkább csak keresve a válaszokat a “miért a vereség?” kérdésre, és a több ok (mentális problémák, rossz helyzetkihasználás) mellett jutott el az “of course we need luck, too” alapvetésig. Tegnap valóban nem állt mindig mellettünk Fortuna asszony, Lupoli 2 kapufája a példa, de a kapu előtti kavarodásokkor az irányzékunk beállításánál (Boti… Filip… Báló…) inkább a koncentrációnkat kéne kárhoztatni, nem a szerencsét, ha a kezünket a szívünkre tesszük.

Akárcsak a gólnál. “Ez mi volt? – kérdezte a Csapdlecsacsi-ban Szacsvay László Gáspár Sándort az orcájába kapott frontális szódásszifon-habadagot köpködve, és kérdeztük ugyanezt most mi az oldalvonal mellett, mikor a semmiből Menugong gólt vert. A védelem bizony bealudt, és bár az est hősének kikiáltott Bognár Stefi valóban szemfüles volt, talán nem ártott volna figyelni a bírónak itt is arra, hogy honnan végzi el a szabadot a kis bongyor harcos, és nem csak minket vegzálni az ilyen helyzetekkor. Persze ez most amolyan poszt-vereség kocsmai hőzöngés tőlem, de azért talán valami van ebben is.

lupoli_arturoPozitívum most nincs sok. Szabi a 60. percig olyan volt, mint idén mindig, dolga alig, aztán néha hajmereszt, viszont az emberhátrányunk alatt elposszant, és 3-4 olyan védést hozott le, amiért annak idején az új VezérÁdi jelzőt aggattuk rá. Aztán még dicsérhetem Ignját, és… talán Jobot, akinek (beadásait és utolsó passzait leszámítva) voltak értékelhető megmozdulásai. A húzóember-hiány ismét fájóan kijött: Bálint 20 percekre tűnik el a mezőnyben, kicsiFilip sokszor önző és öncélú (jobbal rávert szabija volt a mélypont), Bóna bának nem most jött el “a” meccse, pedig első félidei lövőhelyzetekor azt hittem, most érkezik az áttörés – de csak Horváth kezébe emelt. Az Uralkodó árnyéka önmagának idén, Hidi a sok dicséret után elkezdett visszaszürkülni a klasszik tartományába, Zsiva az első 10 percben egészen tetszett, aztán be is sült… A  cserék közül Daud nem váltott meg világot, Lupoli pedig első 5 perce után (nyomorék ollózási kísérlet, piacon medvehagymára vadászó kisnyugdíjas poroszkálás) két kapufával és több jobb megmozdulással jelezte, hogy szívesen tenne egy próbát az “e tavaszi Martinez” pályázatunkon való elindulásra. De valljuk meg, ha négy Kemi védésnek és két Lupo kapufának kell örülnünk 3 jobb Job passz mellett, akkor ne csodálkozzunk, hogy 0 ponttal térünk haza a kövesdi “katlanból”.

veber-gyorgy-papaA sajtón Véber még megrázta a pofonfát (“Nem tudom, hogy előttem az olasz mester mit nyilatkozott, bár sejtem, és akkor nem értek vele egyet. Megérdemelt győzelmet arattunk…“; “az előbb a folyosón Kemenes Szabolcs korrektül elismerte, hogy 1 kapura lövésük volt“), bizonyítva hogy győzni sem tud méltósággal (azt, hogy vereség után totál elvész a kontroll és lemegy alpáriba, azt már  egy hete is bemutatta – sokadjára). Rossiról pedig fentebb már beszéltünk.

