Egy nagyon rossz kortünetről – válasz egy meg nem keresésre

valogatott_szurkoloKövetkező posztunk szerkesztői és nem szerkesztőségi vélemény.

Fura dolog lett a magyar futball. Belerúgni még mindig odamondás, szapulni szinte kötelesség, de informálódni tisztességgel róla smafu, miközben a meglévő értékeiről soha egy büdös szó sem esik. Pedig igenis vannak értékei, elég komoly értékei.

Lehet, amit a pályán látunk, az úgy szar, ahogy van, sőt, tán még a futball jelzőt sem illendő ráaggatni. Lehet, a létesítményeink egy része olyan, amilyen, netán libalegelő. Lehet, a tulajdonosok kiskirálynak hiszik magukat, miközben a saját kockázatukat minimalizálandó, az államtól várnak újabb és újabb forrásokat, hogy fenntarthassák a látszatot, azt a sokszor nézhetetlen és vállalhatatlan nívót, amiben ők valamiért szeretnek tapicskolni.

És akkor ott vannak a szurkolók, a sok kis apró és láthatatlan közösség szövevényes hálózata, akik bár nem tehetnek mást, ezt a futballt kell nézzék, szeressék, mert egymás társaságában jól érzik magukat. Ultrák, nem ultrák, nyugdíjasok, családosok, ácsorgók, szomszédok és alkalmi ismerősök.

Nézz körül a stadionodban, figyeld meg az arcokat magad körül. Évről évre tűnnek el emberek (fel alig), de akiket látsz, azok mindig ugyanazok. Hánnyal váltottál már szót az elmúlt években? Akár csak egy véleményes lest vitattatok meg, de akkor és ott, egy ismeretlen ismerős volt a partnered.

Ittál már sört, bort meccs előtt vagy után a stadionod melletti kocsmában? Utaztál már idegenbe, ácsorogtál vendégben? Tudod miről beszélek.

Bevallom, nekem fogalmam sincs az elmúlt húsz alkalmi beszélgetőtársam felének mi a neve egyáltalán, viszont azt tudom, hogy legközelebb is lesz mondandónk egymásnak. Nem vagyunk barátok, cimbik, de még haverok sem, nem keressük egymás társaságát a civil életben, mert minek tennénk? Én a Liberális Nagyvárosi Kozmopolita miért járnék azonos társaságba Trianon Tagadó Tibivel vagy Diszkós Dénessel? A stadion azonban közös, a csapatunk közös, a szenvedélyünk közös, van tehát kapcsolódási pontunk egymáshoz.

Tévedés ne essék, nem kell felvállalni mindenkit. Nekem is, neked is, nekik is vannak elveik, amikhez ragaszkodnak. Én például gyűlölöm a politikát a stadionban, még ha tudom is, nélküle nem lehetne itthon futball. Gyűlölöm a politikust a lelátón, ha csak szavazatokért jön ki vigyorogni, de gyűlölöm az adott politikai oldal mellett/ellen kántáló tömeget is. Engem zavar a székely zászló látványa is egy stadionban. Miért a futballmeccs kell legyen egy ügy melletti kiállás adekvát terepe? Ugyanígy érzem, hogy – legyen példa – a román-magyar párharcoknak van valami többletjelentése, valami sajátosan keleteurópai töltete, mégsem érzem, a szarromániázás adekvát dolog lenne. Viszont azt is elfogadom, vannak, akik szerint igen. Nem értek velük egyet, ellenben hiszek abban, hogy egy normális országban magától kell megoldódjék a probléma. Mert nekem ez a jelenség probléma. Azt nem tudom, hogy a nagy átlagnak is ugyanezt jelenti-e, csak remélhetem.

Ezért is akadtam kicsit fent egy átlagos blogposzton. Miközben tudom, felesleges. Nem rágtam be rá, csak értetlenül nézek, mert egy olyan kortünet jelenik meg benne, amit egyszerűen képtelen vagyok elfogadni: a nem regisztráló szurkoló = huligán banda, zsidózó férgek, neonáci csürhe, és a többi.

Nem hosszú poszt, beidézem teljes egészében:

Carpathian Brigade: a láthatatlan bojkott

Észrevette valaki, hogy nem voltak ott az ultrák a magyar-finnen?

Észrevette valaki, hogy az “igazi” szurkolók helyett, csak ílyen gyütt-mentek drukkoltak a magyar válogatottnak? Hiányzottak valakinek a petárdák? A románok mocskolása? Az úgynevezett “élőképek”, amelyeknek csupán annyi az üzenete: MI vagyunk a szurkolók.

