Van Isten! (Csak Vasasos)

Az egész szörnyű délutánon az egyetlen dicséret ultráinkat illeti, a remekbe szabott koreóért. A többit felejtsük el. (fotó:KryzWarzycha)
Az egész szörnyű délutánon az egyetlen dicséret ultráinkat illeti, a remekbe szabott koreóért. A többit felejtsük el. (fotó:KryzWarzycha)

Először is köszönet Öccsnek a jogos címötletért, másodszor a nevezett Vasasnak, hogy legalább az egyik szemünk nem sír ma este. Hiszen valóban: a pohár félig teli, kihullott a Torz (legalábbis egy évre, vagy ha variálnak valaki licencével, akkor három hónapra) az első ligából, és Puskásnak csak a valódi klubja marad a Bohócban. De hogy mindezt ilyen szánalmasan kivitelezzük a mi oldalunkról, hát ez, sajnos klasszikus újkori Honvéd-megoldás lett.

Ugyehogy, dettó, mint a legutóbbi nagy sikerünk, a bronz esete… Ott is győztes meccsek sorával kikövezett hadjárat végén érkeztünk le Szombathelyre, hogy a bundavád elől hazasunnyogó csatárunktól mentesen /Lanzátlanítva/, 1:1-gyel égjünk a hazaiak ellen, azon izgulva, hogy az MTK rúg-e még egy gólt az aznapi ellenfelének, mert akkor nincs EL. Ma dettó. Levonultunk tonnaszám Kispesterek Felcsútra, fiesztáért, verbális vérbosszúért, az IGAZSÁG PILLANATÉRT, és végül saját szégyenünkben csullankodva pállottuk végig a második félidőt a lábszagú Kispest-létben.

Mert ez most az lett.

Ki tehet erről?

Leginkább mi.

Úgy en bloc a Kispest.

A játékosainkra külön nem vagyok mérges. Szerintem hajtottak rendesen. Arról nem ők tehetnek, hogy ennyik vagyunk.Ez a keret ezt tudja. Ha olyanja van, gurít itt egy hármast vagy épp Debrecenben. Ha meg olyanja, akkor fantáziátlanul, nézhetetlenül görcsöl. Boti, Kamber most is úgy mentek előre, mint egész évben, szavam nem lehet, Bobál Dávid szintúgy (meg is érdemelte a gólt). De van egy egykor remek Vaszkénk, aki mára is hasznos, de még többet alibizik szegény, egy kései Kemenesesen középszerű kapusunk, aki tolt nagy bravúrokat tavasszal, de sajna végig benne volt a mai hajmeresztés-sorozat is. És hiába nagy hajtós és kedvenc Geri (MERT AZ), nagy lövő Hidi és nagy motor (és végtelenül játékostoba) a kicsi King, ettől még mindig hiányzik a kreativitás.

Mondjuk már 3 éve hiányzik…

Mondjuk már 3 éve nem teszünk ez ellen semmit.

Na most mégis itt szidom szegény játékosokat, kaptak meccs alatt is rendesen a szurkereinktől, meg a végén a Tábor megtapsolásakor még többet, szerencsétlenek, és mondom még én is itt rugdosom őket, pedig pont nem ez a célom, mert pont nem ők a hibásak. Ez továbbra is egy jó kis alapkeret, ahonnan pont az a 2-3 játékos hiányzik, akik zsinórban hoznák az ilyen kiélezett meccseket is.

Meg egy edző, aki ért a pszichikai felkészítéshez is. Tudom, mindjárt leszeditek a fejem, hogy mit Rossizok, hogy merem bántani a nagy fehér főnököt, de milyen tréner az, aki szezon közben jelenti ki, hogy “ja, rájöttem, kéne pszichikai félkészítés is, mert gondok vannak…” Ez három év után esik le, Mister??? Kinek a feladata lenne egy ilyen derbi előtt előbb csúcsra pörgetni majd lehiggasztani a szezon végén már Ön szerint “demotivált” keretet? És mi a faxomtól “demotiváltak”? És miért a mai meccs előtt “demotiváltak”, amikor csak az a kispesti nem motivált, aki az elmúlt három évet egy ferencvárosi légópince mélyén töltötte, Ákos összest hallgatva vagy mondjam azt, hogy egy trattoria sarkában taktikákon agyalva,  ‘potkívánok?? Nem, nem Rossi távozását követelem – a jelen helyzetünkben még mindig ő a legkevésbé rossz megoldás. Együtt tud dolgozni a Papával, ami nem kis dolog, stabil csapatot épített – de ez pont ennyi, pont az ilyen stabil csapat kap ki majd mindig pont egy góllal az Üllőin (és persze nyer otthon bármikor ugyanellenük, teszem hozzá a rend kedvéért) és nem képes önerőből kiejteni a Fakadémiát.