Hát nagyjából ezek a kövesdi péntek konklúziói, valamint az, hogy merészebb tavaszi álmaink kaptak egy pici léket, de nem véglegeset. Sok keresztbeverés jön még, nekünk pedig kezdődnek azok a meccsek ahol általában jobban szereplünk, hisz kreatív fellépés helyett hajtás és szigorú kontrák kellenek, arra pedig megvannak a gyors embereink és már végre a gólérzékeny rutinrókák is. Szóval még bármi is kijöhet 3.-8. hely között ebből a tavaszból, és szerencsére a szenvedős meccseket letudtuk, azon meg kár lamentálni, hogy mi lett volna, ha az ilyen Pápa/Mezőkövesd/Kecsó meccseket is behúznánk – akkor bajnokok lennénk, de ahhoz egy más keret kéne. Ezzel a mostanival ezt tudjuk. És végül is, az elmúlt 10-15 évet nézve ez se kevés. Persze jó lenne, ha nem azt kéne hallgatni Kemenestől, hogy kisBogesz a magyar Xavi, hanem Báló álompasszain csámcsognánk – de ki tudja, lehet, hogy egyszer az is eljön. Mezőkövesdet és társait pedig erre az idényre felejtsük el – elég volt az ilyen nulla csapatok elleni vidéki túrákból, ahol rendre ostobán beárazzuk magunkat.

Most jöjjenek a kemény meccsek.

Fotók: honvedfc.hu, blikk.hu.

“Matyó kátyú” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. Hát igen…úgy látom, hogy talán egy kicsit jobban átlátjuk a helyzetet és nem akarjuk rögtön a fejüket venni. Sokat számít ha egy tábor kiáll az övéi mellett. Nincs minden veszve! Menni kell előre és lefelejteni ezeket a nyögvenyelős meccseket. Húzzunk be pár rangadót és mindenkinek jó kedve lesz! :-)

 2. “Aztán még dicsérhetem …talán Jobot” semmiképpen ne tegyél ilyet.
  Bántóan lassú volt, egy az egy-ben szintén és annyira kiszámíthatatlan, hogy a cseleinél kb. ő sem tudta mit akar, valamint az első félidő végén egy megye II. szintű bénázás után majdnem gólt rúgatott Stefi úrral úgyhogy mindenféleképpen asszem, hogy egy kalap sz*r volt…
  Sok pozitívum most nem nagyon volt, de remélem az utolsó 8 meccsen még mutatunk valamit.
  CSAK

  1. Egyetértek, Prosser kellett volna a jobboldalra King támogatásával. De mindenki szar volt, talán Kemenes volt saját magánál jobb egy kicsit, mert volt pár védése és ennyi. Nem több.

 3. Biztos, hogy a legjobb ötlet volt Alcibiatét bent játszatni középen? Szerintem katasztrófa volt, szélen egész elfogadható már, de itt???

  Job szerintem is nulla volt, de kár csak őt kiemelni.

  Egyszer próbáljuk már meg, hogy megnyomjuk az elejét, rúgunk 1-2 gólt és lehet utána szórakozni mint ahogy az első félidőkben szoktuk.
  Lassan infarktust kapok továbbá a kis szögleteinktől és attól, hogy egy nyamvatt pontrúgást nem tudunk normálisan elvégezni.
  Azt hiszem lesz egy nem kis bírság a berepülő sörös poharak miatt……kár érte, Én is agybajt kaptam Solymositól, de megyek megveszem a Nemzeti Sport nevezetű nyomtatványt és látni fogom benne, hogy milyen minőségi játékvezetés volt és minimum 8-asra fogják osztályozni!!

  1. csatlakozom ! kis szöglet helyett rúgjuk ki a szögletet bedobásra !! ott még nagyobb az esélyünk, mint amikor 2 ászunk el kezd kombinálni és Kemenesnél köt ki a labda, jobb esetben,,,

 4. elqrták a 7végémet… :/ de üdv a földön mindenkinek ! már kezdtük elhinni, hogy van esélyünk a dobogóra,.. tisztán kell lássuk, hogy egyelőre nincs ! amíg a talján nem tud összerakni 1 stabil védelmet, addig felesleges álmodozni… ez a tegnapi matyó gól…hát durva volt… én speciel kezdem unni Rossi magyarázkodásait és hülye variációit a belső védő posztokon, miközben Kovácsot még nem láttuk 1 percre sem, miközben a tavalyi nb2es csapatból senkit nem próbált ki…miközben Gengeliczky stabil kezdő a Nyír1ben…uncsi már a “fiatalok nem tudnak folyamatosan jól teljesíteni” szlogen,
  miközben tegnap látszott, hogy senki nem tudta megismételni az elmúlt hetek jobb teljesítményét…szóval sok a szöveg és nem közel sem volt olyan éles, koncentrált a csapat tegnap, mint amit a helyzet megkívánt volna ! ez kinek a felelőssége ? ha látszik 1 meccsen, hogy nagyon nem megy több embernek, vagy pl. Alci épp idegbeteg(és kapott már 1 sárgát), akkor nem kéne 1 edzőnek belenyúlni a meccsbe és cserélni gyorsan 3at !?

