Okés, egyelőre szó sincs arról, hogy épülne az új akadémia, de hamarosan

dpuncKispest önkormányzatának honlapján jelent meg egy írás, amiben Gajda Péter polgármester viszonylag részletesen elmagyarázza, hogy mi szükséges az új akadémiai központ építésének elkezdéséhez.

Az egyértelmű, hogy a klub, a kormányzat és az önkormányzat is akarja a a létesítményt, a kérdés, hogy sikerül-e megegyezni a környéken lakókkal, akik az eddig megszokott életminőségük megváltozásával néznek szembe, amennyiben minden megvalósul. Mondjuk ez jogos.

A másik, ami ebből következik, hogy a beígért új Bozsik is csúszni kényszerül tehát, hiszen addig, amíg nincs kész az akadémia, és nincs hová költöztetni a jelenlegi stadion területén lakó akadémistákat.

Szurkolunk.

Hajtás utána  a teljes szöveg.

Az elmúlt időszakban a környéken élők keresték meg az önkormányzatot és személy szerint engem is, hogy az állami beruházásként készülő Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum terveiről, az építés körülményeiről semmilyen információt nem kaptak. Bár a kormányzati elképzelésekről, az építkezésről elsődlegesen nem az önkormányzatnak kell tájékoztatnia a kispestieket, mégis úgy gondoljuk, röviden, levélben írnánk le az önkormányzat álláspontját az elképzelt sportcentrum megvalósíthatóságáról, illetve az egyeztetések jelenlegi állásáról – válaszolta a kertvárosiaknak írt levél szükségességét firtató kérdésünkre a polgármester.
Mint azt a polgármestertől megtudtuk: egy februári kormánydöntés értelmében a kabinet 2 és fél milliárd forinttal támogatja a Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum megépítését 2014 és 2015 között a Méta utca és a Gyáli patak közti 16,5 hektáros telken. Ennek keretében, a kispesti Magyar Futball Akadémiához kapcsolódó beruházások között szerepel három szabványméretű, világításos labdarúgópálya, egy szabványméretű, világításos műfüves labdarúgópálya, négy, világításos edzőpálya, valamint az akadémia kiszolgálásához szükséges öltöző és kiegészítő infrastruktúra megépítése.
A kormányzati többségű kispesti képviselő-testület tagjai korábbi döntésükkel már támogatták a kormány által kiemelt beruházássá és jelentőségűvé nyilvánított Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum megvalósulását Kispesten, ezért áprilisban rábólintottak a területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) lakókkal egyeztetett módosítására azért, hogy az igazodjék a tervezett sportolási funkciókhoz, valamint a közlekedés és a parkolás a lakott területtől elegendő távolságra legyen.
Gajda Péter határozottan leszögezte: az önkormányzat csak abban az esetben tartja megvalósíthatónak a beruházást, ha a most kezdődő egyeztetések során figyelembe veszik a környéken élők véleményét és érdekeit. A polgármester már jelezte a beruházást felügyelő kormánymegbízottnak a legfontosabbakat: a sportcentrum létrejöttével, de már az építkezés során is megnövekvő forgalom nem zavarhatja a környéken élőket, a meglévő zöldterületből a munkálatok végeztével minél több maradjon meg, illetve épüljön véderdősáv a megnövekedett zaj- és fényszennyezés ellen.
Levele végén a polgármester arra kéri a környék lakóit és a kispestieket, június 15-ig a gajda@kispest.hu e-mail címen, illetve a 347-4525-ös telefonszámon mondják el véleményüket és észrevételeiket a témában.
kispest.hu

A vonatkozó kormányrendeletet itt olvashatjátok, a kerületi városrendezési szabályzat módosításáról szóló írást itt, a telepítési tanulmánytervet pedig innen tölthetitek le.

Köszi a találatot Attila1969W.