Nem fiúk, nem ti vagytok a drukkerek.

Ti vagytok azok, akik miatt szektorokat kell kiüríteni. Akik miatt rendes normális drukkerek nem mennek a stadionok közelébe.

Dárdai Pál megkérte a közönségtől, hogy legyen türelmes. Hogy ne kezdjen a stadion az első félidőben “ébresztőt” ordibálni. Szerintetek kinek mondta ezt. Nektek, ti hatalmas, győzelemre vágyó, saját csapatotokat gyalázó Brigád!

És tudjátok, mi történt?

A közönség, az igazi, engedelmeskedett a szövetségi kapitány kérésének.

Mondok valamit.

Egyszerűen nem számít a jelenlétetek. A Fradi-stadion mérete akkora, hogy oda befér minden normális szurkoló. A válogatott meccsek bojkottja visszaüt.

Még néhány mérkőzés és a Carpathian Brigade nem lesz többé.

Helyén megmarad a frusztráció. És talán a vágy, hogy egyenként visszaosonjatok a stadionba. Nem szervezetten. Nem vezérek irányítása alatt. Csak úgy. Magánemberként. Mert szeretitek a sportot. Jobban, mint a balhét.

via szabadrugas.blog.hu

Nem másról van szó, mint arról, hogy a szerző jól érezte magát a pénteki magyar-finn meccsen az Üllőin, és mivel azon nem jelentek meg a válogatott hagyományos táborát jelentő, amúgy vélhetően a szurkolói kártyát elvető tömegek, így rögtön jöhet a következtetés: nincs is rájuk szükség.

Jajj.

Fájdalmas egyszerűsítés, mert valljuk be, a helyzet nem ennyire egyszerű. Azt állítani, hogy távol maradók egyenlőek a magyar-izraeli meccsen zsidózókkal, a román-magyaron balhézókkal, az valami annyira, de annyira kemény dolog, hogy el sem hiszem.

Történetesen a magyar-izraeli meccsen pont annak a szektornak a tetején ácsorogtam, amelyik miatt végül az MLSZ a büntetést kapta, és igen, a jelenlétemmel is legitimáltam a szektorból elhangzottakat. Mondhatni nem tettem ellene semmit, ergo ugyanúgy bűnös vagyok húsz-harminc-ötven-száz-vagy a fene tudja mennyi ember vétke miatt. Sőt, még hergeltem is társaimmal a körülöttünk zsidózókat, mert annyira abszurd volt a helyzet. (hergeltem (itt): visszamondtuk neki a saját korábbi baromságait, és röhögtünk az egyszerűségén, megerősítettük a tévképzeteit, mert egyszerűen nem hittünk az elénk táruló elképesztő méretű emberi butaságnak.) Cinkos voltam.

Nekem sincs helyem a finn-magyaron, mert nem vagyok szurkoló az itt leírtak szerint.

Sosem szerettem az igazi és a nem igazi szurkolóra bontását a futballhoz kötődő embereknek. Van barátom, aki harminc (!!!) éve nem járt bajnoki meccsen, mégis elhiszem neki, fradista. Szapulom persze miatta, kanapézom, de az a dolog vicc része. Aztán ott vannak azok a kispestiek, akik mondjuk nem járnak idegenbe, viszont a Bozsikban rendszeresen megjelennek. Igazibb szurkoló, mint más, vagy mint én? Ki dönti el? És milyen alapon?

A szurkolói lét egy életforma, aminek nem kötelező (de azért hasznos) együtt járnia a meccslátogatással, a hangos hajrák bekiabálásával (ti. ez a szurkolás, hajrázás eredeti jelentése). Megkérdőjelezni a finn-magyarról távol maradók szurkolóságát ordenáré butaság. Az egyetlen, ami még elfogadható, hogy megjegyezzük: ezen a meccsen nem hallottunk szarrománizást. 

Nyilván (szociológus vagyok) könnyű összekötni a két dolgot: nem voltak itt, nem volt szarrománia, adja tehát magát a következtetés. Vagy nem.

Válasszuk ketté a dolgot. A válogatott hagyományos tábora jórészt összeér az egyes klubok hagyományos táboraival, ott pedig a szurkolói kártya bevezetése azt eredményezte, hogy távol maradnak minden olyan eseménytől, ahol a kártya használata kötelező. Így a válogatott hazai mérkőzéseiről is.