 5. Megértem a csalódottságotokat, de kár ennyire elkenődni. Nyerhettünk volna simán, de nem volt egy jól sikerült lövés vagy egy jó ötlet elől. Ők meg nagyon koncentráltak voltak, összeszedett napjuk volt. Így is sztem jó, ha 40%-ban volt náluk a labda. Még én a koncentrációt is jónak láttam, de nem volt senki “góllövő” formában.
  Véber – érdekes, nekem tetszett a nyilatkozata, korrekt volt – bár az olasz mesteres hülye dumát nem hallottam. Az értékelés tényleg rendben volt és tényleg nem sok tisztességes lövésünk volt egész meccsen… Viszont ha Kemi nem véd ilyen nagyokat a végén, akkor 0:3 és az nagyon szarul hangzik.
  A Diósgyőr otthon verhető, a többit majd utána!

 6. Minden csapatrésszel probléma van! Nem lehet most próbálgatni a védelmet,hol Barát játszik középső védőt,hol Alci Ignja mellett,egyik sem igazi.J.hátv.-ben King
  sem az igazi,most ő volt a legrosszabb.A tavasszal szinte minden meccsen lyukas volt a védelmünk,főleg középen és a j.szélen.Védő középpályán Hidi most visszaesett és kár hogy itt szerepeltetik Vécseit.Látszik,hogy inkább a védőmunkáját akarja elvégezni,előre nem jut ereje és fél is felmenni mert lyuk marad utána,nem lép vissza a helyére senki.Vécseinek nem ez a posztja,támadó középpálya,irányító lenne az igazi.Állandóan csak hátraadjuk a labdát,mert ott van csak szabad,megjátszható ember.A Gengelickyt visszahoznám,már lesz elég rutinja és fiatal nálunk nevelkedett,de ha bejut a Nyiregy akkor nem lesz könnyű.Heminek is írtam amikor volt a beszélgetés,kár volt elengedni és a Kovácsot idehozni.

  1. Egyetértek teljesen Én is. Nem értem miért van szükség a védelem állandó cserebelélésére. Szerencsétlen Baráth oké, hogy univerzális a védelemben, de nekem kicsit meredek, hogy egyszer hol a bal oldalon, hol a jobb oldalon, hol középen kell játszania. Nekem ez érthetetlen….
   Ha megnézzük azokat az összeállításokat amikor sikeresek voltunk, ott stabil helyek voltak a védelemben mindig!
   Kovácsot én sem értem miért hoztuk……ennyire nem hiszem,hogy jól állunk anyagilag, hogy valaki lassan egy éve itt van és nulla játékidőt játszott eddig.
   Gengeliczky egyébként kölcsönben vagy végleg ment Nyíregyházára?

   1. megtaláltam időközben: “végleg távozott” az van a klub honlapján…….. – sajnálom :(

   2. Gengeliczkyt nem kölcsönbe,végleg engedték el.Hemi azt mondta kérdésemre,hogy a cszakvezetés döntött úgy hogy elengedik.Pedig láthatták,mit tud,végigjátszotta az NB II-es meccseket,most meg a Nyiregyházában stabil középső védő.