“Okés, egyelőre szó sincs arról, hogy épülne az új akadémia, de hamarosan” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Nem tudom, emlékeztek-e, mit terveztek anno, ugyenezek a D-kategóriás Dajcstomi idején a Kispesttel. Nem számottevő (vagy valami ehhez hasonló kifejezés) csapat, dél-pesti utánpótlásképző-, nevelőklub. Akkor tüntettünk, tiltakoztunk ellene, foggal-körömmel. Most ügyesebben, nem kimondva, de csak megcsinálják. Csak nekem nyílik ki a bicska a zsebemben, amikor Hemingway azt írja a blogjában, hogy a Honvéd egy nevelőegyesület? Tudom, alapvetően ennek jó dolognak kéne lenni, csak nagyon félek, hogy ez nem jó dolgot takar: el vagyunk ásva, valami nagyhatalmú ember íróasztalánál elrendeltetett, hogy nem játszhatunk már komoly szerepet a magyar fociban (persze a mai viszonyok között nincs is rá esélyünk, de lassan a reményünk is elveszik Puskás nevével, a szurkolótáborunkkal együtt), annyi a dolgunk hogy neveljünk ki játékosokat, akik aztán vagy kiigazolnak külföldre, vagy elviszi valamelyik a minimum 8-10 tehetősebb/előbbre sorolt magyar klub közül. Rosszul látom? Hogy borúsan, azt tudom.

  1. A Tomika-féle megoldás (ún. Tichy-központ, már akkor sem Puskás volt a név furamód) abból állt, hogy kaptunk néhány milliót tisztasági festésre, majd a későbbiekben el kellett volna költöznünk, egy másik csapattal közös stadionba, hogy a mai Bozsik helyén legyen egy utánpótlás-központ.
   Ettől azért ma messze vagyunk. Marad a stadion, elméletileg kapunk egy újat is, és _mellette_ épül egy új akadémia, jóval nagyobb kapacitással mint a jelenlegi.
   Szerintem ez jó.

   Ami viszont bennem félelmet kelt, hogy a fenntarthatóság (itt: üzleti eredményesség) lesz a prioritás és nem az eredményesség akarása, amit viszont megszoktunk az elmúlt néhány évtizedben.

   1. Pozitív a hír!
    Valami végre megmozdult az ügyben, habár még messze a vége és lehet azért egy-két kanyar még az ügyben.
    Lehet, hogy Én emlékszem rosszul, de szerintem az Akadémia infrastruktúrája marad a Bozsikban. Pályák és öltözők lesznek csak az új területen nekem úgy rémlik.

   2. Jogos, tényleg nem bánnak velünk olyan rosszul, mint akkor (kb. harmadosztályúként), ez nyilván Hemingwaynek is köszönhető, most legalább megtűrnek az nb1-ben. És biztos az utóbbi 1-2 évtized üldözési mániája is dolgozik bennem. De a hideg ráz attól, hogy Hemingwayről süt: nála nem eszköz, hanem cél az up-nevelés. Ez szerintem nagyon rosszat jelent a jövőnkre.

    1. igen. pont az eszközök és célok ilyenfajta meghatározása a hemingway-korszak egyik legfőbb bűne. egy eredményorientált sportágban (az nb1 az kirakat, tehát az eredményről szól) ez megengedhetetlen és elfogadhatatlan.

 2. Bréking:

  Honlapunk úgy tudja, hogy az olasz Giuseppe Galderisi lehet a Honvéd vezetőedzője. Az 51 éves szakember legutóbb Portugáliában dolgozott, ahol az Olhanense együttesét irányította, de a szezon végén kiesett a csapat. Galderisi edzőként főleg olasz alacsonyabb osztályú klubokat irányított.

  /csakfoci/

 3. A koromnál fogva is emlékszem azokra az időkre, amikor Budapest tele volt focipályákkal.
  Pl. A BEAC pálya helyére épült a Skála áruház Budán. (ott játszott a válogatott felkészülési meccseket egy időben)

  Albertfalván ahol gyárak sorakoztak volt egy blokkban a mostani Vegyész u-Építész utca-Szerémi út, Budafoki út által határolt területen 4-6 focipálya (Hiteka, Kábel, Beloiannisz, Autójavító, Lodenposztó, stb..) Kelenföldön a mostani Bogyó utcánál, Budafokon vagy 3 focipálya (MTE, stb) Ezek mind eltűntek. Pedig ahol értük, ott rúgtuk a bőrt.