Igen, lehet ennek a tömegnek egy része csőcselék (az, nem fogom tagadni), csak épp azt se felejtsük, sokan pont a szurkolói közösségek alapszerveződése, a felvállalt közösség alapnormája miatt nem váltották ki a kártyát. Tehát aki egyetért a kártya feleslegességével, vagy egy adott értelmetlen és értelmezhetetlen kitiltás (vagy bármi) miatt szolidarít társaival, az azonnal ártó csürhe lesz.

Hibásnak tartom, hogy ebbe az  irányba indult el a szurkolókról szóló közbeszéd. Tudom, olvasottságot, klikket így lehet a legkönnyebben szerezni, és még csak azt sem állítom, hogy a most távol maradók nélkül soha nem lehetne jó hangulat egy magyar stadionban, de azért álljon meg a nászmenet. Itt és most embereket akarunk kitagadni a szurkolóságból, kitaszítani a szurkoló szó által lefedettek halmazából. Milyen alapon?

Mert volt néhány balhé, volt néhány – általam is bőven – elvetendő dolog? Ezért jöhet az általánosítás, és akkor mindenki? Megvolt a cigánybűnözés szó, ami az elmúlt években tematizálta a cigányságról való gondolkodást, közbeszédet Magyarországon? Most majd lesz szurkolóbűnözés? És akinek kártyája van, az a jó szurkoló, akinek meg nincs az a rossz? Tényleg szeretnénk elmenni egy ilyen irányba?

Én nem.

A szerző nem tagja és nincs semmilyen kapcsolatban a fent megidézett Carpathian Brigade nevű szurkolói tömörüléssel.

“Egy nagyon rossz kortünetről – válasz egy meg nem keresésre” bejegyzéshez 27 hozzászólás

 1. Ez az egész dolog, most egy állóháború vízióját vetíti elém! Megvannak mindkét félnek a lövészárkai ahová behúzódtak és most az az időszak jön, hogy ki bírja tovább! Azt gondolom ebben a kérdésben pedig az egyik fél sokkal nagyobb munícióval, tartalékkal rendelkezik és hosszabb távon nem kérdés, hogy mi lesz a harc vége.

 2. Hm. Miért van az hogy normális szurker, nem zsidózik, nem cigányozik? Szerintem a normális csak szurkol ,nem ereget a meccsen atombombákat, nem lő rakétákat, nem dob fejbe semmivel sem kapust, sem bírót, bár némelyik megérdemelné. A normális szurker ezért nem ultra? Vagy másért? Jó a cikk érdekes dolgokat vet fel. A kártya nem kiváltás nem egyenlő az utraizmussal, én sem váltottam ki. De nem azért mert ultra vagyok, szarok rá hogy a góllövő milyen nációhoz tartozik, sváb e, vagy roma, volt már erre példa itt is és máshol is.

  1. egyetértek veled ! még 1 dolog játszott szerepet a lelátói hang(ulat) átalakulásába, hogy sajnos kategóriákkal rosszabb, unalmasabb lett a foci ! valljuk be, ha pl. Döme, Gyimesi, Garaba -adná az Úr…- 1 Pintér Sanyi futna ki a pályára 25 évesen, akkor kit érdekelne a klubkártya ?? vagy Hemi hülyeségei ?? sőt…2 klubkártyám lenne !! 1 bekeretezve a falon, a másikkal meg ott lennék minden meccsen….

 3. Most olvastam, hogy a Siófok-Sopron Ligakupa találkozón összesen 8 azaz Nyolc néző volt kint………
  Ilyenkor felmerül bennem, hogy, ha csak 8 embert érdekel két másodosztályú csapat meccse akkor a Ligakupával mint önmagával van a gond vagy egyáltalán van értelme ennek az egésznek így? Itt nem hiszem, hogy a kártya-nem kártya kérdés az ami érdekes, hanem inkább a KÖZÖNY, ami szerintem sokkal nagyobb veszély a magyar labdarúgásra!