 7. Lehet, egyedül maradok a véleményemmel, de ezen a mérkőzésen az én meglátásom szerint legkevésbé a védelemmel volt gond. A gól, amit kaptunk, olyan volt, amilyen… Vártuk, hogy majd szépen leteszik a labdát, elmaszatolgatnak jó szokás szerint, hogy ki végezze el a szabadrúgást, aztán lett, ami lett. Ezt a miénknél 100% jobb védelmek is benyalják egyszer-egyszer, lásd a magyar válogatott 1-1 ilyen gólját, amit rúgott egyes ellenfeleknek (pl. csehek). Fájó egy ilyen gól, de összeszedettebb, rendezettebb, nemzetközileg is jegyzett védelmek sincsenek beoltva ellene. Addig semmi gond nem volt a védelmünkkel, utána meg az egyenlítési kényszer miatt jobban kinyíltunk, megkontrázhatóbbakká váltunk, plusz a kiállítás – ennyi. Onnantól kezdtek el élni.
  Az első gólig, de inkább a kiállításig fölborult a pálya, 90-10 volt a labdabirtoklás ide. A bajt én abban látom, hogy ilyen labdabirtoklási arány mellett sem tudtunk összehozni gólhelyzeteket. És nem azért, mert Boti kint játszik vagy bent, hogy Alcibiade bent játszik, vagy kint, hanem mert a középpályán elfogyott a tudomány, támadóinkat beszippantotta az a masszívan megszervezett és rendezett védelmi vonal, amit Véberék fölhúzattak a kölykeikkel. Nem volt receptünk a felállt védelemre. Ilyenkor csak az segít, ha valahogyan te szerzed az első gólt, s ettől kénytelenek kicsit föllazulni. De mert nem így történt, nekünk kellett föllazulnunk, ők meg tovább tömöríthették magukat hátul és kontrázgathattak kedvükre.
  Tragédia nem történt.
  Ahhoz képest, hogy hogyan indult a szezon, hogy az első 6-ba bekerülést is csodának tartottuk volna, egy pillanat erejéig még a bronzérem lehetősége is megcsillant. Ott vagyunk az első harmadban, méghozzá stabilan. Egyelőre. Mert hogy a tánc most kezdődik, a papírforma szerinti meredekebb meccsek csak most jönnek. Rögtön egy Diósgyőrrel, amelyik csapat pont olyan helyzetből várja az ellenünk megmérkőzést, mint a Mezőkövesd. Csúnya pofonok után, vélhetően szintén kellően fölszívva magukat látogatnak a Szentélyünkbe.
  Hogy mik vagyunk és mennyit is érünk tavasszal, az most kezd majd igazán megméretődni: Diósgyőr, Haladás, Fradi. És a Pécs sem egyszerű. Meg a Videoton sem lesz az. Innentől már egyik sem.
  Ha úgy jövünk ki ebből a szériából, lehetünk tizedikek is a végén, ha meg amúgy, akkor akár bebronzosodhatunk ismét. Lupoli tetszett. És igen, egyetértek az előttem szólókkal: több vállalkozókedvet kérnék én is RossiKnows-tól, nyúlkáljon csak bátran a Prosserekhez. (Ezt a Mancini gyereket meg bevásárolta a papa a kispadra, vagy mi? Nem akarok demagóg lenni, de ez a gyerek elvesz egy helyet a feltörekvő hazai ifjúság elől… Itt égjek meg ebben a percben és váljak hamuvá, ha nincs nála minimum 3 épkézlábabb és bevethetőbb arc a fakóban… Diarra meg a másik… Ő is csak azért van, hogy legyen. Pontosabban: hogy egy tehetséges és feltörekvő, motivált, spiritusszal telibb fiatal ne legyen. Két hely a kispadon, két mínusz lehetőség a fiataloknak. Ez az igazi baj és talány, nem a védelem!)

 8. Igaza volt Rossinak, ha hétfő reggelig játszunk se rúgtunk volna gólt sajnos. Mentünk előre becsülettel, helyzeteink is voltak kapufáink is, van ilyen amikor semmi se jön össze. Tipikus Honvédos meccs volt sajna, az ellen meg egy olyan gólból amilyenből gólt rúg. Megjegyzem, szerintem mozgott a labda mikor elvégezték a szabadot és nem is a fault helyéről végezte el… Solymosi pedig gyalázatosan tevékenykedett már megint. Job pénteken a legrosszabb meccsét játszotta szerintem (mondjuk sok jóra amúgy se emlékszem) Ilyenkor fáj nagyon hogy a Pápa Mezőkövesd kettős meccseiből kijöttünk 0 rúgott góllal és 0 ponttal… Sebaj, a dobogó a Videoton balfaszkodása miatt még így is meglehet de ha nem sikerül és 4.-ek vagy az első hatban leszünk már az se lesz rossz eredmény a csapattól. Fel a fejjel, lesz ez jobb is. CSAK!!