  Ezek a pályák alkalmat adtak akkor a fiataloknak, hogy tehetségüket szorgalommal kamatoztatva kedveljék és űzzék e sportot.

  Emlékszem, hogy amikor már a saját nevemen ( aki focizott tudja mi ez) fociztam 16-17 évesen a Lódenposztóban (blasz3), szóltam a szertárosnak, hogy kérek egy új cipőt, mert az öreg kitaposott cipőben futni is alig lehetett, úgy nézett rám mint aki felöklel: mit akarsz te taknyos? De azért kaptam a bajnokira egy új csukát….

  Amit akkor 20-25 év alatt elvettek, felszántottak, beépítettek, azt – még ilyen ütemben is – nagyon nehéz pótolni.

  1. Én is kosaraztam évekig Bata Attila néven, utólag is elnézést kérek az illetőtől, bárki is legyen az… :)

 4. Többórás vita a Kertvárosban épülő futballcentrumról
  Május 29, 2014

  http://gajdapeter.hu/index.php?page=hirek&cid=801

  Engem azért meglepett, nem kicsit, hanem nagyon! Politika ide politika oda de, hogy az önkormányzat ennyire ellenzi az Akadémiát az nekem durva!
  Összesen 8,5 milliárdot reményeink szerint csak betol az állam a kerületbe, nem mondom, hogy hozsannázni kellene egy ellenzéki vezetésű hivatalnak, de akkor inkább maradtak volna csöndben.

  Úgy tudom csak az utánpótlást támogatja az önkormányzat, erre fel most itt van ez…….

  Mennyivel könnyebb helyzetben van egy vidéki város, ahol rangja van a település labdarúgásának és mindenki (legyen ellenzéki vagy kormánypárti) kiáll és támogatja a saját klubját.

  Itt meg most ilyeneket olvasunk, hogy

  “Gajda Péter a vitában hozzátette, ha az
  önkormányzaton múlna, akkor most nem tárgyalnának a centrum
  megépüléséről és a KSZT-t sem kellene módosítani.”

  “Gajda Péter határozottan leszögezte: az állam
  kispesti szinten 8,5 milliárd forintot kíván fordítani a futball
  támogatására, így Kispestnek, a kispestieknek semmilyen érdeke nem
  fűződik ahhoz, hogy újabb helyi adóforintokkal támogassa a centrum
  létrehozását, „hagyják békében az önkormányzat adóforintjait”! – mondta.”

  1. Így is lehet azonban csinálni, pedig köztudott, hogy a DVTK tulajdonosa nem éppen kormánypárti, 150.000.000 Ft. rendkívüli támogatás, mert a csapat kijutott a nemzetközi porondra!! A Honvéd mennyit kapott tavaly mindezért az önkormányzattól???

   Valahol megértem GFH-t, hogy ilyen viszonyok közepette nagyon nem könnyű a helyzete!!

   A miskolci önkormányzat 150 millió forinttal támogatja a DVTK-t
   2014. 05. 28. 18.59

   “Százötven
   millió forinttal támogatja a DVTK labdarúgócsapatát nemzetközi
   szereplés esetén a miskolci önkormányzat, amely erről szerdai rendkívüli
   ülésén döntött többségi szavazással – közölte Kiss János és Molnár
   Péter, az önkormányzat Fidesz-, illetve KDNP-frakciójának vezetője
   sajtótájékoztatón.

   A politikusok kifejtették, a
   sikeres nemzetközi szerepléshez rövid távon pénz, hosszú távon stadion
   szükséges. Szerdai tájékoztatásuk szerint mára a DVTK ismét a magyar
   futball meghatározó együttese lett és a nemzetközi kupaszereplés
   kapujába jutott, ezért – Kriza Ákos polgármester személyes indítványára –
   úgy határozott az önkormányzat, hogy az Európa Liga-szerepléshez
   szükséges 150 millió forintos “rendkívüli támogatást” nyújt a klubnak.