És persze Iványi meg kapja be a hátam, de most őszintén, mit vártunk, a bíráskodás borítékolható volt, a Gyuri szerint brutál les első csúti gól és Filip elcsalt tizije (Ábelt idézve amit “úgyis kihagytunk volna“) vagy Boti mellett a kezezés (a kapu mögötti szektorban ülő tesóm helyzetjelentése szerint akkora “henc” volt, mint ház) nagyon a lelkén szárad, de mindezek nem számítanának, ha lett volna pár kidolgozott helyzetünk. arról nem ő tehet, hogy impotensek voltunk. Ettől még áll rá a bekezdés eleji felszólításom.

És még megneveznék egy bűnöst ebben az egészben, most önkritikusan. Mi is itt a blogon atomra pörgettük a hangulatot, visszaszámláló órával, hangulatkeltő cikkekkel, véresre srófolva a kispesti hangszálakat, és most inkább a magam nevében beszélek, nem akarok Hanta magyar hangja lenni, nincs is rá szükség… de én most elnézést kérek mindegyikőtöktől. Fölösleges öngerjesztés volt ez, belelöktük mi is a kispesti közönséget abba, hogy valahogy házhoz menjünk a lószerszámért, arcoskodva toljuk a (z egyébként JOGOS) csútcinkelő szlogeneket és pársorosakat a meccsen végig, de a pályán most nem Puskás igazi csapata játszott a bitorlók ellen, hanem inkább egy szánalmas erőlködés, ezzel akartunk mi igazi Puskásságot mutatni Felcsútnak? A második félidőben már alig volt gyomrom “legendázni” és “PuskásÖcsizni”, annyira nem volt köszönőviszonyban sem az általunk rikoltott csút-oktató vágy, és mindennek a gnóm manifesztálódása részünkről a gyepen. Pus-kás Ö-csi, Pus-kás Ö-csi, és közben King egy méterről agyonlő egy felcsúti mofót beadás helyett. Ez gáz.

Szóval a felfokozott hangulatért minket, engem is terhel a felelősség, ha az ember hangulatot kelt, előbb nézzen körül a saját háza táján, van-e mire vernie magát. Ha nincs, akkor nagy bajok vannak. Szóval mondjuk ki bátran: én is menjek a ….ba.

Ha már a Felcsút elment oda ma este negyed hét magasságában, a nap egyetlen pozitívumaként.

Ja, meg a Vasas győzelme a másik.

Igen, ez nagyon gyopár, így van. Gratula nekik, és ugyan ők vártak segítséget tőlünk, végül ők mentettek meg (magukon túl) minket is, köszönjük.

Holnap és a jövő héten én pedig most bizony nagyon meghúzom magam. Ezt a mai délutánt nem teszem, nem tesszük a kirakatba,

Kár – nem így terveztük.

A többiek még a Gurigában vigasztalódtak este - nekem már csak arra maradt erőm, hogy hazajöjjek, a levegőbe köpjek majd aláálljak. (fotó: Gyuri úr)
A többiek még a Gurigában vigasztalódtak este – nekem már csak arra maradt erőm, hogy hazajöjjek, a levegőbe köpjek majd aláálljak. (fotó: Gyuri úr)
 • Pingback: Van Isten! (Csak Vasasos). | Zongoracipelő()

 • Balázs Németh

  Nem volt les az első góljuk azt már helyszínen is megállapítottam egyből. 2-3 tizi lehetett volna, de legyünk őszinték: az első félidőben kaphattunk volna még jópárat… Finoman szólva sem erre készültem én sem… Mélységesen csalódott vagyok, ennyi “védelmi hibát” egy szezon alatt nem szabadott volna összehozni… És a 67.perctől csak a Vasasnak tudtam szurkolni…

  • Escape

   “Védelmi hiba”
   Lefeküdtünk azt kész

   • Balázs Németh

    Nem véletlenül tettem “-be a védelmi hibát…

 • Sforza

  Háát…. A legjobb, amit el tudok, mondani a mai napról, hogy legalább nem mi ejtettük ki a Torz FC-t, ergo lesz/lehet stadion, aztán majd 2018-ban lehet újabb pénzkötegekkel, újabb NB1-es éveket tolni a Vezír kertjében. Sajnálom, hogy mi ezt tudtuk hozzátenni az egészhez… Mert ez a játék, ha bunda volt azért, ha nem bunda volt, duplán azért volt gyomorforgató.

