Itt egy beszédes adat arról, hogy miért állunk ilyen szarul

8bit_szellemirtokSzeretünk az InStat remek adataihoz fordulni, mert vannak dolgok, amik elsőre talán fel sem tűnnének, vagy ha igen, akkor sem tudjuk bizonyítani. Egyik ilyen alaptézis volt az Újpest elleni meccsen a lelátón több helyütt is megfogalmazódott: ami kapura megy, az gól c. tézis. Mármint amit kapura lőnek ellenünk, az gól, hogy pontos legyek.

Ennek jártunk utána.

Gólok a kaput eltalált lövések százalékában
ellenfél lőtt
gól
kapura
lövés
% kapott
gól
kapura
lövés
%
1 Dunaújváros 3 5 60 0 0 n.é.
2 Győr 1 4 25 3 9 33
3 Nyíregyháza 0 7 0 1 4 25
4 MTK 0 1 0 2 7 28
5 Felcsút 1 8 12 0 1 0
6 UTE 0 3 0 0 6 0
7 Haladás 2 4 50 0 2 0
8 Diósgyőr 1 6 16 2 4 50
9 Pécs 0 2 0 1 2 50
10 Debrecen 0 3 0 4 5 80
11 Paks 0 5 0 0 6 0
12 Kecskemét 0 10 0 1 1 100
13 Videoton 0 1 0 1 4 25
14 FTC 2 2 100 3 4 75
15 Pápa 1 10 10 1 2 50
16 Dunaújváros 0 9 0 0 4 0
17 Győr 0 3 0 2 8 25
18 Nyíregyháza 0 3 0 2 5 40
19 MTK 0 4 0 2 3 66
20 Felcsút 1 1 100 1 4 25
21 UTE 2 7 28 2 2 100
összesen 14 98 14 28 83 33
VW 8 43 18 13 40 32
Jasper 0 15 0 1 7 14
Csábi 3 25 12 7 22 31
Rossi 3 15 30 7 14 50

Akkor néhány észrevétel:

 • Rossi alatt legalább a góllövés rendben van. A kaput eltaláló lövéseink mintegy harmadából szerzünk gólt. WV-nél ez az érték 18%, Csábinál pedig 12% volt. Jasper idején nem lőttünk gólt.
 • A védekezés Jasper két meccsén (Paks, Kecskemét) volt a leginkább rendben: a kaput eltaláló lövéseknek csak a hetedéből lett gól.
 • VW és Csábi alatt hasonló szinten védekeztünk, csak minden harmadik kaput eltalálót szoptuk be.
 • Rossinál tört meg valami. Minden második kaput eltaláló lövésből gólt kapunk! Miközben a négy meccsen mért 14 próbálkozás nem sok, elképesztő, hogy mennyire elég mégis.
 • Amíg mi a kapura lövéseink 15%-át tudjuk csak gólra váltani, addig az ellenünk mért éves adat: 33%. Lefordítva: amíg nekünk nagyjából hét lövés kell egy gólhoz, az ellenfeleinknek elég három is.
 • Ha csak a Rossi-érát nézzük, akkor a góllövés legalább feljött az éves kapott szintjére, viszont a kapott nem szintet tart, hanem romlik. Így nagyon nehéz lesz újra győzni.

Félkövérrel kiemeltem a táblázatban azokat az százalékarányokat, ahol legalább 50%-ot mértünk. 100%-os helyzetkihasználás a Kecsónál és az Újpestnél (1 ill., 2 lövés – 1 ill., 2 gól) 80% a Debrecennél (ötből négy), 75% a Fradinál (négyből három), 66% az MTK-nál (háromból kettő). Kemény, ugye?

Sajnos úgy néz ki, tavasszal valóban igaz, hogy ami kapura megy ellenünk, az gól. Illetve vagy igen, vagy nem, mert az 50% ezt is jelentheti, de a Futball Nagy Törvénykönyvét szorgosan lapozgatva hajlunk az igenre.

“Itt egy beszédes adat arról, hogy miért állunk ilyen szarul” bejegyzéshez 19 hozzászólás

   1. Nekem is csak ott tűnt fel, hogy az egyik elem volt a “dicsőségtablóján” a Macron szerződés megemlítése.
    Talán még beletudom azt is magyarázni, hogy az ankéton, GFH mondta, hogy a szezon végén kiosztják a szurkolóknak a Givova mezeket amiket a szezonban használtak.
    (Egyébként nincs semmi baj a Macronnal, tényleg előrébbtart a Givovánál ismeretségben, csapatszámban)
    Ha valóban így van, hogy a klubházban már bújják a katalógust megtehetnék azt a gesztust, hogy mondjuk a váltómezről a szurkolók döntsenek szavazással. Tudom nem ezen múlik az eredményesség, de ez egy számomra szimpatikus lépés lenne.