   A sajtótájékoztatón elhangzott: a diósgyőri stadion 4,5 milliárd forintos
   fejlesztése elől elhárult minden akadály, a beruházás megkezdődhet.”

   1. milliárdosoknál nincs ilyen meg olyan oldali, pénzoldali van.. van olyan minisztériumi épület, amit most is “balosnak” tartott cégektől bérelnek, százmillákért.. csak a zembereket hülyítik, gerjesztik a feszkót, közben odafönn mindenki mindenkivel.. Hemi is ugyanúgy nyalta a balos seggeket, amíg azok fingtak a minisztériumi bőrfotelokba, mint most a másik brigádét. Az MFA indításakor még a szoci Nyakó, Szekeres, ilyenek voltak ott, most ezek.. a diósgyőri tulaj sem véletlenül szállt bele a fociba, Miskolcra küldték, cserébe békén hagyják és tolják neki a zsét.

  2. Főleg ennek az infónak a tükrében felháborító a dolog!!!

   “Kinyilvánította a testület, hogy az önkormányzat élni kíván az állami
   adósságkonszolidáció lehetőségével. Összességében 1.133.733.418 forint
   adósságot vállal át a Magyar Állam Kispesttől.”

  3. Ez a politika.
   Amikor a taktikai szempontok minden más elé/fölé helyeződnek. Az ellenzéki polgármajszter nem akarja, hogy a kormány prominensei ott fényképezkedjenek az ő kerületében, alapkövet rakjanak, avassanak, működjenek, stb. Ne kötődjön az ő kerületében pozitív változás az ellenfeleihez.
   Nem törvényszerű, hogy mindenhol és mindig így kell lennie, de ezek szerint csapatunkat nem csak egy önfejű, max. az orráig látó tulajjal verte meg a sors, hanem polgármesterileg sem fekszünk jól. (Nem ismerem őt, nem a kerületben lakom, lehet, minden más tekintetben egy zseni, de ez most nem tetsző nekem.)

   1. Én itt élek és nekem azért meglepő ez mert egy teljesen normális ambiciózus jó városvezető és szerintem jól is csinálja azt amit csinál pártszimpátiától függetlenül vallom ezt.
    Erre most itt van ez……forog a gyomrom valahol ettől az egésztől!

    1. Igen, főleg, hogy az adósságkonszolidáció kellett. Igy gáz…

  4. Lakjál te ott 20 méterre az este kivilágított pályáktól! Nem tudom mit szólnál hozzá.

 5. Csodálatos, hogy végre egy ilyen központot kap a régió!
  Nyilván bármilyen építkezés azzal jár, hogy a környéken nő a forgalom. Ez nyilván ideiglenes. A vicc, hogy mivel a Nagykőrösi út mellett van a több hektáros telek, így gyakorlatilag alig érintkezik közvetlen lakóépületekkel. Kb 20-30 lakóingatlanról beszélünk. Ez egy ekkora beruházás esetén elenyésző, viszont a Nagykőrösi felőli bejárás 2,5 milliárdos beruházáskor a vasúti átjárás ellenére szinte gond nélkül megvalósítható és ésszerű döntés lenne. A Nagykőrösin járó buszok által amúgy is jobban megközelíthető lenne a központ, így később könnyebb bejárást biztosítva a fiatal labdarúgók részére, akik tömegközlekedéssel mennének az edzésekre.
  Az állami szerepvállalás pedig azt jelenti, hogy szinte megtorpedózhatatlan a projekt. Aki ennek ellenére keresztbe akar tenni, azt csak sajnálni tudom. Azzal, hogy itt egy ilyen centrum épül a környék csak szebb, jobb lesz. Nevetséges, hogy sportpálya építésbe is bele lehet kötni. Ettől függetlenül nyilván a világítással ellátott pályákat és a lelátóval rendelkező center pályákat én sem a lakókhoz közeli részre tenném. Nem gondolom, hogy ez akadályba ütközne bármilyen szempontból. A nyáron kevésbé használt műfüves játéktereket kell oda tenni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.