 • A69W

  Erkölcsi megsemmisülés volt számomra ez a nap. Tudásban, akarásban, morálban, taktikában a nagy középszer az amit ez a csapat tud, ott a helyünk sajnos ahol vagyunk. Lehet itt erőlködni, családi napot csinálni, koncepciót váltani évente az egész egy nagy nulla. Marad nekünk az amatőr, öntörvényű, behatárolt lehetőségű amerikai nagybácsi, egy korlátolt képességű szimpatikus talján seria C szintű edző. Sok-sok mézesmadtag igéret utánpótlásközpontról, stadionról, kompetens politikus támogatói szélcsend, meg a kisszögletek…..
  Kispest,……..de ami itt megy évek óta az egy amatőr kisfoci.

  • Sforza

   az a nagyon szomorú, hogy nem tudom mennyire lehet Rossit bántani ezért… Meg lehet nézni, hogy más edzővel generálisan mire volt alkalmas ez a keret… Nemvidám… Szóval lehet Rossit bántani, de mutasson valaki a közelmúltból alkalmasabb figurát nála. Ezek a kereteink, sajnos a politika valszeg felülírta a sportszakmai dolgokat ma. És ezt azért írom, mert ez mindennél elkeserítőbb, főleg annak fényében, hogy mit várhatunk a jövőre nézve? Max annyit, hogy állami pénzből Lovrencsicsék mellé elviszik Botkát/Baráthot is a fradiba…

   • Escape

    Rossit én se baszogatnám…
    Jövőre még szarabb helyzetben leszunk!!
    Két darab 20 éves játékos kell hogy végig a pályán legyen hogy megkapjuk a maximális pénzt!!’
    Hemi kötelezni fogja Rossi t hogy berakja őket mert kell neki a fix bevétel.
    Csunya lesz…:(

 • kárókatona

  Ezt a meccset leadtuk,elég ha Hemi előzetes mosakodására utalok ,meghogy milyen remek csapat a felcsút mint kiesőjelölt,meghogy Rossi szerint mennyire motiváltak stb stb.Viszont légy került a levesbe mert az MTK nem volt képes megverni a vasast,erre utalt is a csuti gnóm ,hogy “sajna már a Vasas kezében vannak” ,azokat meg nem lehetett megvenni.Mi megtettük a”kötelességünket” így talán nem veszik vissza a stadionra szánt 500milkót,ami messze a legkevesebb a többiekhez képest.Ez van hemingéj hiába nyalizik…

  • Escape

   Bobál az elso golnal konkrétan elfutott a csatár mellől , nem hogy odament volna szerelni, zavarni…

   • vass gábor

    Az első gólnál Kamber helyezkedett rosszul,mögéje indult be a felcsúti.Bobál a néger csatárt,Castillont fogta,így csak úgy 5 méteres hátrányból tudott a beinduló felcsúti után szaladni,oda szaladt ahová az indítás ment,csak a felcsúti előbb ért oda,majd megtolta oldalra a labdát és belőtte.
    Kamber nem igazi középhátvéd,maximum egy három középhátvédes rendszerbe jó,ahol egymást ki tudják segíteni.Ha már nem volt Lovric,én Baráth Botit vittem volna beljebb (az ő helyén lehetett volna Szilágyi vagy akár Botka is),tehát egy Kamber-Baráth–Bobál három belsővédős felállás jobb lett volna.

