Február óta már a Nemzeti Sportközpontok nem építi a stadionunkat

Az új Bozsik látványtervének egy valamikori állapota

Már eleve azt sem értettük, hogy 2014-ben miért az MLSZ(!!!) rendelte meg 193,5 millióért (ÁFÁ-val) az új Bozsik stadion terveit. A feladattal megbízott Óbuda Építész Stúdió időben szállított, és 2015 februárjában, egy szurkolói ankéton képeket is láthattunk a koncepciójáról, majd néhány hétre rá a klub a szurkolókat kérte fel ötletelni, mert a tervek még nem véglegesek, azokon lehet valamit finomítani.

Ezt követően azonban beállt egy furcsán zajos, ám valójában mégis csöndes állapot. Ment a mantra, hogy az új akadémia elkészültéig szóba sem jöhet az új stadion, csak épp eközben az akadémia nemhogy nem épül, a közbeszereztetési szakaszig sem jutott el, szóval ki tudja mikor lesz belőle bármi. Már 2014-ben arról írtunk, hogy halasztják, és halasztják, mert mindig van egy kisebb akadály az útban. Újabb forrásokat viszont így, ebben az állapotában is kapott, és legalább három évvel a nem épülésének kezdete után további 1,7 milliárdot toltak be mögé, 4,2 milliárdra emelve a teljes költségvetést.

Párhuzamosan az új Bozsik sem nyugszik a nem épülésében. A tervek időarányosan elkészültek, majd a következő szakaszok (engedélyezés, kivitelezés, stb) vélhetően nem, de ez sem volt akadálya annak, hogy 2015. december 30-án még 510 millióval dobják meg a stadionra szánt főösszeget. Összesen tehát 5,55 milliárd lenne rá jelen állapot szerint, ami a nem épüléssel időarányosan még várhatóan nőni fog.

Szóval miközben nagyjából nem történnek a dolgok (legalábbis a nyilvánosság előtt nem), addig az MLSZ eladta az új Bozsik terveit a Nemzeti Sportközpontoknak – derül ki az EU közbeszerzési értesítőjéből (PDF). A dolog több szempontból is érdekes:

 • Az MLSZ 193,5 millióért rendelte meg (ÁFÁ-val) és 214 millióért (ÁFÁ-val) adta tovább, vagyis keresett rajta 20,5 millió forintot.
  • Tehát az NSK egy egyszereplős közbeszerzés keretében megvásárolta az MLSZ-nél lévő terveket, hogy majd abból valamikor stadiont építsen valaki, ha úgy alakul. Miért az MLSZ terveztetett? Miért tőle vásárol az NSK? Mit takar az árkülönbözet?
  • Ráadásul miért idén februárban, egy évvel a látványtervek bemutatása után, és ki tudja mennyivel az első kapavágás előtt?
  • (Az MLSZ a miénk mellett még a fehérvári és a diósgyőri stadion terveinél szerepelt megrendelőként.)
 • A vevő a Nemzeti Sportközpontok, ahol elméletileg az állami tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetéséért felelősek, a beruházások általában – az új Bozsik tervezésében is közreműködő – BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-hez tartoznak.

“Február óta már a Nemzeti Sportközpontok nem építi a stadionunkat” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Nem lesz ebből semmi szerintem…….jön majd egy átcsoportosítás, hogy kell a pénz az új Puskás stadionra és einstand.

 2. Szóval, akkor váltsuk a jövő időt, múltidőre? Mi is szépeket álmodtunk az új stadionról, sokan meg jól éltek abból, amiből végül nem lesz semmi.

 3. Remélem a gépészetre bekérnek tőlünk is ajánlatot, akkor majd beszámolok nektek, miben próbálnak meg trükközni. :)

  1. Nem is értem ezt az egészet…ha egy csapat pályája alkalmatlan, rosszállapotú, hogy egyszerre két csapat használja, akkor mitől javul meg hirtelen egy hét alatt? Szánalom ez az egész ami itt folyik…kurvára nem értem, hogy miért nincs előre megmondva, hogy ki hányadik lesz, ki nem eshet ki, stb. és akkor nem kéne itt bohóckodni….

   1. Hát az hogy ki legyen a bajnok az gyakorkatilag meg van mondva,…..

  2. A Debrecen nem ment bele, hogy az MTK ellen Dunaújvárosban játszanak???
   Legalább is Torghelle nyilatkozatából nekem ez jött le…….

   “A hétvégén a DVSC elleni rangadó következik. Milyen találkozóra számít?

   – Nem lesz könnyű meccs, hiszen ismét a Vasas
   pályáján játszunk. Szerintem a debrecenieknek sem lesz jó, hogy azon a
   talajon kell pályára lépniük, amelyet nemrégiben kritizáltak. Egyszer
   már megtapasztalták a tavasszal, hogy milyen az a pálya, nem tudom,
   nekik miért jó, hogy megint azon akarnak játszani, de ők tudják.
   Biztosan nem lesz színvonalas mérkőzés, mert szinte lehetetlen azon a
   talajon normálisan futballozni. Meg kell küzdenünk az ellenféllel, a
   labdával, hogy egyáltalán át tudjuk venni. Érdekes összecsapás lesz, de
   ezzel meg kell birkózni.” rangado.hu

   Ha ez így van akkor nem értem……muszáj volt nekünk “jófiúnak” lenni az MTK ellen és belemenni a helyszínváltásba?? Inkább lett volna sárdagasztás, de szurkolók előtt a Vasas pályán szerintem, ez a talaj így talán nem is annyira feküdt volna a rövid passzos, technikás focit játszó kékeknek.

   Mindenesetre érdekes…..

 4. 50 rugó lett a játékvezető becézgetése miatti bünti az MTK elleni meccs miatt. Mondjuk ebben bizonyosan közrejátszott a stadion csendes akusztikája is:)

 5. Nem kell reménykedni… Soha nem lesz stadionunk, amíg ezek a mocskok vannak hatalmon, ha pedig a másik bagázs jön vissza, másnak sem lesz stadionépítés. A vén hülye tulajdonos hiába nyalt a hatalomnak ezerrel, az akadémia sporttelepéből sem lesz semmi. Vasárnap jártam arra, semmiféle építkezés nem kezdődött el, Hemingway megint hazudott ….

  1. Ezzel nem Hemi hazudott.
   Ha 2018-g elkezdik akkor meg is épül.
   Végül is eddig egy sportberuházást sem vágtak vissza, de valósuínűleg a kisvárdai akadémia és pálya hamarabb elkészül….
   Ha már ennyi pénzt költöttek a tervekre sztm. előbb – utóbb megcsinálják, egyébként hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet majd, persze így, hogy össze-vissza dobálják a feladatot néhéz lenne személyi felelőst találni.

   1. Ahhoz képest, hogy már 2013-ban betervezték rá az összeget, viszont mindig újabb és újabb csapatok stadionjai előzik meg (olyan is, amit 15 éve építettek (Újpest) és semmi szükség költeni rá, egyre inkább reménytelen a 2018-as dátum is…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.