  1. A mostani szezon végén levonul a Givova.
   A Macronnal állítólag 4 éves szerződés lett aláírva. És a klubvezetés már megkapta a katalógust a Macron-tól. Mostanság lesz kiválasztva hogy milyen mezben játszunk ősztől.A Macron egyébként egész szép mezeket gyárt.

 1. Is. Kemenes az utóbbi időben nem nagyon fogott igazi gólhelyzetet. De a kapuralövések eredményessége a helyzet tisztaságán is múlik. Amíg mi a VW érában igaziból helyzetek nélkül rugdostunk kapura, az nem sok eredményre vezetett. Ellenben a kevés helyzetből sok kapott gól azt jelzi, hogy rendszeresek a ki nem kényszerített hibáink hátul, míg elől igaziból a sok kapuralövés nem tényleges gólhelyzetből született (a csapatnak továbbra sincs fogalma arról, hogyan kéne támadni).

 2. Akkor most kérném külön Gyula lövés/gól százalékát, az kb. 9% körül lehet. Fura, hogy mióta nincs a pályán, egész veszélyesek lettünk…

  1. Rossi első időszakában volt, hogy felvállalta a három csatáros játékot.
   Azért egy Gyula-Puno-Prossi trióra kíváncsi lennék!

   1. Az Újpest elleni második félidei játékunk volt másfél éve először olyan, amit nem volt kínszenvedés végignézni. Ellenben azt is látni kell, hogy azért működhetett valamelyest hatékonyan, mert az újpestiek is impotensek jelenleg az előre játékban, egy jobb formában lévő csapat ellen ez jelentősebb kockázattal bírt volna. Év elején mikor mindenki 0 pontos, be lehet vállalni egy ilyet, de a kiesés elleni harcban azért már talán túl kockázatos lenne folyton ezt játszanunk.

 3. Kosnicot kéne elküldeni a fenébe, és már fele ennyi gólt kapnánk..

  1. Az jó lenne, mert Felcsúton felet kaptunk volna, fél gól az meg ugyebár nem gól, az Újpest ellen meg egyet. Vagyis kétszer nyertünk volna. :)

  2. Lovric Iván röhög a markába szerintem, ide nem kellett erre meg egy Cyprusi kanyar után tárt karokkal várta a Kecskemét ahol 5. helyen állnak a bajnokságba.
   Ignjával nagyon összeszokott páros voltak, Én visszasírom a “platós IFA-t” :)

   1. Ez igaz, de tegyük hozzá, hogy a végefelé már Lovric is kapta az ívet itt a blogon – visszasírjuk, de akkor (szinte) mindenki úgy volt vele, hogy épp idejében ment el… De a Kecskemét nagyon belehúzott, én drukkolok nekik, hogy tréfáljanak meg egy-két pénzesebb csapatot :)

    1. Ilyen az ezerfejű Cézár:) most Kemi keresztrefeszítése megy mindenhol, de ha Horváth vagy Czuczi állna a kapuban akkor is ez lenne egy idő után a forgatókönyv.

     1. Czuczi sajnos nagyon kis béna és nincs meg a magassága és amozgáskultúrája sem.
      Horváth viszont jó, MTK iskola , Hegedűsékkel nevelkedett, de valahogy őt nem managelték.
      Jó felépítésű, jó mozgású,sokkal jobb iskolát kapott mint Kemenes.Hátránya hogy első osztályú rutinja nincs.
      De több csapatban bedobtak rutintalan kapusokat és nagyon bejött nekik. Gondolok itt például Nagy Gergyel (Dunaújváros) aki remek védéseivel kiszorította a rutinos Milintét (aki sokat potyázott, illetve tavaly Kövesdben Horváth Tamás jó teljesítménnyel kiszoritotta a rutinosabb Szántait, stb…

 4. Tudom, hogy nem erre akar kilyukadni a cikk, de nekem már régóta vesszőparipám a meccsre járó társaságunkban Kemenes gyenge teljesítménye. Én igazság szerint soha nem voltam oda érte, voltak nagy bravúrjai, de nagyon sokszor kap olyan gólt, ami nem látványos potya, de azért ki lehetne védeni. Megőrülök a “lidl-ben az alsó polcos akciós borsókonzervet kereső” mozgásától a helyzetek előtt… Lassan már kopogtathatna az ajtón valami kapustehetség az akadémiáról, most úgy érzem, hogy sokkal rosszabbul nem járnánk.

  1. Na,azért ez érdekes,végig olvasva a kommenteket,csak egy valakiben fogalmazódott meg “az ami kapura megy,az gól” ellenszere. Én ehhez még annyit hozzáfűznék,hogy ő az öregnek az embere és vele biztos a kiesés!!
   Bárcsak ne lenne igazam,de itt se befektető,sem új stadion nem lesz,de tippmix és nb2 annál inkább.
   50%-ban az ő sara lesz a kiesés,egy “kapus” esetében ez rengeteg.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.