 • Pontosan ezt írta egy szurkoló Diósgyőrből ( az utána lévő keresetlen szavakat nem írom ide)

  “Ez a Honvéd itt Diósgyőrben úgy ment mint az nyúl akinek petárdát dugtak a seggébe! Itt meg ténferegnek össze vissza, meg sem probálnak védekezni a támadásrol meg azt sem tudják hogy micsoda! Hemike megmondta előre hogy sokkal jobb csapat a csuti! ” *******

  Sokkal tisztességesebb lett volna ha meghalunk a pályán, de nem kapunk ki…

 • Vércsoport: XIX+

  Hat az erzesek nagyon hasonloak…tegnap
  meg minimalis orom a meccshangulat miatt, a tura,a szornyszulott kiesese miatt, de ma reggel mar itt a tudat hogy csak sikerult kikapni egy nemletezo csapattol…

  es varom meg Hanta velemenyet is,de vagy nem ertem az ironiat vagy nemtudom, de ezt a meccset nem elgorcsoltuk, hanem odaadtuk,szegyentelenul, leszarva mindazt amit a heten lenyilatkoztunk,leszarva a hatodik helyet (meglett volna) leszarva a szurkolokat, leszarva legszentebb szentsegunket (akirol a szornyszulott a nevet kapta)…

  nem tudom mikor jon ki majd a teljes meccs a youtubera, de oktatofilm lesz…a kapusunk ketszer kinalta fel az ures kaput (a gyakademiasok mindketszer kihagytak) …a masodik felido pedig arrol szolt hogy 11 emberrel vedekezetek,Kamberen es Bobalon kivul tolunk is mindenki mas is ott volt es minden egyes alkalommal amikor ures ember volt a szelen, vagy kozepen, a labdas emberunk megindult es kozepen belevezette a negy vedobe vagy ellottek huszrol jo szarul…nem adtak meg ket tizenegyest, oke a felcsut meg rughatott volna hatot az elso felidoben…

  felejtsuk ezt el kurva gyorsan es nyerjuk meg a hoki vb-t meg a foci eb-t…

  Rossitol el a kezekkel, az egyetlen biztos pont ebben a kocerajban,de a hatalmi szo ellen o sem tud mit tenni. vagy felall elmegy es kuzdhetunk megint a kieses ellen.

  koszi Vasas nagyok voltatok!

 • Lassie Tizenkilenc

  A legnagyobb baj mégsem amiket leírtatok…hanem a vasas tegnapi bundameccse…Ahogy a szünetben megtudták hogy vezet a Felcsút a második félidőre kijőve az Mtk-s Thiam nem akarta/merte az üres kapuba (!!!) berúgni zicderét.Már akkor látszott hogy nem tiszta a meccs.Aztán a kerettagságig jutó Hegedűs kapott gólt 40 méterről (!!!), egyszerűen nem akarta megfogni a labdát…A Vasas szinte helyzet nélkül megverte az éllovas MTK-t.
  Az Öcsi bácsi nevével zajló huzavonát a leszámítva a Felcsút sokkal szebb és jobb labdarúgást csinál mint ez az ordenáré Vasas, akik csak rugdosnak könyökölnek. Mocskos egy irányított bajnokság volt ez az idén , bíróstul-mindenestül… És ez a legnagyobb baj….

  • Kicsipest

   Az MTK két hete bundázott a Felcsúttal, most meg a Vasassal? Hol van itt a logika?

 • Döme Sanya

  Ezután megérdemeljük mi a Puskás örökséget.
  Nagyon szarul érzem magam, hogy egy ilyen “csapatnak” szurkolok. Átgondolom.

 • papparam

  Persze, a kreativitás, minőség, stb. évek óta hiányzik, de tegnap elég lett volna egy olyan hajtás, koncentráció, amit egy átlag bajnokin lehozunk máskor. Csak hát ez a meccs már tét nélküli volt a fiúknak, az ilyenre pedig ugyebár nehéz felpörögni…
  Ti nagyon helyesen tettétek a dolgotokat, talán még ennyi se jött volna ki a csapatból, ha nincs ez a kis hangulat fokozás.

  • Escape

   Tét nélküli???
   Ha nyerünk- megyünk az Europaligába!!
   Az azért tét!