  1. Solymosi a Nemzeti Sport Blikk c. kiadványtól 8-as osztályzatot kapott!!!!
   Szóval a 10 a maximum, akkor ugye majdnem világszínvonalon tevékenykedett!
   Kár, hogy nem utazik egy ilyen kvalitású ember a VB-re.
   Azért egy kicsit meredek, hogy ez a nagyszerű sajtóorgánum nagy dirr-durral beharangozta a Holland meccs után, hogy most aztán akkor “bekeményítünk” és reálisan osztályozzuk a játékosokat!
   Ezzel nem is lenne baj, mert valóban 2,3,5-ös osztályzatok azok amelyek reálisak a Bohócligában, de talán el kellene gondolkodni a nagyokosoknak, hogy nem kellene esetleg a bírókat is hasonlóképpen elbírálni.
   Fent nevezett sípmester nálam Kövesden 3-ara teljesített volna egyébként!

   1. Tényleg voltak bosszantó hibái Solymosinak, de szerintem döntő hibát nem vétett. Alci fasz volt, sárga lappal nem lökdösődünk, kicsit sem. A gólnál lehet, hogy mozgott a labda, inkább azt nehezményezem, hogy a vége felé velünk kétszer újrarúgatta a szabadot a saját térfelünkön.
    Egy Vécsei vagy egy Prosser hiányzott a támadósorból. Azért vicc, hogy ennyit volt nálunk a labda az első félidőben, és még helyzetecskére sem emlékszem…

    1. nem tudom a tv-ben, hogy jött le, ott nem láttam, de a helyszínen egyszerűen undorító volt amit a bíró művelt…..a vége felé King irányába volt egy utánrúgás és semmi retorzió nem volt. Persze lehet, hogy tévedek, de ott a helyszínen teljesen más volt a bíró ténykedése.
     Alci teljesen hülye volt az esetnél, hazai pályán tuti egy ilyet befúj a bíró.

     Összességében ha megnézzük nem is tudom mikor volt korrekt játékvezetés velünk szemben……lsd. fegyelmi döntések és egyebek. Kalap szamóca ez az egész játékvezetés és fegyelmi bizottságoskodás.
     pld. az Mtk-s Rodenbücher eltiltása is egy vicc…

     1. Na igen, egész más a helyszínen szurkolva nézni, meg a TV előtt úgy, hogy még egy sört sem fogok a kezemben. Bosszantó dolgok persze biztos voltak, de döntő hiba nem. Nem baj, peches meccs, majd visszaadja a sors a kapufákat és remélem a bírói bakikat is. Mondjuk ha visszanézed, kaptunk pár könnyű síppal befújt tizit az ősszel :-)

      2014. március 31. 16:09 Disqus írta, :

     2. Felejtsük már el a bírókat, a vesztes csapatok “veszik” elő a ténykedésüket! Be kell rúgni a helyzeteket és nincs gond! Ilyen egyszerű ez!

      1. Teljesen igazad van, be kell rúgni a helyzeteket (ha vannak persze) és akkor nincs miről beszélni!

       Azonban továbbra is csak annyit kérnék, hogy legyenek egyenlő feltételek a játékvezetésben!
       Továbbra is fenntartom, hogy nekem kicsit meredek, hogy a játékosok 3-as, 4-es osztályzatokat kapnak (helyesen) akkor ez a játékvezetői ténykedés ami Mezőkövesden volt, ne legyen 8-as osztályzatú!

       Nem tudom emlékszik-e még valaki, de volt anno egy Honvéd-Mtk meccs, ott egy Saskőy nevezetű bíró szó szerint elcsalta a kárunkra a mérkőzést és semmi retorziója nem lett, azóta Én nagyon szkeptikus vagyok a magyar játékvezetői karral ezt nem tagadom.

 9. utóirat: Lupoli pedig jól szállt be, remélhetőleg a Diós ellen már befele pattan a kapufáról a labdája :)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.