  1. Amikor tele voltak a lelátók (kb 90-95-ig,) akkor még nem volt meg a netes, otthonvideós, filmtorrentletöltős, egésznapjátszós gamer generáció. Az is igaz, hogy akit érdekel a foci, azt akkor is érdekli, ha napi 8-10 órát a számítógép előtt ül, mint én is, csak én dolgozom, netes oldalt üzemeltetek és a CHIP-nek is írok. Itt a foci, mint a szórakozás minősége és területe is változott, a támogatásról nem is beszélve. Valahogy sok minden megváltozott, sokan a balhé miatt kezdtek járni focimeccsre és abban az alkohol is szerepet játszott. na meg a többi…

 4. Nem vagyok ultra, előre szeretném leszögezni.
  Egy dolgot azonban nem lehet elvenni ezektől a csoportoktól: ők azok, akik tényleg folyamatosan csinálják a szurkolást a stadionban. Ez egy ugyanolyan brutális általánosítás, hogy rakétákat lőnek, meg kapust dobálnak. Millióból egy meccsen előfordul talán. A “nyugaton már megoldották” bajnokságokban is előfordul. Én szerettem , ha voltak szépen elkészített élőképek, egy nagyobb tüzezés, zászlózás. Aki nem akar benne lenni, az nézi a stadion más pontjáról.
  A “normális” szurkoló kijön, elkortyolgatja a kis sörét, félidőnként abba a 4-5 fő rigmusba beszáll egy pár másodpercre és utána nézi a meccset. Ebből nem lesz hangulat, ha nincsenek ott az ultrák. Lehet őket szeretni, nem szeretni, de hogy megkerülhetetlen elemei a futballnak, az nem vitatható. Kár stadionokat építeni, ha pont azokat nem sikerül a lelátón tartani, akik miatt zúgna.
  Minden szurkoló értékes. A nyugdíjas bácsitól, a családokon át a ultráig, a korlát támasztóig mindenkire szükség lenne a stadionokban. Sajnos ahogy annak idején sejtettem, politikai téma lett a futball, pedig ez hosszútávon többet árt, mint használ. Ma már emberek azért sem járnak meccsre, mert utálják Orbánt meg a fideszt, és sikk lett magát a futball utálni és kerülni, pedig a sport erről nem tehet.

  1. Igazából a sport, így a labdarúgás elüzletesedése sem használt, sem a színvonalnak, sem a társadalmi megítélésnek. Ki emlékszik rá mekkora esemény volt magyar berkeken belül, 1963-ban, amikor Tüdő (gyengébbek kedvéért Sipos Ferenc) átjött az MTK-ból? Egész évben arról beszéltek a szurkolók. itt meg örömódákat zengenénk, ha ez a béna Job elhúzna a retekbe…

 5. Az egész kártyás mizéria hoz megemlitenèm a ma esti Magyar-Orosz meccs nézoszámát. Vannak vagy 2000en.
  Egy válogatott meccsen
  Ez tényleg szomorú.

 6. Ezt emeljük ki, mert annyira frappáns megfogalmazás. :)

  “a tulajdonosok kiskirálynak hiszik magukat, miközben a saját kockázatukat minimalizálandó, az államtól várnak újabb és újabb forrásokat, hogy fenntarthassák a látszatot, azt a sokszor nézhetetlen és vállalhatatlan nívót, amiben ők valamiért szeretnek tapicskolni”

 7. Az egész csak egy megfelelési kényszer. Aki remekül küzd a nem létező antiszemitizmus, és rasszizmus ellen az poszton marad. Ilyen egyszerű. A foci őket nem is érdekli csak a no respect, mert ezen építhetik a kerierüket.

 8. ( folytatása) a +r. Ezek a majmok mind ebből gazdagodnak. Kíváncsi lennék ha a székelyt szidnák lenne e ekkora büntetés, meg felháborodás. Én nem járok meccsre, mert nem szeretem, hogy gyanúsan meggazdagodott emberek, szabják meg nekem, hogyan is kellene rendesen viselkednem. Olyanok ezek is mint az országos vezetőink egyik fele, hiteltelen.

  1. “Gyanúsan meggazdagodott emberek”
   Erről Hemingway jut eszembe. Miért nem tudja senki, hogy miből lett vagyonos ember? Szégyenli? Illegális? Titkos?
   Csányi -OTP
   Demján-trigránit
   Várszegi -FOTEX
   Gattyán – livejasmin. .com
   Stb.
   Mindenki egyértelmű

   Hemingway – ??????