   • vass gábor

    Szoktad a tabellát is nézni?
    Az Európa-liga helyre már több fordulóval ezelőtt elvesztettük az esélyt.
    Ha tegnap nyerünk akkor 6. vagyunk,a negyedik helytől öt pontnyira..Az első négy a nemzetközi kupás hely (a 4.hely csak azért mert az Újpest ki van zárva a nemzetközi kupából még egy évig,így hiába is nyerné meg a Magyar Kupát)

    • Escape

     Nwm szoktam :))

 • Kicsipest

  Nem kell bundát kiáltani, tegnap a jobb csapat győzőtt. Akartak a fiúk, de már évek óta látjuk, hogy hátrányban betömörülő védelemmel nem tud mit kezdeni ez a csapat. Jó, hogy kiesett a felcsút, mert jövőre tutira előttünk lettek volna, jó, hogy bent maradt a Vasas, őket lesz esélyünk megelőzni jövőre (ha végre meg is verjük őket).
  Az év legkellemesebb meglepetése Bobál Dávid, lassúnak, darabosnak tűnik, mégis mindenhol ott van, kemény, határozott, jól hozza ki a labdákat, nagy értéke a csapatnak.

  • vass gábor

   “jó hogy bent maradt a Vasas”

   Hát nem a legjobb.Nekünk a legjobb variáció a Vasas és Felcsút kiesése,Csaba bent maradása lett volna.Erre 2 fordulóval a vége előtt már nem volt esély (a Csaba-Vasas döntetlenje után,ahol amúgy két tizit nem kapott meg a Csaba),mert a Csabának a kispesti győzelemre nem volt esélye (ahol természetesen a Honvédnak szurkoltam).

   Azt azért látni kell,hogy a 12-es mezőnyben sok az 5 pesti csapat.A Vasas idén rengeteg bírói segítséget kapott,sok emberfóros meccsük volt,jó pár 11-est kaptak ,ezek nélkül simán kiestek volna.Miközben a Honvédot sok bírói hiba sújtotta ,úgy 10 pontot vettek el tőlünk a bíró sporik (meg kb. hatot a mi saját meccsvégi hibáink).Tehát a bírói kar a Honvédot szívesen küldte volna az NB2-be,de ezt a Honvéd aránylag jó szereplése nem tette lehetővé.Ezzel a veszéllyel sajnos jövőre is számolnunk kell majd.Pestre hosszú távon egy 12-es mezőnyben 4 csapat elég,mivel a Fradi-Újpest-MTK fix,így a távlati kérdés az hogy Honvéd vagy Vasas.Idén a bírók a Vasas mellett tették le a voksukat,jövőre remélem nem szólnak bele,és majd valóban a pályán dőlhet el.

   Azért az sem biztos,hogy a Felcsút olyan nagyon bent akart maradni.Egyrészt 2 év múlva parlamenti választások lesznek,az NB1-es Felcsút egy ellenzéki sajtó célpont,jó stratégia hátrább vonni,egy nb2-es Felcsúttal a kutya sem foglalkozik.Másrészt Orbán is beláthatta ,hogy egy 300 nézős Felcsút rosszul mutat az NB1-ben (távlatilag hasznosabb a magyar focinak is ha nagyvárosok jutnak majd fel, előbb-utóbb Zalaegerszeg,Szeged,Pécs),+ egy akadémiának az nb2 is bőven elég.
   Mert más logikus oka nincsen annak,hogy télen teljesen indokolatlanul kölcsönadták Tischlert és Lencsét (utóbbi a téli edzőmeccseken szórta a gólokat a Felcsútban,erre 9 nappal az első bajnoki előtt kölcsönadták Újpestre…),ha csak az egyiket megtartják ,akkor biztos hogy nem esnek ki.Így kényszerből,az egész tavasszal a 18 éves Sallai volt a középcsatáruk,aki amúgy középpályás…

   • zolee

    “Azért az sem biztos,hogy a Felcsút olyan nagyon bent akart maradni.”
    Ja tuti, de mi utálatból megpróbáltuk benntartani őket, nem mi tehetünk róle hogy nem sikerült :D

    • vass gábor

     Maguk a felcsúti játékosok nyilván bent akartak maradni.
     A felcsúti vezetés már koránt sem biztos,mert a csapat támadójátékának a lefejezése nem erre utal.Tischler és Lencse nb1-es szinten nagyon jó csatárnak számítanak,helyettük a kis Sallai egy számára idegen poszton szenvedhetett,azt hiszem tavasszal gólt sem rúgott.Míg Lencse nagyon jó volt a liláknál,és Tischler is amikor lehetőséget kapott a Vidiben (nem sokat játszott) akkor több gólt is vágott.