   1. Hemingway jól menő ügyvéd volt,majd később ingatlanbefektető üzletember,erről a váltásról már többször beszélt.

    Wikipédia
    George F. Hemingway:

    Első diplomáját New York-i Egyetemen kapta majd jogi doktorátust is szerzett az Amerikai Egyesült Államokban. Angolul, németül és magyarul jól beszél és spanyolul is tanult. Üzleti karrierje kezdetén perügyvéd és több vállalat vezető tanácsadója volt Los Angelesben.
    A The Hemingway Group amerikai befektetőcéget 1983-ban alapította, mely
    1990-től Európában is tevékenykedik.

    Magyarországon az Orient Rt. 1989-es megszerzésével kezdte
    befektetéseit a Hemingway Group, ekkor több mint 120 étterem került
    hozzájuk. 1990-ben a csoport privatizált egy állami kiskereskedelmi
    láncot, és az édességet, bonbont, likőrt és értéktárgyakat áruló
    üzletekből jött létre a Bonbon Hemingway Rt. 1992-ben a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken gyorsétkezde-üzlethálózatok franchise jogainak megszerzésével tovább bővült az üzleti tevékenységük.

   2. Hemibá nem rossz üzletember, kb. a Honvéd volt az első, amivel melléfogott…

    1. drága hobby lett ez a számára az biztos!
     szerintem még1x nem vágna bele az tuti!

  2. Nyilván lenne (felháborodás), de valójában nincs sok értelme ennek a kérdésfeltevésnek. Ez a probléma olyan országokban lehet elképzelhető érvényesnek, ahol vagy etnikai alapú, történelmi léptékű konfliktus van a székelyek és az adott ország uralkodó etnikuma között, vagy szimplán bőrszín vagy rassz alapján pocskondiáznák a székely légióst. Ezek egyike sem Magyarország. Egyébként civilizált ember szerintem nem pocskondiázza a másikat faji, vallási, rassz alapon. Én elég rosszul érzem magam a meccseken olyankor, amikor ez történik a közelemben. Különösen, ha kisgyermek is van a társaságomban. (Oké, tudom: ez nem színház vagy opera…)

   1. Hát igen! Több olvasata van a dolognak az biztos. Jó mert, akkor sokkal biztosabbnak tűnik, hogy meg is valósul a beruházás, ha már állami tulajdonban lesz a terület. Kevésbé jó (nem ismerve, hogy igazán mennyit áldoz az önkormányzat a futballra Kispesten) de valószínű, hogy annyira már “nem fogja magáénak érezni”. (Habár szerintem eddig sem tette igazán lsd. a polgármester kirohanás az Akadémia építése miatt korábban.)
    Összességébe szerintem inkább ez jobb hír Én úgy gondolom.

    Más.
    Tegnap kint voltam a II. félidőben a Honvéd-Győr Liga kupa meccsen. A VIP mögött ültem és nekem hihetetlen volt egy kicsit, hogy amikor Job apót lecserélték, Hemi papa nagy és hangos “bravózásban” és tapsolásban tört ki egyedüliként szinte a nem nagyszámú nézőközönségből.

    Nem láttam persze az I félidőt, lehet, hogy a meccs legjobbja volt a kameruni bozótharcos, de a II. félidőben egy jó beadást leszámítva, azt hozta amit eddig hozni szokott, a nagy szürke semmit.

     1. Szerintem ha történetesen Job egy opera énekesnő lett volna, akkor bizonyosan várta volna egy nagy tulajdonosi csokor az öltözőben :) :)

      – úgyhogy Én inkább az ünneplésre tippelek!

      Fenntartva természetesen annak valós lehetőségét, hogy lehet, hogy az első félidőben felszántotta a pályát és végig brillírozott :) – (valószínűleg így lehetett (vagy nem), mert amit láttam a második félidőben a pályán a Tőle az inkább abban merült ki, hogy már lépni sem tud :)

   1. Többé nem támadhatja a Jobbik Hemibát, hogy tudta 1 forintért megvenni az egész területet… undorító dolgok ezek.

    1. Valahol megértem a döntést, ha már az állam állja a komplett cehhet, akkor valahol teljesen jogos, hogy a terület amire felhúzza a Stadiont, az is az Övé legyen.

     Nem tudom mik ebben az esetben az irányadó szabályok, de gondolom a kisajátítás irányába megy el a tulajdonszerzés az önkormányzattól.

     A 3. pont alapján nekem egyértelmű, hogy ez nem az idei 2,1 milliárdból történik meg, hanem egyéb forrásból.

     1. Nem ez a gond, hanem ahogy megkapta ajándékba az egészet, és fel volt háborodva, mikor valaki megemlítette, hogy ez talán nem volt korrekt…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.