     Azt azért ne feltételezzük már,hogy a Honvéd tegnap bundázott,egyszerűen volt egy nagyon rossz napunk,nem voltunk már annyira élesek a nagyon sűrű tavasz (9 hét alatt 14 meccs) utolsó meccsén.Én Bobálról,Kamber-ról,Baráth Botiról,Nagy Geriről stb. semmiképpen nem állítanám hogy bundázott,hogy a meccsre elutazó kispestieket szándékosan szembe köpte volna.vagy ha úgy gondolod,állj eléjük és mond a szemükbe .

     • zolee

      Nem kívánom szemükbe mondani, ami biztos és Rossi is megmondta a Felcsút motiváltabb volt aznap.Lehet szépíteni de ez van…

   • Kicsipest

    Én is azt szerettem volna, ha felcsút és a Vasas esik ki, de így, hogy az utolsó fordulóban már csak az egyik eshetett ki, jobban örültam, hogy így alakult. Sok a pesti csapat? Előzzük meg jövőre is a Vasast, szerintem az MTK sem sokkal jobb, mint mi.

   • Csaba Horváth

    Igen, számomra is érthetetlen volt, hogy Tischlert és Lencsét vajon miért is adták kölcsön, egy olyan bajnokságban, ahol félidőben látszott, hogy kiesési gondjaik lehetnek.
    Vagyis Tischlert még megértem, hisz a Vidi EL szereplése gyanítom fontosabb volt, mint a felcsúti bennmaradás.
    Mindenesetre én amondó vagyok, hogy ezzel a kerettel a másodosztályban nem lesznek gondjaik, a Vidinek pedig a legnagyobb tehetségeiket a másodosztályból is ki lehet termelni.
    Ami a másik kiesőt illeti, nos a Békéscsaba bennmaradásának én is jobban örültem volna, mert így az 5 fővárosi nb1-s csapat egyikeként újra ott lebeghet felettünk Démoktitosz kardja, hogy mikor találják ki, hogy 4 fővárosi klub bőven elég ebben a bajnokságban.

   • photon

    “sok az 5 pesti csapat?”
    már akkor azt mivel is lehet indokolni?

    • vass gábor

     Egy 16 csapatos NB1-ben az 5 fővárosi–11 vidéki csapat nagyjából rendben van.
     De egy 12 csapatosban az 5 pesti–7 vidéki csapat egyszerűen nem lakosság arányos.2 millió fővárosira jut 5 nb1-es csapat,míg a négyszer annyi vidékire,8 millió főre 7 csapat marad.Így egy mostani felrajzolt NB1-es ország képben sok a fehér folt,sok az olyan terület amely közelében nincs NB1-es csapat.
     Nézzük az ország déli sávját,le van tarolva,Zalaegerszeg,Pécs,Szeged,Békéscsaba kilőve.A magyar focinak egy jó Győrre is szüksége lenne,illetve a saját körzetükbe üde színfoltok voltak a Nyíregyháza,a Kaposvár,a Kecskemét is.Mindenki persze nem lehet egyszerre NB1-es egy 12-es mezőnyben,a pályán kell eldőlnie majd hogy ki tud idővel felkerülni.A legjobb talán az lenne,ha 4 fővárosi lenne hosszú távon,valamint a Paks helyett egy nagyváros csapata lépne fel.
     Kevés olyan főváros van Európában ahol annyi elsőosztályú csapat lenne mint Budapesten.A legkézenfekvőbb példa London és a Premier Liga,a PL 20 csapatos,ebből 5 fővárosi és 16 vidéki.Hát arányaiban nem kicsit tér el az 5 pesti—7 vidéki csapatos NB1-től.

 • vass gábor

  “1:1-gyel égjünk a hazaiak ellen, azon izgulva, hogy az MTK rúg-e még egy gólt az aznapi ellenfelének, mert akkor nincs EL.”

  Ez konkrétan így nem igaz.Úgy mentünk a szombathelyi utolsó fordulóra,hogy már a döntetlen is nekünk biztosan bronzérmet ér,így EL-helyet is.Az MTK 3-1-re nyert a Debrecen ellen,de nyerhetett volna akár 9-1-re is,akkor is 1 ponttal mögöttünk végez.(végeredmény 3.Honvéd 52 pont , 4.MTK 51 pont)